Jaarcijfers over 2017

ABZ Diervoeding profiteert van switchende veehouder

20 Maart 2018 - Wouter Baan

ABZ Diervoeding is over 2017 op autonome kracht met 7% gegroeid tot 624.000 ton mengvoer. Een uitstekend resultaat, zo laat directeur Marcel Roordink weten. Met name de aanwas van 153 nieuwe afnemers springt in het oog.

De omzet komt over 2017 uit op ruim €200 miljoen, wat een record is voor de coöperatie. Van dat bedrag blijft uiteindelijk €2 miljoen aan winst over, waarvan €800.000 wordt uitgekeerd aan de leden. Dit gebeurt via een nabetaling van €1,50 per ton mengvoer. De volumewinst vloeit voort uit het groeiende ledenaantal. Dat steeg namelijk van 1.538 tot 1.654 leden.

Dankzij goede jaren kon varkenshouder weer switchen 

Groei in varkenssector
Vooral in de varkenssector nam het volume snel toe, tot 176.0228 ton (+20%). Dit komt volgens Roordink doordat varkenshouders goede jaren hebben gehad. Hierdoor konden zij achterstallige betalingsverplichtingen bij hun bestaande voerfabriek aflossen en eventueel overstappen naar een nieuwe leverancier. "Dat is in 2017 regelmatig gebeurd, en daar hebben wij van geprofiteerd." Wel ligt het afgezette varkensvoervolume bij ABZ nog altijd onder het niveau van 2013 (178.348 ton).

De groei komt volgens de ABZ-directeur uit de regio's rondom de fabrieken (Nijkerk, Eindhoven, Leusden, Markelo en Stroobos). "Met een regionale aanpak proberen wij het verschil te maken op het boerenerf." Roordink laat weten dat ABZ zich richt op de zogeheten gezinsbedrijven die vooruit willen. Deze bedrijven bedient ABZ met specifiek voer, maar dan wel met begeleiding. "Vanuit dat oogpunt doen wij bewust niet mee aan het platform: MijnVoer.nl", aldus Roordink.  

Nog klein in bio
Het aandeel biologische voeders is relatief klein (0,8% van het totaal). Wel ziet Roordink groeikansen in dit segment. Ook de groeiende afzet van losse grondstoffen is volgens de directeur een trend in opkomst. In 2017 groeide dit volume met 10% tot 93.730 ton.

DCA-Kennissessie
Kom maandagavond 26 maart naar een kennissessie in Arnhem over de DCA BestPigletPrice en de DCA Beursprijs 2.0. Tijdens deze avond spreekt Jean-Marie van Oort (directeur Topigs Norsvin) onder meer over de trends in genetica. Edwin Burgers (directeur DCA Groep) heeft de leiding over deze avond. Meld u hier aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden