Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws Stikstofcrisis

Boerenprotest nu in de vorm van ludieke actie

13 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

Honderden boeren werkten zaterdagavond 11 juli in het Noord-Hollandse Schermerhorn mee aan een ludieke protestactie tegen het beleid van LNV minister Carola Schouten. In het donker brachten ze gezamenlijk de tekst 'NH loves boeren' in beeld.

Letter voor letter lichtte deze tekst op in het donker, gefilmd vanuit de lucht met een drone.

Pistool bij MacDonalds
De actie volgde op de aanhouding een dag eerder van FDF-voorman Thijs Wieggers uit het Achterhoekse Mariënvelde. Samen met enkele tientallen andere Achterhoekse boeren was hij vrijdag naar Den Haag gereden met de trekker om te protesteren bij het kantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). Op de terugweg naar huis werd hij, vlakbij een McDonalds-restaurant, aangehouden door een agent. Die trok zijn dienstwapen toen Wieggers een stopteken negeerde. Op zaterdag werd hij vrijgelaten na verhoor. Wieggers is boos dat de agent het nodig vond om zijn pistool te trekken, terwijl hij naar eigen zeggen op weg was naar het restaurant om een hapje te eten.

Wie intimideert wie?
Het incident (door de NOS gepubliceerd, in tegenstelling tot de ludieke actie in Noord-Holland een dag later), zorgde op social media voor heel veel steunbetuigingen en verontwaardiging. Met name in de agrarische sector. Er gaat een ludieke foto rond van een trekker met een bord op de neus waarop staat geschreven: 'Niet schieten, ik ben op weg naar de Mac.' De publieke opinie wordt echter steeds kritischer op de trekkerprotesten, die als intimiderend worden ervaren, getuige onderstaande column in het Algemeen Dagblad.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden