Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Zo verhoog je de voerefficiëntie van ruwvoer

28 Januari 2019

Door de huidige wet- en regelgeving worden melkveehouders flink beperkt in hun mogelijkheden. Het onderwerp waarop je nog wel kan ontwikkelen, is de voerefficiëntie. In het aantal liters melk dat je produceert uit eigen ruwvoer zit de hoogste toegevoegde waarde.

Ik geef je een aantal praktische tips om de voerefficiëntie van jouw maïs te verhogen. Bekijk mijn advies in de onderstaande video of lees verder onder de video.

Ruim €10.000 minder voerkosten
De voerefficiëntie (hoeveel kilo meetmelk 1 koe kan produceren uit 1 kilo voer) is 1 van de belangrijkste kengetallen op het bedrijf. Wanneer je de voerefficiëntie met 0,1 punt weet te verbeteren, dan bespaart dit bij een productie van 1 miljoen kilo melk €11.300 aan voerkosten. Bovendien leidt een betere voerefficiëntie tot een hogere melkproductie per hectare, zonder extra mestafzetkosten.

Voerefficiëntie van de maïs verhogen
Voerefficiëntie hangt onder meer samen met de opbrengst per hectare, de voederwaardekwaliteit, de verteerbaarheid en de smakelijkheid van het ruwvoer. Een hogere voerefficiëntie begint daarom met een goede maïsrassenkeuze. Kies voor rassen die:

  • Binnen het groeiseizoen volledig afrijpen en zo hun volledige voederwaarde bereiken. Voor de meeste percelen zijn dit zeer vroege en vroege maïsrassen.
  • De hoogste kVEM per hectare opleveren: de droge stofopbrengst keer de VEM per kilo droge stof, zoals te vinden op de Aanbevelende Rassenlijst.

Een hoge VEM per kilo droge stof is dus de sleutel om de voerefficiëntie te verhogen. Bij snijmaïs komt de VEM uit het zetmeel en de restplant. De hoeveelheid VEM uit de restplant is onder andere afhankelijk van de celwandverteerbaarheid, die bepaalt namelijk  hoeveel energie de koe uit de celwanden kan halen.

Door een hoge celwandverteerbaarheid kunnen de pensbacteriën extra microbieel eiwit vormen uit deze pensenergie. In combinatie met een goede herkauwactiviteit zorgt een hoge celwandverteerbaarheid voor een betere voerefficiëntie en extra melkdrijving.

Deze kuilanalyse toont extra voederwaarde door een hoge plantverteerbaarheid.

Grote verschillen tussen maïsrassen
Snijmaïs met een hoge celwandverteerbaarheid kan beter benut worden door de koe en is een sleutel tot een betere voerefficiëntie. Tussen de rassen kan het verschil in celwandverteerbaarheid tot wel 12% zijn. In de bovenstaande afbeelding zie je dat de top-verteerbaarheid van 60,3% van deze LG 31.218, samen met een goed zetmeelgehalte, zorgt voor een topkwaliteit van 1.058 VEM.

Mijn advies
Kies dus voor beter verteerbare LG 31-maïsrassen. Die blinken namelijk uit in VEM per kilo droge stof, door een hoge benutting van zetmeel én de restplant. Daarmee produceer je de meeste melk uit elke hap maïs! Wil je persoonlijk advies op maat bij je rassenkeuze? Je vindt mijn contactgegevens hier.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden