Inside: Zuivelmarkt

Prijs vrije melk loopt verder op

15 Februari 2018 - Herma van den Pol

Langzaamaan neemt de prijs voor vrije melk verder toe. Die stijging vindt plaats via kleine stapjes, maar zet wel door. Veel explosiever steeg de prijs voor boter en die trekt de roomprijs mee. Maar dan is er ook nog een partij magere melkpoeder (SMP) die vanuit interventie aangeboden gaat worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse melkaanvoer bleef in week 6 redelijk stabiel en liet op sommige plaatsen zelfs een teruggang zien. Het koude weer heeft de koeien niet helemaal met rust gelaten. Ondertussen is de temperatuur weer iets minder laag en dit doet de melkproductie goed. 

Meer handel in melk
Het heeft geen effect op de volumes melk, waarvan weer meer verhandeld lijkt te zijn. Zo bleken in Nederland toch weer grotere partijen van eigenaar gewisseld te zijn. Het geeft steun aan de prijzen, die zelfs de kans kregen om iets op te lopen. Zo komt de prijs voor rauwe melk in Nederland uit op €25,50 per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd).

22

euro

in Noord-Duitsland

Ook in Duitsland toont de markt iets vriendelijker en nemen prijzen toe. Zo gaat de melk in het noorden (bij 3,7% vet) naar €22 per 100 kilo. In het zuiden neemt de prijs toe tot €23 per 100 kilo.

Dat er niet meer in het vat zit, komt door het groeiend verschil tussen vet en eiwit. Zo blijft magere melkconcentraat staan op €775 per ton droge stof af fabriek. Vanaf 16 februari kan er weer ingeschreven worden op magere melkpoeder uit interventie. Het volume wat aangeboden wordt, is het grootste volume tot nog toe. Volgende week wordt duidelijk hoeveel volume de markt wilde hebben.

Roomprijs stijgt hard
Melkeiwit blijft lage resultaten neerzetten, maar de roomprijs steeg deze week heel hard. Die ging van €4,80 naar €5,20 per kilo af werk. Als onderliggende oorzaak wordt gekeken naar de boterprijzen. Die ging in de notering van ZuivelNL al naar €4.350 per ton, maar blijkt actueel eerder rond de €5.000 per ton te liggen.    

De opmars in vet trekt ook de kaas mee omhoog. Daarvan komt de prijs alweer uit op €2,65 per kilo, af fabriek. Goed nieuws, want dit betekent dat er nog meer melk verplaatst kan worden naar alternatieve producten.

Zo nadert de zuivelmarkt op redelijk ontspannen niveau Pasen. Er worden nog wel extra liters voorzien, maar de huidige situatie maakt dat de voorraden al teruggebracht kunnen worden tot een comfortabel niveau.De slotkoers van boter, afgezet tegen de slotkoers van magere melkpoeder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden