Minder stroom uit biomassa

Fors meer windenergie opgewekt in 2017

2 Maart 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

De opwekking van elektriciteit uit hernieuwbare energie is in 2017 met 10% gestegen. Vooral de opwekking van windenergie nam flink toe, terwijl er juist minder stroom uit biomassa wordt gewonnen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

De productie van windenergie nam afgelopen jaar met 16% toe tot 9,6 miljard kilowattuur (kWh). De toename is vooral een gevolg van de uitbreiding van windmolenparken in 2016. In 2017 bleef de capaciteit van windenergie ongeveer gelijk. Van de totale windcapaciteit staat 3,2 duizend megawatt op land en krap 1.000 megawatt op zee.

Meer duurzame energie
De productie van zonne-energie steeg van 1,6 naar 2,1 miljard kWh. Daarentegen daalde het aandeel hernieuwbare energie uit biomassa met 6% tot 4,7 miljard kWh. Per saldo steeg het aandeel duurzaam opgewerkte energie, ten opzichte van het totale energieverbruik, met 1,3 procentpunten tot 13,8%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Leon Nelen 3 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877744/fors-meer-windenergie-opgewekt-in-2017][/url]
"energieverbruik" moet "elektriciteitsverbruik" zijn. Dus geen "Per saldo steeg het aandeel duurzaam opgewerkte energie, ten opzichte van het totale energieverbruik, met 1,3 procentpunten tot 13,8%" maar "per saldo steeg het aandeel duurzaam opgewekte energie, ten opzichte van het totale elektriciteitsverbruik met 1,3 procentpunten tot 13,8 %". Ook ligt het niet alleen aan de nieuwe windturbines uit de tweede helft van 2016 (windpark Gemini 30 kilometer boven Ameland -600 MW-) maar heeft het in 2017 iets harder gewaaid dan in 2016.
hans 4 Maart 2018
De duurzaamheid van deze bronnen van "duurzaam opgewerkte energie" moeten zichzelf eerst maar eens bewijzen. Een windmolen fabriceren kost meer energie dan die in z'n levensduur zal leveren, en is per kwh duurder dan olie aanvoeren kost. Geef de Nederlandse boer zo'n kans!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden