Shutterstock

Nieuws Mercosur en Brexit

Groot aanbod rundvlees dreigt door handelsdeals

10 Juli 2019 - Jeannet Pennings

De Mercosur-overeenkomst en de Brexit kunnen samen het aanbod van rundvlees op de Europese markt met 7 tot 10% vergroten. Dat stelt Danish Crown. Volledige toegang tot belangrijke exportmarkten en een snelle toegang tot China zijn volgens het Deense vleesconcern nu essentieel.

Het handelsverdrag tussen de EU en de Mercosur opent de Europese markt voor de Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. In de overeenkomst is een jaarlijks quotum van 99.000 ton rundvlees afgesproken. Ter vergelijking: momenteel importeert de EU ongeveer 300.000 ton rundvlees per jaar. Ook is afgesproken dat het importtarief wordt verlaagd van 20% naar 7,5%.

5 tot 6% van de productie
Danish Crown stelt vast dat het quotum overeenkomt met 1,3% van de Europese rundvleesproductie. Wanneer het handelsverdrag de komende jaren volledig wordt doorgevoerd, zal de totale invoer van rundvlees 5 tot 6% van de productie bedragen. Bovendien is de invoer van 180.000 ton pluimveevlees en 22.000 ton varkensvlees ook van invloed op de prijs van rundvlees in de EU.

“Over het algemeen is het positief dat de EU handelsovereenkomsten sluit. De exportgerichte Deense landbouw kan hierdoor met verschillende landen vrij hadelen”, zegt Karl Christian Møller, hoofdanalist bij Danish Crown. De Mercosur-deal vormt echter een uitzondering.

Ook Brexit speelt mee
“Op dit moment is het moeilijk om te voorspellen wat het verdrag werkelijk zal betekenen”, vult Finn Klostermann, CEO van Danish Crown Beef, aan. “Het Verenigd Koninkrijk importeert op dit moment relatief grote volumes uit de Mercosur-landen, dus speelt ook het resultaat van de Brexit-onderhandelingen mee. Daarbij moet de overeenkomst eerst door alle 27 EU-landen worden goedgekeurd, daarom wordt het geleidelijk ingevoerd over een periode van zeven jaar.”

Groot-Brittannië kan, na terugtrekking uit de EU, ervoor kiezen om meer vlees uit Zuid- en Noord-Amerika te importeren ten koste van met name Iers rundvlees. Volgens berekeningen van de UECBV (de Europese branchevereniging voor vlees en vee) kan dit leiden tot grotere hoeveelheden Iers rundvlees op de interne markt (300.000 ton). De Mercosur-overeenkomst en Brexit zullen dus in staat zijn om het aanbod van rundvlees op de Europese markt met 7 tot 10% te vergroten, stelt Danish Crown.

Snelle toegang tot China
Volgens Møller is het nu dringend nodig dat de rundvleessector volledige toegang krijgt tot de gebieden waar de EU handelsovereenkomsten heeft. “En niet in de laatste plaats: een snelle toegang tot China. Daar zal de invoer van alle soorten vlees de komende maanden toenemen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nieuws Varkens

Stijging Duitse varkensprijs zet de markt op scherp

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden