Agrifoto

Inside Mest

Kunstmestmarkt komt in beweging

24 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De kunstmestmarkt is de afgelopen maand behoorlijk in beweging gekomen. Met name de prijs van stikstof meststoffen is behoorlijk gestegen. Daar ligt vooral de gestegen gasprijs aan ten grondslag. Maar ook fosfaat is duurder geworden. Hier speelt de internationaal toegenomen vraag een belangrijke rol.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met het voorjaar in zicht neemt de belangstelling onder boeren voor kunstmest toe. Het gras en de tarwe beginnen te groeien en zijn onderhand toe aan een eerste stikstofgift. Een deel van de boeren heeft er voor gekozen in de winter al een deel van de kunstmest te bestellen. Die ondernemers hebben geprofiteerd van de relatief lage prijzen. Sommige hebben vanwege een matige liquide positie de aankoop uitgesteld en hebben nu te maken met een stijgende prijs.

In Noord-Amerika is de kunstmestmarkt in de ban van de hoge prijzen van graan, maïs en soja. Het Canadese kunstmestconcern Nutrien meldt bijvoorbeeld dat het omzetvolume van kali-houdende kunstmest met 29% is gestegen vorig jaar. Amerikanen willen komend jaar meer maïs zaaien volgens het concern en hebben daarom afgelopen herfst meer kali gestrooid. Verwacht wordt dat ook de vraag naar fosfaat en stikstof internationaal stijgt dit seizoen.

Stikstof volgt de gasprijs
De prijsstijging van stikstofhoudende kunstmest hangt voor een belangrijk deel samen met de stijging van de gasprijs begin oktober. Dat is namelijk een van de belangrijkste grondstoffen voor KAS. De kunstmestprijs volgt de gasprijs met enkele maanden vertraging. Een prijsdaling lijkt de komende weken dan ook niet aan de orde. KAS 27% noteerde €23,20 per 100 kilo in week 7. In week 1 stond de prijs nog op €17,95. Ook Nutramon is flink duurder geworden en staat in week 7 op €25,80 per 100 kilo.

Bij fosfaatkunstmest is er ook sprake van een prijsstijging. In week 3 koste 100 kilo tripelsuper bij Farmers4All nog €27,65. Inmiddels is daar ruim €6 bijgekomen en staat de prijs voor week 7 op €33,70. Er zitten wel flinke verschillen tussen de prijsstijging bij de verschillende leveranciers. Anders dan stikstof wordt fosfaat gewonnen in mijnen. Veruit de grootste voorraden liggen in Marokko. Daarmee wijkt fosfaat af van de andere meststoffen en werkt de internationale vraag sterker door in de prijsvorming.

Akkerbouwers hebben van de afgelopen vorstperiode gebruik kunnen maken om kali te strooien. Anders dan in Amerika is hier de prijs van kali stabiel. Dat komt ook omdat de Europese kali grotendeels uit Wit-Rusland komt. Kali 60% noteert al sinds de laatste weken van 2020 €27,95. Recent tekende Wit-Rusland nog een contract met een Indiaanse kunstmestfabrikant waarbij de prijs voor langere tijd op het huidige niveau is vastgelegd. Een prijsstijging op de Europese markt ligt daarom niet voor de hand.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden