Shutterstock

Nieuws Weer

Koeien in de sneeuw en fikse nachtvorst

6 Mei 2019 - Niels van der Boom - 1 reactie

Delen van Europa zijn in het afgelopen weekend opgeschrikt door een flinke lading sneeuw en temperaturen ver onder 0 graden Celsius. Ook maandag 6 mei op dinsdag 7 mei is een scherpe nachtvorst voorspeld. De aardappel-, groente- en fruittelers houden hun hart vast.

Van Zuid-Limburg tot Zwitserland is dit weekend sneeuw gevallen. Bij de Zwitsers werd zelfs een record verbroken. Schweizer Bauer schrijft dat er zondagmorgen 04 mei een pak van 19 centimeter sneeuw lag. De koeien in het kanton St. Gallen liepen verbaasd door een pak sneeuw. In Bern daalde het kwik aan de grond tot -7,6 graden Celsius.

Vorst in Duitsland
Ook dichter bij huis viel er een laagje sneeuw, al was dat in veel gevallen niet meer dan 4 centimeter. Desondanks is het uitzonderlijk. In Duitsland daalde de temperaturen ook fors, met nachtvorst tussen -2 en -5 graden Celsius. Voornamelijk in het noorden en oosten van het land daalde de temperatuur afgelopen weekend, net zoals in het uiterste zuiden. In de berggebieden kan koude lucht namelijk lang blijven hangen en daardoor flink vriezen.

In de vroege Duitse aardappelteeltgebieden daalde het kwik van zaterdag 4 mei op zondag 5 mei tot -3 graden Celsius. Ook in Polen was het koud. Van de vroege aardappelgewassen daar is net het vliesdoek verwijderd. De aardappelen zijn zo in hun meest kwetsbare stadium en niet geheel afgehard. Voor schade wordt dan ook gevreesd.

Schade in fruitteelt valt mee
De fruittelers in onder meer Polen en Zwitserland verwachten niet zoveel schade. De bloeiperiode is voorbij en vruchten zijn ondertussen gevormd. Wel wordt er geschreven over schade aan de aardbeienpercelen en de groentegewassen (zoals rabarber), die niet tegen vorst kunnen.

In de nacht van maandag 6 mei op dinsdag 7 mei wordt wederom flinke vorst verwacht. Vooral wanneer de lucht opklaart, nadat maandag eerst lokaal wat regen is gevallen. Gebeurt dit in Nederland, dan kan het in het noordoosten eveneens vriezen. Met name aan de grond is kans op vorst. In het noordoosten hebben telers op de lichte grond schade ervaren van een harde wind. Minimaal 400 hectare suikerbieten moet worden overgezaaid.

Regen op komst
Na dinsdag 7 mei is het gevaar voor de nachtvorst weer geweken. In delen van Spanje, Frankrijk en Duitsland wordt stormachtig weer, met lokaal veel regen verwacht. Daarbij blijft het relatief koud. Dat is ook voor Nederland het geval. In de tweede helft van de week wordt meer regen verwacht, maar om hele grote hoeveelheden gaat het niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpk 7 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10882353/koeien-in-de-sneeuw-en-fikse-nachtvorst]Koeien in de sneeuw en fikse nachtvorst[/url]
De voedselprijzen voor de consument worden hoger op dit moment 8% van het inkomen moet worden 50% van het inkomen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden