Inside: Zuivelmarkt

Nieuw-Zeeland bereikt 'koeienpiek'

19 Maart 2018 - Herma van den Pol

Heeft de omvang van de Nieuw-Zeelandse melkveestapel het hoogtepunt bereikt? Er is misschien nog wel iets aan uitbreiding mogelijk, maar ook hier remmen strengere regels een verdere groei. Daarnaast is er ook een cultuuromslag gaande, en toch weet de melkproductie te groeien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuw-Zeeland zit tegen een zogenaamde 'koeienpiek' aan. Als gevolg van korte periodes van hogere prijzen, groeide de kudde melkkoeien sterk. De laatste paar jaar krijgt de sector daar echter ook de rekening van gepresenteerd, want ook in Nieuw-Zeeland beginnen de regels rondom het milieu flink toe te nemen.

Cultuurverandering in denken

Los van de toegenomen regeldruk, wordt er onder melkveehouders een cultuurverandering gezien. In plaats van een focus op groei, kijken melkveehouders steeds meer naar een milieuvriendelijke en houdbare manier van vee houden. Ten slotte hebben de bedrijven die een overstap wilden maken op melkvee dit waarschijnlijk ook allemaal gedaan.

Ook hoogtepunt in melkplas?
Als gevolg van de verwachte ontwikkeling heeft de melkplas zijn hoogtepunt waarschijnlijk bereikt. Alhoewel, wanneer er alleen gekeken wordt naar groei door het aanhouden van meer vee, iets wat gesteund wordt door Fonterra. Die partij gaf al aan rekening te houden met 3% tot 4% minder melk. "De laatste 23 jaar groeide het aantal koeien met 100.000 per jaar", zo zei Malcolm Ellis, algemeen manager bij LIC (de coöperatieve organisatie voor veeverbetering in Nieuw-Zeeland), in interview met een Nieuw-Zeelands vakblad.

"Ik ben kritisch geweest vanwege het idee dat de melkproductie voor 90% door voer en 10% door genetica tot stand gebracht wordt. Hoewel voeding belangrijk is voor de benutting van de kansen, is er ook een genetische potentie die beter benut kan worden." Ellis acht het onwaarschijnlijk dat gras de 13% verlies in de productie (als gevolg van het saneren van het restproduct uit de palmolieproductie) gaat compenseren. De Europese Unie (EU) gebruikt sojaschroot, maar Nieuw-Zeeland zette altijd palmschroot in als leverancier van eiwit. Sinds 2017 wordt de benutting van palmschroot voor de productie van melk geboycot.

90% voer, 10% genetica

Zuivelboom en groei van kudde 
Tijdens de zuivelboom, toen de omvang van de nationale kudde snel toenam, werd er weinig aandacht besteed aan de genetica. "Het deed er niet toe hoeveel een koe produceerde, als er maar meer koeien gemolken werden." Het betekent dat er simpelweg (door het vervangen van laagproductieve koeien) een groei in de melkplas gerealiseerd kan worden. 

Een grote daling in het aantal melkveebedrijven ziet hij ook nog niet, als is het maar vanwege de grote omvang van de uitstaande leningen. "Het is ook de vraag wie de bedrijven zou willen hebben." Concreet gaat Nieuw-Zeeland aan de slag met de omslag van meer groei naar betere koeien en een meer milieuvriendelijke aanpak.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden