Shutterstock

Inside Melk

Handelsverdrag met Japan geeft kaasexport een boost

22 Mei 2019 - Wouter Baan

Het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Japan is sinds januari van kracht en daar profiteert de kaasexport dankbaar van. In het eerste kwartaal van 2019 nam de kaasexport naar Japan namelijk met meer dan 25% toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het doel van het verdrag is de handel tussen de Europese Unie en Japan vergroten door importheffingen op diverse producten te laten vervallen. Het handelsverdrag werd in de media ook wel het 'kaasverdrag' genoemd. Dit omdat het verdrag de Europese kaasexport waarschijnlijk een boost zou geven. Japan zou op zijn beurt waarschijnlijk profiteren van groeiende export van auto’s richting Europa.  

Nederland grootste exporteur
Het handelsverdrag pakt voor de Europese kaasexport goed uit, want over het eerste kwartaal verscheepten Europese lidstaten 27% meer kaas naar Japan. De afzet steeg hierdoor naar 27.389 ton, waarmee Japan (na de Verenigde Staten) de belangrijkste afzetmarkt is. In hoeverre de plus aan het vrijhandelsverdrag te wijten is, valt niet te zeggen. De kaasexport naar Japan zit namelijk al een paar jaar in de lift.

Met name de Nederlandse kaasexporteurs zijn sterk vertegenwoordigd in Japan. Duitsland en Frankrijk volgen op plek 2 en 3. In aanloop naar het handelsverdrag met de Europese Unie besloot de Japanse overheid om de eigen zuivelsector te voorzien van een flinke kapitaalinjectie, waarmee het zich wil wapenen tegen de toestroom van Europese exporteurs.

Ook varkensvlees profiteert
Japan is tevens een belangrijke afzetmarkt van Europees varkensvlees. In het eerste kwartaal van 2019 steeg de Europese export met bijna 5% naar 120.000 ton, ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Dit terwijl de totale Japanse import in die periode terugliep.

Deze winst gaat ten koste van het marktaandeel van de Amerikaanse exporteurs; zij zagen de export richting Japan in het eerste kwartaal van het jaar aanzienlijk dalen en wijten dit verlies aan het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Japan. Van alle Europese exporteurs groeide de Nederlandse afzet (+12% tot 7.000 ton) naar Japan het hardst.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden