Shutterstock

Nieuws Wet- en regelgeving

Agrifirm: 'Besluit PAS afdwingen bij provincie'

14 Augustus 2019 - Redactie Boerenbusiness

Wie niet kan wachten op nieuwe ontwikkelingen rondom de Wet natuurbescherming en het vervallen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), kan de provincie tot een besluit dwingen. Dat stelt Agrifirm Exlan.

Voor de besluitvorming op de aanvragen voor 'Wet natuurbescherming' geldt een wettelijk termijn van een halfjaar. Daarna zijn er instrumenten om de provincies tot besluitvorming te dwingen, bijvoorbeeld door het in gebreke stellen van de provincie. De provincie krijgt dan 14 dagen de tijd om alsnog te besluiten. Doen ze dat niet, dan moet de provincie dwangsommen betalen.

Duidelijkheid kan echter ook betekenen dat de provincies een gevraagde vergunning weigert, zeker als er extra stikstofruimte wordt aangevraagd. Wanneer er intern wordt gesaldeerd, dan is het wel een mogelijkheid. Een voorbeeld is een nieuwe stal, waardoor meer vee gehouden wordt, maar de stikstofuitstoot per saldo niet stijgt. In deze situatie wordt er namelijk geen extra stikstofruimte aangevraagd.

Half september 2019 en juni 2020           
Een adviescollege (onder leiding van voormalig minister Johan Remkes) is gevraagd om voor medio september 2019 met oplossingen te komen voor de activiteiten die zijn toegestaan door de vrijstellingen in het PAS die nu niet meer geldig blijken. Dit gaat bijvoorbeeld om de meldingen die zijn gedaan om weiden en bemesten en andere vrijgestelde activiteiten onder de grenswaarde van 0,05 mol stikstof per hectare per jaar.

Voor juni 2020 is het college gevraagd om met een advies voor de nieuwe aanpak van de stikstofproblematiek te komen. In welke richting er wordt gedacht is niet duidelijk, zo concludeert Agrifirm Exlan. Juridisch lijken de mogelijkheden vooral te liggen in salderen. Daarbij wordt er gewerkt aan een nieuwe versie van het stikstofverspreidingsmodel AERIUS. De verwachting is dat deze nieuwe versie nog deze maand in gebruik wordt genomen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden