Jan van Dasler / Shutterstock.com

Nieuws Ondernemerspeiling

Nederlandse boeren hebben zorgen over de toekomst

1 April 2020 - Chanti Oussoren

Van de agrarisch ondernemers in Nederland maakt 58% zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Wel kijken ze positief naar de ontwikkelingen in de sector, zo blijkt uit onderzoek van CRM Partners.

CRM Partners heeft het onderzoek uitgevoerd onder een slordige 200 agrarisch ondernemers in Nederland en daaruit blijkt dat de ruime meerderheid zich zorgen over de toekomst van het bedrijf. Vooral veehouders zien de toekomst somber in, daar maakt 62% zich zorgen. Van de akkerbouwers ziet 53% de toekomst zorgelijk tegemoet. 

In totaal heeft 30% van de ondernemers aangegeven binnen nu en 10 jaar te gaan stoppen met het bedrijf. Het gebrek aan een opvolger is bij 36% van de ondernemers aan de orde. En 73% van de ondernemers denkt dat er momenteel te weinig jongeren zijn die nog ambitie hebben om boer te worden.

Innovatie wordt omarmd
Ondanks de zorgen, hebben agrarische ondernemers wel een positieve blik op de ontwikkelingen binnen de sector. De stelling dat Nederland voorop loopt in innovatie wordt door maar liefst 93% van de respondenten gedeeld. Van de akkerbouwers geeft 68% aan het liefst als eerst een zelfrijdende tractor te bezitten. Ook veehouders omarmen moderne technologie, zoals melk- en voerrobots. Het gebruik van drones staat ook hoog op het lijstje.

Zorgen omtrent het coronavirus
De situatie rondom het coronavirus zorgt ook ongetwijfeld voor extra zorgen onder agrarisch ondernemers. Boerenbusiness heeft een peiling gehouden onder haar lezers en abbonnees. Hieruit blijkt ook dat verschillende agrarische sectoren zich zorgen maken over de nabije toekomst.

Onder de melkveehouders wordt verwacht dat de impact nog moet komen, maar voor akkerbouwers en varkenshouders zijn de gevolgen op korte termijn al voelbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden