Nieuws Brexit

Trump wil Europese voedseleisen omzeilen

7 Augustus 2018 - Redactie Boerenbusiness

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump wil de Amerikaanse voedselstandaarden opleggen aan het Verenigd Koninkrijk (VK) als de 2 landen een handelsdeal sluiten na de brexit. Dat meldt Business Insider.

De Amerikaanse president zal eisen dat de Britten forse concessies doen bij de import van Amerikaans vlees dat met hormonen is behandeld en bij de kippen die in chloorbaden zijn gewassen. Dit stelt de voormalige ambassadeur van het VK in Washington.

Trump zal spel hard spelen
Sir Peter Westmacott was van 2012 tot 2016 de Britse ambassadeur in de Verenigde Staten (VS). Hij waarschuwt dat de VS het spel hard zal spelen en van het VK gaat eisen dat zij de Europese voedselstandaarden loslaten. Dit geldt voornamelijk voor de agrarische sector. Wesmacott voorziet daarbij forse schade voor Britse boeren.

"Als je met boeren spreekt, dan merk je dat ze bezorgd zijn over de gevolgen van de brexit", zo meldt Westmacott tegen Business Insider. "De boeren denken dat een handelsverdrag met de VS vrijwel zeker ook voor de landbouwsector gaat gelden. Dat betekent forse importen van hormoonvlees, chloorkippen, en dergelijke. Allemaal dingen die potentieel ongunstig zijn voor de Britse agrarische industrie."

Afstand tussen VK en EU leidt tot hogere kosten

Markten afschermen
De Europese Unie (EU) en de VS schermen elkaars markten al decennia af. Zo heeft de EU de import van bepaalde producten verboden (varkensvlees dat met groeihormonen is behandeld, genetisch gemodificeerde granen en chloorkippen). De Britse boeren vrezen dat hun Amerikaanse collega’s zullen proberen om de Britse markt te overspoelen met dergelijke producten.

Liam Fox, de Britse handelsminister, heeft het wassen van kippen in chloorbaden publiekelijk verdedigd en heeft baat bij een snelle deal met de Amerikanen. In een interview met Business Insider zei Fox dat het VK na de Brexit "volledige controle heeft over quota en importtarieven" in de landbouwsector. Dat zou flink wat ruimte geven voor een deal met de VS. Fox gaf tegelijkertijd echter aan dat de Britten ook veel Europese regels zullen volgen, om toegang te houden tot de EU als afzetmarkt.

Beperkt effect op economische groei
Volgens Westmacott heeft een brede overeenkomst tussen het VK en de VS slechts een beperkt effect op de Britse economische groei. Daartegenover staat dat er negatieve gevolgen gaan zijn voor de handel met de EU. "Hoe groter de afstand tussen het VK en de EU, des te hoger de economische kosten. Tegelijk neemt de ruimte om zelf handelsovereenkomsten te sluiten met derden toe", aldus Wesmacott.

"Helaas gaat een overeenkomst met de Amerikanen niet veel opleveren, omdat de VS al de grootste handelspartner is van het VK en er vrijwel geen importtarieven zijn. Op sommige punten zijn we slechter af, omdat de VS hard zal onderhandelen. Welke regelgeving en technische standaarden gaan we toepassen? De Amerikanen zullen proberen hun regels op te leggen."

Lees meer op Business Insider:
Erdogan laat tegoeden van Amerikaanse ministers in Turkije bevriezen
Trump heeft de zwakke plek van Merkel ontdekt 
Met Duitsland gaat het beter, toch zijn er 5 trends die zakendoen lastig maken

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden