Inside Voer

Oplopende stroprijs en vroege maïsoogst

15 Augustus 2018 - Herma van den Pol

In Nederland kleuren de graslanden op veel plaatsen alweer groen. In andere delen van de Europese Unie (EU) nemen de problemen in het voer echter alleen maar toe. Zo zijn de stroprijzen op diverse plaatsen al verdriedubbeld. Ook is de maïsoogst in Duitsland van start gegaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De regio die het zwaarst getroffen is, is Ierland. Dat blijkt uit Europese cijfers. De laatste week heeft de regen op diverse plaatsen voor verlichting kunnen zorgen en ook in Duitsland werd een drastische verandering in het weer gezien, dankzij storm Nadine. Een tijdelijke onderbreking, want deze week is het op de meeste plaatsen wederom warm en droog.

Regen kwam te laat
Ook in andere Noord-Europese lidstaten en in de Baltische staten kwam de regen te laat voor een herstel in het gras en andere gewassen. Het betekent dat een deel van de veehouders al bijna de helft van de oogst kwijtgeraakt is. Niet alleen de melkveehouders, maar ook de varkenshouders hebben daarmee te maken. De komende weken moeten uitwijzen of het hierbij blijft, of dat de schade alleen maar verder gaat toenemen.

In het Verenigd Koninkrijk (VK), waar het doorgaans vaak en veel regent, zijn ook diverse gebieden waar de melkveehouders zwaar getroffen zijn door de droogte. De prijzen voor stro (dat ingezet wordt als voer en strooisel) lopen ondertussen flink op. Ook andere producten, die moeten helpen om het gemis aan gras op te vangen, noteren hogere prijzen. Het prijskaartje van al die voeraankopen loopt in de duizenden ponden. Zelfs op kleine bedrijven.

Duizenden ponden extra besteed aan voeraankopen

Een veehouder uit Engeland laat aan Business Day weten dat stro doorgaans £35 per ton kost, maar dat er in de tweede week van augustus al £100 betaald moet worden. De hogere prijzen zijn het gevolg van een groter probleem: een fors lagere graanoogst in Duitsland. Alleen al in Sleeswijk-Holstein kende de oogst een verlies van 20% tot 40%. Het jaar ervoor ondervond Duitsland ook al een tegenslag in de oogst van stro (te veel neerslag), waardoor dit het tweede seizoen van krapte wordt.

Ook in Nederland liggen de prijzen voor stro hoger dan in andere jaren, zo vlak na de af landperiode. Het ziet er daardoor naar uit dat seizoen 2018/2019 in grote lijnen een herhaling wordt van het voorgaande seizoen. 

Kuilgassen in maïskuil
Een ander probleem dat in delen van Duitsland prominent in de aandacht staat, is het hoge nitraatgehalte in snijmaïs; vooral noodrijpe maïs heeft hiermee te maken. Het brengt het gevaar van 'nitrietvorming' met zich mee. "Wanneer er gaswolken bij de kuil worden ontdekt, dan is het advies om de kuil niet te openen. Dit omdat er een gevaar is voor de vorming, wat voor mensen gevaarlijk is. Komt silogas in aanraking met vochtige plekken, dan ontstaat er salpeterzuur."

Na de 'noodoogst' is op diverse plaatsen in Duitsland ook de hoofdoogst begonnen. Normaliter begint de oogst begin oktober, maar 2018 bewijst op alle fronten een bijzonder jaar te zijn. Toch is in bijvoorbeeld Kleef niet de verwachting dat de maïs in de behoefte van het vee gaat voorzien, waardoor er schroot bijgevoerd moet gaan worden. Anderen oogsten de maïs om plaatsen te maken voor gras, in de hoop op extra ruwvoer.

Ook in Thüringen is de oogst van start gegaan, maar daar zijn nog wat voorraden aanwezig. Het betekent dat de zorgen bij veehouders iets minder groot zijn. Toch zijn ook hier aankopen niet te voorkomen. Daarnaast heeft storm Nadina een nieuw probleem opgeleverd. Op diverse plaatsen is de maïs geknakt, waardoor de oogst ook een uitdaging wordt. Melkveehouders duimen dat er een gouden oktober aankomt.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden