Vragen aan Foppe Nijboer

'Extensief melken verdient stimulans'

22 Maart 2018 - Herma van den Pol - 7 reacties

Netwerk Grondig mocht dinsdag 20 maart positieve reacties in ontvangst nemen. Dit naar aanleiding van de presentatie van hun definitie van een grondgebonden melkveehouderij. Ze nemen een voorproefje op het advies van de commissie grondgebondenheid, welke eind maart verwacht wordt. Foppe Nijboer over de worst die de extensieve bedrijven nu weleens voor mag worden gehouden.

In reactie op de commissie, waarbij onder meer LTO betrokken is, stelden jullie zelf een definitie samen voor grondgebondenheid. Hoe is deze door de politiek ontvangen?
"Heel positief. Alle partijen waren aanwezig en de belangstelling voor de definitie was groot. Onze definitie is heel simpel en gaat uit van wat Cees Veerman, oud-minister van Landbouw, half maart op het Landbouwcongres in Friesland vertelde. Het gaat om staarten tellen en hectares tellen. Wij nemen hiermee een voorsprong op de commissie grondgebondenheid, omdat we bang zijn dat zij met een ingewikkeld systeem komen."

Staarten tellen en hectares tellen 

Wat willen jullie met de definitie bereiken?
"Wij pleiten voor een versimpeling van de regels. Ook de 3 noordelijke provincies zijn een voorstander. In plaats van voer-mestcontracten komen we met een voorstel om buurman-buurman grond in te zetten voor grondgebondenheid; veel melkveehouders gebruiken namelijk de grond van de buurman of huren van derde partijen. Daarvoor introduceren we het Kringloopcontract. Dit moet gefaciliteerd worden door de overheid, iets wat kan door het mee te nemen in de Gecombineerde opgave. In basis zijn de Gecombineerde opgave en het Identificatie- & Registratiesysteem namelijk goede systemen. Er is weinig fraude mogelijk."

Jullie komen met het Kringloopcontract, maar er is al een Kringloopwijzer. Hoe denken jullie daarover?
"Wij komen bewust met een nieuwe term, omdat de Kringloopwijzer niets met de kringloop te maken heeft. Je mag het daarvoor niet misbruiken. Het geeft intensievere melkveehouders de kans om meer koeien te houden. Een ander punt is dat het systeem gevoelig is voor fraude. Ook was het geen stimulans voor grondgebonden bedrijven, omdat een hoger aandeel snijmaïs positiever uitpakte. Hoe meer maïs, hoe meer er bemest kan worden. Als het systeem betrouwbaar was geweest, had het een toets aan de hand van LCA systematiek, van Wieg tot graf, kunnen ondergaan."

Welke actie hopen jullie dat er gaat plaatsvinden?
"Wij hopen dat melkveehouders eindelijk een worst krijgen voorgehouden om extensiever te worden. De laatste jaren is vooral intensivering aangejaagd. Dit vanuit scholen, maar ook vanuit de adviseurs. Wij geloven dat, wanneer zaken op een simpele manier geregeld worden, dit kan helpen. Hierbij zetten we een stip op de horizon, via het streven om de zaken in 2020 geregeld te hebben. Er is een grote middengroep die tegen extensief aan zit. Wanneer die wellicht via de mestsfeer de juiste stimulans krijgt, kan deze extensief worden. Ze hoeven dan minder te doen, als gevolg van minder regels, en verdienen vaak meer."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
ae 22 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877941/extensief-melken-verdient-stimulans][/url]
Nou ik zou zeggen hang die worst maar tussen de rest. Dan kan ie drogen.!!
Jan 22 Maart 2018
Grond is je duurste productiemiddel ,geen idee eigenlijk waarom daar nu ineens zo weinig afgehaald mag worden
Durk 22 Maart 2018
Zodra de melkprijsverschillen ten opzichte van de 'industrie- cq stalmelk' gaan oplopen tot meer dan 10 cent worden die worsten wel opgegeten.
Bob 22 Maart 2018
Dit systeem stimuleerd alleen maar meer uitspoeling, zo wordt grond waar niks op verbouwd wordt bijna niet bemest en rest extra, daarom is de kringloopwijzer veel eerlijker.
Melkveehouder extensief 22 Maart 2018
Mooi, kunnen mooi onze eigen gang gaan
Niet groeier 22 Maart 2018
Netwerk grondig is een sprong terug in de tijd en voor boeren die niet om kunnen gaan met regels!
Kringloopwijzer is de toekomst en voor boeren die netjes werken en zorgt voor minder uitspoeling van mineralen in het grondwater
Carolien 22 Maart 2018
Waarneer word het voor iedereen duidelijk .Verdeel en heers , het beleid heeft als enigste bedoeling het einde van alle veehouderij in Nederland ,eerst de de varkens,koeien en kippen daarna de schapen en paarden en daarna alle hobby en huisdieren. Kijk naar de gemeenteraad verkiezingen ,bijna alle partijen negatief over elke vorm van dierhouderij ,dat is de makkelijkste prooi en sucses verzekerd
Melkveehouder extensief 22 Maart 2018
Het wordt tijd dat we als melkveehouderij èèn lijn trekken en dat we zo'n clubje profeten als netwerk grondig aan de kant zetten, er is al genoeg verdeeldheid gezaaid.
De spelregels zijn bekend op het gebied van fosfaat en intensiever worden lukt niet, wij al extensieve boeren hebben al voorsprong,dus hou op met zeuren.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden