Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

Koning: 'Stikstofprobleem betreft ons allemaal'

18 Oktober 2019 - Wouter Baan - 10 reacties

Het stikstofprobleem moet volgens Koning Willem-Alexander niet bij de boeren worden neergelegd. Het betreft volgens de Koning een uitdaging voor de hele Nederlandse samenleving. Dit zei hij tijdens zijn werkbezoek aan India tegen de NOS.

"Het stikstofprobleem is nieuw en er moet een oplossing voor komen. Dit betreft niet alleen de agrarische bedrijven, maar de gehele samenleving." Volgens de Koning kunnen we hierbij niet naar vergelijkbare aanpakken in andere landen kijken, omdat dit probleem nieuw en uniek is. 

'Blij met steun'
Bart Kemp van Agractie, de initiatiefnemer van het boerenprotest op 1 oktober, meldt blij te zijn met de steun van Koning Willem-Alexander. "Het is goed om te zien dat de koning de dialoog opzoekt en de schuld niet in de schoenen van de boeren schuift", zo laat hij weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Ton Westgeest 18 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884392/koning-stikstofprobleem-betreft-ons-allemaal]Koning: 'Stikstofprobleem betreft ons allemaal'[/url]
De koning heeft niets te schuiven, hij kan ook geen dialoog opzoeken. Dat moet allemaal de politiek doen, en die kunnen niets omdat zij zich laten gijzelen door hun natuurgebieden die zij zelf hebben verzonnen....

Het is niet eens natuur, want het is allemaal door mensen gemaakt.

Kortzichtig, geen visie, zeker niet voor de lange termijn. Het heeft waarschijnlijk met de miljoenen subsidies te maken, die elk jaar uit Brussel moeten komen. Zij hebben zichzelf daarmee in de voet geschoten!
Maar je ziet hoe dom het is dat de Tweede kamer dit heeft laten gebeuren, doordat zij hun oren veel te veel laten hangen naar de groene activisten, wat nu meer en meer gaat lijken op terroristen....

Wat ook vreemd is in de hoorzitting, dat Denemarken van 300 meter uitgaat en Duitsland helemaal nergens rekening mee hoeft te houden en wij de stikstofuitstoot tot het oneindige mee tellen,.

De natuurgebieden tegen Duitsland aan, aan onze kant worden er voor miljoenen boerderijen verplaatst en aan de Duitse kant bouwen ze giga kippen en varkensbedrijven hoe dat kan??? Een Europa????

Wel sympathiek van de koning die waarschijnlijk in navolging van zijn opa ook niet tegen onrecht kon. Daarbij komt nog dat hij wel in de gaten heeft, dat het overgrote deel van de bevolking ook aan de kant van de hardwerkende boeren staat. En dat ze acht jaar Rutte goed zat beginnen te worden....
Thon 18 Oktober 2019
De woorden van de koning zijn een geweldige steun voor de organisatie en de boeren!
Als het nodig is zullen er weer veel mensen bereid zijn om actie te voeren. De waarheid moet boven water komen!
Al dat vuil spelletjes werk moet aan gepakt worden! Daar moeten de eerlijke boeren niet voor hoeven te bloeden!
Connie 18 Oktober 2019
Wij zouden hier in dit land helemaal geen stikstofprobleem hebben, wanneer we maar niet zo dom zouden zijn. De regering is oliedom, haalt 100 duizenden immigranten binnen, wil deze ook nog eens huisvesten in gewone huizen, waar Nederlanders onderhand 15 jaar op moeten wachten. Reisjes in het vliegtuig, het moet allemaal kunnen, niets is te gek.Mijn advies: stoppen met idioterie. Schiphol inkrimpen; Lelystad stilleggen; immigranten weren en huisvesten in houten barakken, op dezelfde manier, als net na de 2e wereldoorlog. En boeren moeten de discussie nog harder ingaan. De Duitsers willen de voedselvoorziening twee weken stopzetten. Geen levering meer aan de winkels en veilingen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Het wordt tijd, dat iedereen eens beseft, wie ons voedsel produceert en dat tegenwerking hierin niet meer geaccepteerd wordt. Terug naar de basis.
Bert de Boer 18 Oktober 2019
@Connie. Ga nu eens je eigen stikstof, CO2, fijnstof, fosfaat enzo oplossen. En wijs niet naar anderen, laat staan naar immigranten. Als anderen de boel vervuilen dan moeten zij dat opruimen. De subsidies, die wij als boeren ontvangen worden door Randstedelingen betaald.
peter 18 Oktober 2019
@Bert lul koek meer dan 70% in de randstad krijgt uitkering!
tempo 18 Oktober 2019
laatste nieuws,

cda brabant legt bom onder provinciale besluit.
Abonnee
dramos 18 Oktober 2019
Heel NL ligt stil (de bouw,boeren die willen uitbreiden enz) om een paar plantjes in natuurgebied die niet tegen stikstof kunnen, terwijl voor de rest niets of niemand er last van heeft. Ze sporen niet volgens mij!
Bert de Boer 18 Oktober 2019
@peter enne honderd procent van de boeren krijgt subsidie als uitkering.....
. min een paar boeren die het verdommen om de hand op te houden. Zelfs de Koning krijgt vergoedingen voor meubilair die niet van hem zijn en niet door hem worden onderhouden. Ook de koningin, die in de redenatie van @Connie een immigrante is..
peter 19 Oktober 2019
@Bert we krijgen alleendie subsidie als we aan een100pagina's boekwerk van regels en dwang voldoen! Hierdoor hebben de nvwa mensen werk. Anders kregen deze nvwa-ers ook een uitkering, want ECHT vuil werken willen deze lui NIET wel anderen vertellen hoe zij hun werk niet goed doen! Dit brengt weer extra kosten met zich mee!

Bijvoorbeeld:

- Verplicht groenbemester zaaien (anders géén subsidie)
-tijdig groenbemester zaaien (anders géén subsidie)
-het soort zaaigoed waar de zaadloby het meeste aan verdiend/ toestemming voor heeft verkregen verplicht gebruiken! (anders géén subsidie)
-minimaal 3 verschillende gewassen telen (anders géén subsidie)
- verplicht gecombineerde opgave laten invullen (door adviseur)ieder jaar met heel veel gratis bedrijfsinformatie! (anders geen subsidie)
-etc etc................

oftewel je Krijgt niets je MOET een tegen prestatie leveren en daar wordt je voor betaald! Die 70% burgers in de randstad die een uitkering krijgt waar ik het over heb die hoeven geen extra kosten jaarlijks te maken om de uitkering te behouden!!!
Bert de Boer 19 Oktober 2019
@peter. Je % zijn zo onnauwkeurig, je kunt nog wel wat leren van RIVM. Dit instituut kan wel wat leren van je emotionele benadering.
Abonnee
erik 19 Oktober 2019
de subsidies of hoe je ze ook noemt, komen uit brussel , uit een potje dat alle lidstaten vullen. Vanuit Nederland gaat er 2,5 % van de belastinginkomsten naar Brussel, we halen daar op diverse manieren weer ruim 1,5 % van terug. Ik zou me meer zorgen gaan maken om de 97,5% die in nederland wordt uitgegeven. En dat de Koning dit zegt, geeft al aan dat het probleem 9veel) groter is dan alleen de landbouw. Alleen nu worden burgers en bedrijven ook ineens geconfronteerd met dit soort regels. En een tegenprestatie leveren voor geld heet toch gewoon werken!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden