Vragen aan Diederik van Rijn

'Ringworm is vrij makkelijk uit te bannen'

4 Mei 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

De Nederlandse melkveehouderij doet haar best om IBR- en BVD-vrij te worden, maar dit kan ook voor ringworm of ringschurft. Het eerste geregistreerde vaccin van Kernfarm is dan ook bedoeld voor de bestrijding van deze schimmel. "Het is een onderschat probleem", zegt Diederik van Rijn, directielid bij Kernfarm.

De veterinaire farmaceutische industrie bestaat uit 5 grote spelers en sinds 2014 behoort Kernfarm daar ook bij. Het is een bedrijf dat zich onder meer bezighoudt met de registratie van vaccins.  

Is het vaccin tegen ringworm het eerste geregistreerde product?
"Ja, dit is ons eerste eigen geregistreerde vaccin. Het is vrij complex om de registratie van een dergelijk product in orde te maken. Voor dit product hebben we bijvoorbeeld 2 jaar nodig gehad. Dat verder niemand het doet, geeft ook aan dat het lastig is"

Waarom is een vaccin tegen ringworm nodig?
"Dit vaccin is interessant voor de melkveehouderij, omdat het hier om een zoönose gaat. Dat houdt in dat ook mensen besmet kunnen raken. Melkveehouders hebben vaak verbredingsactiviteiten en omdat dus ook mensen besmet kunnen raken met de dierziekte, is het een probleem. Wij zijn wel van mening dat het een onderschat probleem is, waar je (mits je het goed aanpakt) iets aan kan doen."

"Het vaccin komt onder meer ten gunste aan de kalversector. Daar worden nu veel huiden afgekeurd, mede door de plekjes die ringschurft veroorzaakt. Het gaat dan om een soort ronde littekens die na een uitbraak van de ziekte achterblijven. Dit terwijl er van de huiden hele mooie producten, zoals schoenen, gemaakt kunnen worden."

Betere, betaalbare vaccins zijn hard nodig

Jullie hielden een enquête onder dierenartsen over dit product. Wat kwam daar uit?
"We hebben diverse rundveedierenartsen aangeschreven. Wat daaruit naar voren kwam, was dat er weinig gevaccineerd wordt omwille van de kosten. Betere, betaalbare vaccins zijn dan ook hard nodig. Er is tevens weinig bewustzijn en bereidheid om te vaccineren. In de melkveehouderij is het niet populair, omdat de koe op elk vaccin reageert en dat betekent verlies van melk. Bij kalveren speelt dit niet. Wanneer het ringworm collectief opgepakt wordt, is het vrij makkelijk uit te bannen."

Hoe gaat de registratie en het testen van het product in zijn werk?
"De testen zijn hetzelfde als bij de reguliere farmaceuten. Die zijn ook gedaan in een ander Europees land en door een ander bedrijf. Wij zoeken de samenwerking met andere kleinere producenten met goede producten. Die producten kunnen we echter pas in Nederland inzetten als ze geregistreerd zijn en daarmee legaal worden. Op Europees niveau is het zo geregeld dat alle landen elkaars proeven erkennen, maar de registratie niet. Daarvoor moet nog een procedure gevolgd worden, waardoor veel producten alleen maar lokaal of nationaal ingezet worden. Overigens doen we zelf veelvuldige proeven in samenwerking met de klant, om de eerste gebruikservaren te monitoren."

Waarom kijken jullie naar vaccins en niet naar bijvoorbeeld droogzetters?
"Daar zijn al veel meer spelers mee bezig en die producten zijn niet lastig te maken. De markt rond preventie tegen een specifiek ziektebeeld kent een veel beperkter aanbod. Daar zijn ook weinig spelers van in de markt, wat het systeem fragiel maakt. Als er dan ook maar iets met een product is, zit iedereen direct zonder. Wij zetten in op bredere beschikbaarheid en innovatie. Specifieke problemen, zoals ringworm, vallen nu vaak tussen wal en schip."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Dirk 4 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878435/ringworm-is-vrij-makkelijk-uit-te-bannen][/url]
Waarom betaalt de kalversector (o.a. van Drie) dan niet wat extra voor een kalf met een goede (=ringschurft-littekenvrije) huid van een kalf?
Nee, de kosten van deze schimmel enting moeten wij dragen en de revenuen zijn voor de kalversector. Zoek het uit, zolang wij er zelf geen last van hebben!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden