Besluit laat op zich wachten

Voorstellen GLB op 29 mei verwacht

26 Maart 2018 - Kimberly Bakker

Eurocommissaris Phil Hogan komt waarschijnlijk op 29 mei 2018 met zijn voorstellen voor het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB), dat vanaf 2021 ingaat. Dat meldt AgriHolland.

Volgens de organisatie is het onwaarschijnlijk dat er voor de Europese verkiezingen (mei 2019) besluiten worden genomen. Dit omdat de regeringsleiders van de Europese Unie (EU) naar verwachting meer tijd nemen voor een besluit over het budget voor de periode van 2021 tot 2027. Daarbij zorgt ook de aanstaande brexit voor onzekerheid.

Korten van budget
Klaas Johan Osinga (LTO Nederland) vangt signalen op dat het budget voor het GLB met maximaal 15% wordt gekort. Ook willen bepaalde lidstaten (onder meer Polen, Litouwen, Estland en Letland) een groter deel van het budget ontvangen. Daarnaast zou Hogan al toegezegd hebben dat de verschillen in de betalingsrechten per hectare tussen de lidstaten kleiner worden.

LTO Nederland en Copa-Cogeca willen dat het budget voor het GLB gelijk blijft aan die van de periode 2014 tot en met 2020. Echter, de Nederlandse regering wil wel korten op het budget. Uiteindelijk zal de afspraak tussen Frankrijk en Duitsland de doorslag geven. Dit kan echter nog wel tot eind 2019 duren.

Meer verantwoordelijkheid
Eerder werd al bekend dat de Europese Commissie meer verantwoordelijkheid bij de lidstaten wil leggen. De Commissie hoopt dat er hierdoor met minder geld, meer bereikt kan worden. Dit omdat de doelstellingen dan beter bij de lidstaten en regio’s passen, terwijl er minder administratieve controles plaatsvinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden