Inside Melk

Prijs fosfaatrechten zakt opnieuw

12 December 2018 - Wouter Baan

Van de opleving die de prijs van fosfaatrechten recentelijk liet zien, is niets meer te bekennen. De actuele trend is namelijk dalend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de laatste week van november trok de fosfaatrechtenprijs hard aan, wat te maken had met het feit dat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zei streng te gaan handhaven bij overtreding van de Meststoffenwet. De prijzen stegen toen in korte tijd tot circa €240 per recht. Met terugwerkende kracht kan die opleving kan gezien worden als een soort stuiptrekking.

Ruim aanbod drukt prijs
Afgelopen week zakten de prijzen al door de grens van €220 per recht en deze week zet de daling door. De reden hiervoor is het ruime aanbod. Er zijn veel melkveehouders die (ruim) onder hun fosfaatplafond blijven en de 100%-benutbare rechten aanbieden. Daarvoor in de plaats willen zij soms 0%-rechten terugkopen, om zodoende geld te maken en geen fosfaatruimte kwijt te raken.

Dit drukt de prijs van kooprechten. De DCA-notering fosfaatrechten daalt met €2,50 tot €216,50 per recht. De prijzen van de 0%-rechten liggen net iets onder de €180 per recht. Een andere optie is om de 100%-benutbare rechten te verleasen, waardoor er ook een ruim aanbod aan leaserechten is. De prijzen variëren tussen de €35 en €40 per recht.

Haast geboden
De potentiële kopers wachten af. Handelaren roepen op om transacties niet al te lang uit te stellen. Diverse kantoren laten weten voor Kerst te stoppen met het sluiten van transacties; dit omdat de afwikkeling doorgaans enkele dagen in beslag neemt.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden