malgosia janicka / Shutterstock.com

Nieuws Arbeid

Nieuwe richtlijnen voor vrij verkeer seizoensarbeiders

1 April 2020 - Jeannet Pennings

Seizoensarbeiders moeten vlot de grenzen kunnen passeren. Die oproep doet de Europese Commissie aan de verschillende lidstaten. Daarbij heeft zij een aantal aanvullende richtlijnen gepresenteerd.

Mobiele werknemers binnen de Europese Unie moeten hun werkplek kunnen bereiken, zo heeft de Europese Commissie laten weten. Het gaat met name om werknemers in de kritieke beroepen die het coronavirus helpen bestrijden, maar ook de seizoensarbeiders in de landbouwsector worden expliciet benoemd. 

Vrij verkeer
Maandag 30 maart zijn aanvullende richtlijnen gepubliceerd waarin een reeks werknemers is geïdentificeerd waarvoor continu vrij verkeer in de EU essentieel wordt geacht. De Europese Commissie dringt er bij de lidstaten op aan om specifieke, kosteloze en snelle procedures in te voeren om deze werknemers een vlotte doorgang te garanderen. Arbeidskrapte moet hiermee zo veel mogelijk voorkomen worden.

“Het gaat om duizenden vrouwen en mannen die hard werken om ons veilig en gezond te houden en zorgen voor voldoende voedsel”, zegt EU-commissaris Nicolas Schmit. “Zij moeten de EU-grenzen passeren om te werken. Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze daarin niet worden belemmerd. Tegelijkertijd moeten we alle voorzorgsmaatregelen nemen om verdere verspreiding van de pandemie te voorkomen.”

Kritisch werknemers
Wat seizoenarbeiders betreft worden de lidstaten door de Europese Commissie verzocht om informatie uit te wisselen over hun verschillende behoeften. Ook moeten specifieke procedures vastgesteld worden om voor deze werknemers een vlotte doorgang te garanderen. Seizoensarbeiders voeren soms essentiële werkzaamheden uit rondom het oogsten, planten en verzorgen van gewassen. In dergelijke gevallen moeten de lidstaten deze personen als kritische werknemers behandelen en de werkgevers meedelen dat zij moeten zorgen voor een passende bescherming van de gezondheid en veiligheid van deze mensen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden