Schouten vraagt om ideeën

'Melkveehouder weet waar winst te halen is'

2 Mei 2018 - Herma van den Pol - 2 reacties

"Vanuit hun dagelijkse praktijk weten melkveehouders als geen ander waar winst te behalen valt op het gebied van klimaat", aldus Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Zij roept melkveehouders dan ook op om met ideeën en inzichten te komen, vervolgens kan er gekeken worden naar de kosten en financiering. 

Erben Wennemars onderzocht, in opdracht van de Duurzame Zuivelketen, welke relatie de melkveehouder heeft met klimaatverandering. In de laatste aflevering van 'Erben gaat de boer op' gaat hij in gesprek met minister Schouten. Het resulteert in een oproep om met ideeën en inzichten naar haar toe te komen als deze kunnen helpen de klimaatdoelstelling te behalen.

Waar is de impact het grootst?
"Boeren zien direct welke impact de klimaatverandering heeft, mede omdat het meteen effect heeft op hun bedrijfsvoering", zo zegt Schouten. "Vanuit hun dagelijkse praktijk weten melkveehouders als geen ander waar winst valt te behalen op het gebied van klimaat." De minister geeft aan bereid te zijn om mee te denken over de financiering, eventueel ook binnen de kaders van het Europese landbouwbeleid.

Zij stelt dat goed ondernemerschap inhoudt dat melkveehouders zich er bewust van moeten zijn en zelf in beweging moeten komen. "Daarmee voorkom je dat je door de overheid gedwongen wordt om het anders te doen."

Er blijft geld liggen
Wennemars ontdekte tijdens het programma dat het thema klimaat voor elke melkveehouder onvermijdelijk is. Toch stelt hij dat de urgentie nog vrij laag is. "Soms laten melkveehouders zelfs geld liggen, omdat de eerste investeringen in een klimaatvriendelijke bedrijfsvoering ook financiële winst opleveren." Wennemars stelt ook dat de kracht van de Nederlandse melkveehouderij het vermogen is om te innoveren. "Pak de handschoen op en ga met het klimaat aan de slag."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
hans 2 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878414/melkveehouder-weet-waar-winst-te-halen-is][/url]
Ja, ga met het klimaat aan de slag.
Niet van dat onnozele "ik ga de klimaatverandering stoppen" gedoe, dat proces is grotendeels natuurlijk, en de menselijke factor hierin is wereldwijd nauwelijks te beinvloeden.
Alle groene oplossingen tot nu toe bedacht zijn vooral economisch gemotiveerd.
Boeren ga aan de slag betekent gewoon ervoor zorgen dat je je bedrijfsvoering aanpast aan de nieuwe omstandigheden. Zoals ook Erben doet, die weet munt te slaan uit die klimaatverandering met zo'n programmaatje.
Leonardo lll 3 Mei 2018
Erben Wennemars? Is dat geen schaatser? Na eerst de ganse sector voor corrupt te hebben versleten gaat ze nu paaien, die Carola? De meeste boeren zitten na deze eerste blamage nog volledig ingegraven. Het klimaat zoekt het maar uit, ze doen toch alles verkeerd.
kpt 3 Mei 2018
Erben Wennemars??? Die van gekkigheid niet weet wat hij moet doen.

Of beter, doet het hele jaar door alleen maar onzin! Goed voor elkaar
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland stelt heffing landbouwemissie uit

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden