CDA

Nieuws Brede weersverzekering

'Afschaffing assurantietaks is eerste stap'

24 September 2018 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft vrijdag 21 september ingestemd met een motie van Kees van der Staaij (SGP) en Sybrand Buma (CDA). Daarin vroegen zij de minister om de assurantiebelasting op de brede weersverzekering af te schaffen.

Jaco Geurts (CDA) is een van de voorvechters van de afschaffing van de assurantiebelasting op de brede weersverzekering. Hoe ziet hij dit voor zich en hoeveel gaat dat de Staat kosten?

Dat er een brede steun is voor de afschaffing van de assurantiebelasting is nu duidelijk. Echter, waarom is deze dan niet eerder afgeschaft?
"Het CDA is hier ondertussen al 4 jaar mee bezig (ook in samenwerking met de SGP). Dit omdat we van mening zijn dat de assurantiebelasting de deelname aan de brede weersverzekering onnodig duur maakt. Dat er nu zo'n brede steun is voor het plan kan komen doordat de droogte van dit seizoen een grote impact heeft gehad. Ook bij de leden van de Tweede Kamer is de invloed van de weersextremen nu duidelijker."

De motie zegt dat de afschaffing van de assurantiebelasting snel moet worden ingevoerd. Wanneer verwacht u dat dit geregeld is?
"Er moet inderdaad haast gemaakt worden, omdat een meerderheid van de Tweede Kamer voor het plan was. Het ministerie van Financiën moet de afschaffing nu nog vormgeven. Ik verwacht dat de afschaffing vanaf 2019 een feit is. Echter, het heeft wel een flink kostenplaatje. De afschaffing kost de Staat al gauw zo’n €4 miljoen, wat kan oplopen als er meer boeren van de verzekering gebruikmaken."

Wat betekent de afschaffing voor de sector en gaan boeren nu massaal over op de verzekering?
"Ik krijg tot nu toe veel positieve reacties, maar heb uiteraard geen glazen bol om te zien wat dit in de toekomst gaat betekenen. Het is in elk geval een drempel minder om de verzekering af te sluiten en het is tevens een middel om met de grotere weersextremen om te gaan."

De assurantiebelasting is een van de pijnpunten, maar er wordt ook over het eigen risico geklaagd. Daarnaast is het feit dat de vergoeding op basis van een gemiddelde aardappelprijs plaatsvindt een probleem. Hoe pakt dit uit?
"Ik denk dat we onze zegeningen moeten tellen. De vrijstelling is mooi voor de bedrijfsvoering en natuurlijk willen we meer. Echter, dan moet er ook draagvlak zijn in de samenleving. De afstand tot de boeren is groter dan ooit. Mensen hebben het idee dat boeren hun hand ophouden, maar er wordt vergeten dat zij bijzondere ondernemers zijn. Bovendien kunnen we niet zonder hen, terwijl we wel een tijd zonder andere ondernemers, zoals strandtenthouders, kunnen."

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
erik 24 September 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880033/afschaffing-assurantietaks-is-eerste-stap]'Afschaffing assurantietaks is eerste stap'[/url]
verlaging van het eigen risico waar over gesproken en gedacht wordt is de achterdeur uit. Hierdoor krijg je meer claims en daardoor een verhoging van de premie. De BWV is een calamiteiten dekking en dient de bedrijfs continuiteit te waarborgen en niet om elke verloren aardappel en biet te verzekeren. De assurantie belasting afschaffen is een goede zaak, die ging van de subsidie af en was dus een sigaar uit eigen doos. Voorop blijft staan dat je gewassen teelt op gronden die daarvoor geschikt zijn, en niet met de verzekering op de bagagedrager het risico neemt. Want de buurman betaald wel mee!!
schoenmakers1 24 September 2018
Het is van de zotte dat de mensen die zichzelf verzekeren, niet dezelfde voordelen krijgen als die de verzekering elders afsluiten, zie het vinkje bij de gecombineerde opgave
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden