Shutterstock

Nieuws Stichting Agri Facts

'Poster over klimaatimpact van dranken klopt niet'

24 Juli 2019 - Jeannet Pennings

Er klopt niets van de poster over de impact van drinken op het klimaat die Milieu Centraal eerder deze week publiceerde. Stichting Agri Facts (STAF) heeft om een openlijke rectificatie gevraagd.

‘Genoeg drinken tijdens de hitte is belangrijk. Welke dorstlesser je kiest, scheelt daarbij een slok op een borrel voor het klimaat’, stelt Milieu Centraal. Uit de bijbehorende poster blijkt volgens de milieuvoorlichter dat koffie verkeerd, koffie met extra veel melk, ‘de biefstuk onder de drankjes’ is.

Wekelijkse footprint
STAF concludeert dat er niets van de poster klopt. ‘Er had bij Milieu Centraal onmiddellijk een lichtje moeten gaan branden, toen bleek dat alle dranken op de poster samen een wekelijkse footprint hebben van nog geen 2 kilo CO2. Een week eten en drinken gaat gepaard met een footprint van zo’n 25-30 kilo CO2 per persoon, waarin drinken een aandeel heeft van zo’n 20 procent.’

Import buiten beschouwing
Bij Milieu Centraal is navraag gedaan naar de bronnen, waarop de organisatie zich heeft gebaseerd. Het beeld is dat Milieu Centraal de CO2 die veroorzaakt is in het buitenland (bij geïmporteerde producten, zoals koffie en wijn) buiten beschouwing heeft gelaten. Ook lijkt het erop dat Milieu Centraal is uitgegaan van een dagelijkse consumptie van 1 liter aan dranken in plaats van 2 liter.

STAF heeft haar bevindingen en berekeningen naar Milieu Centraal gestuurd en de organisatie verzocht de foutieve informatie openlijk te rectificeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden