Shutterstock

Nieuws Stikstofdossier

Zo wil het kabinet stikstof reduceren

13 November 2019 - Wouter Baan - 20 reacties

De voet moet van het gaspedaal en het is aan veehouders om minder eiwitrijk veevoer toe te dienen. Ook gaat er extra geld naar de warme sanering in de varkenshouderij. Met dit pakket aan maatregelen hoopt het kabinet de uitstoot van stikstof te reduceren zodat de woning- en wegenbouw weer op gang kan worden gebracht. 

De oplossingen die het kabinet op woensdag 13 november gepresenteerd heeft, bevatten geen grote verrassingen. Premier Mark Rutte sprak tijdens de persconferentie in Den Haag over een vervelend pakket. Met name de verlaging van de maximumsnelheid tot 100 kilometer per uur is voor hem een doorn in het oog. "We moeten echter actie ondernemen. We hebben in Nederland een grote behoefte aan nieuwe woningen en niemand wil dat banen in de bouwsector verloren gaan."

Minder eiwitrijk veevoer
De oplossingen die betrekking hebben op de landbouwsector, werden op die persconferentie toegelicht door minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). "Met minder eiwitrijk veevoer wil het kabinet de stikstofemissie reduceren. Zodra de wetgeving is aangenomen, wordt deze maatregel doorgevoerd", zo liet de minister weten. Ook gaat er €60 miljoen extra naar de warme sanering van de varkenshouderij, waarmee het budget uitkomt op €180 miljoen.

De boeren die door willen, kunnen dat doen

- Carola Schouten

Schouten benadrukte ook dat de boeren die door willen, dat nu kunnen doen. Ze voegde daar overigens wel aan toe dat de manier van boeren er in de toekomst mogelijk anders uitziet. De stoppers worden volgens minister Schouten geholpen bij het beëindigen van hun bedrijf. 

Vanaf december gaat het kabinet tevens verder werken aan structurele oplossingen. Schouten beloofde dat gekeken gaat worden naar de status van enkele kleine Natura 2000-gebieden en gaat hierover in gesprek met de Europese Commissie. Met andere woorden: mogelijk worden enkele erkende natuurgebieden geschrapt of samengevoegd. 

Boerenlunch mét FDF, Agractie en LTO
Direct na de persconferentie gaan Rutte en Schouten in het Catshuis (in Den Haag) lunchen met een afvaardiging boeren. Hierbij werden, op de valreep, ook Farmers Defence Force, Agractie en LTO Nederland nog voor uitgenodigd, kondigde Rutte via Twitter aan. Zij waren in eerste instantie gepasseerd en daarop kondigde Agaractie een nieuw protest aan, waarop naar verluidt enkele tientallen boeren gehoor aan hebben gegeven. 

Klik hier om de brief te lezen. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
drent 13 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884658/zo-wil-het-kabinet-stikstof-reduceren]Zo wil het kabinet stikstof reduceren[/url]
zo onbetrouwbaar deze overheid!!
Ton Westgeest 13 November 2019
Onbetrouwbaar en ondemocratisch...... Ze zitten in de tang bij de linkse kliek, omdat ze niet met PVV en FvdD willen regeren. Terwijl je dan tegelijkertijd heel veel kiezers wegzet!!

"Schouten beloofde dat gekeken gaat worden naar de status van enkele kleine Natura 2000-gebieden en gaat hierover in gesprek met de Europese Commissie."

Langzamerhand wordt het toch duidelijk dat we er anders niet uitkomen als we geen gebieden schrappen..... Ze zitten zo in de tang van de linkse kliek dat op het ogenblik nog aan drie nieuwe "natuur"gebieden gewerkt wordt!!!!!

VVD hoe kan je je achterban zo verkwanselen, je lijkt nog linkser dan links!!!
Twijfelende Varkenshouder 13 November 2019
60 miljoen extra is ook maar een fooi waar je maar een klein gedeelte mee bereikt.
600 miljoen voor beëindiging van meerdere bedrijven had meer opgeschoten en echt wat betekent voor de reductie van nh3
Wellicht dat er een systeem komt waarin ammoniak rechten wat makkelijker verhandelbaar worden naar zowel landbouw en industrie dan op Dit moment geregeld is.
Maar dan eerst aangeven of de latente ruimte erop blijft of niet.
Want anders moeten de netto kg prijzen stikstof wel op een €200/300 komen
tem 13 November 2019
1000 euro per vergunt recht belasting vrij zou je moeten vragen, dat noem ik warm.
Abonnee
Fortissimo 13 November 2019
Juist Ton, ze zitten in de tang bij de groene kerk. Waarom is me trouwens een raadsel. Het wordt tijd dat er een nieuwe verkiezingen komen. Het borrelt onder t oppervlak van ons landje. Zorg, onderwijs, landbouw, bouw....allemaal met uiteenlopende problemen, maar wel telkens terug te voeren op een overheid die niet betrouwbaar is en een slappe rug heeft. 100 Km per uur rijden is ook een drama (behalve in de Holy Randstad) en zal ons gauw gaan vervelen. We lijden massaal onder de milieu- en deugdogma's van een kleine groep drammers, die er vaak ook nog niet voor geleerd hebben. M.a.w. wetenschappelijk gezien totaal niet onderbouwd allemaal. Wat we nodig hebben zijn Staatslieden, kerels en geen wátjes, die duidelijke keuzes maken. We leven in een stadsstaat. Inherent daaraan is o.a. produktie van CO2 en N. Als je dan kunt aantonen dat je hier efficient produceert, dan pleeg je verraad aan jezelf als je met boekhoudkundige trucjes als 100 rijden de zaak probeert recht te praten. Dien zo'n Vollebroek eens van repliek en doe dat op de wijze zoals Nico Gerrits e.e.a. beargumenteerd. t Is toch werkelijk broddelwerk wat deze prutsers van Rutte III allemaal durven te openbaren.
Drikus 13 November 2019
We kunnen niet zeggen dat er geen milieu problemen zijn . Maar dit stikstof verhaal lijkt mij wel heel strek ovedreven als het alleen maar gaat om die zogenaamde natuur gebieden . En kijken naar natuur gebieden en mogelijk kleine samenvoegen. Wil in mijn ogen zeggen dat deze alleen maar groter worden . Dus er klopt iets niet met de omschrijving of er worden nog meer bedrijven de klos . Wie het weet mag het zeggen . Onze groene mede burgers zullen hun best doen om alle mogelijke rieel lijkende oplossingen via de rechter af te schieten . De koers en gedachte om de veehouderij in te krimpen is ingezet door deze lieden en wordt nu verkocht onder het mom de landbouw en veehouderij moet veranderen .
Abonnee
Zandhaas 13 November 2019
Tsja, minder eiwit in de koe, minder stikstof in de mest. Kan ik als akkerbouwer weer meer kunstmest strooien.....
Piet Jansen 13 November 2019
Stikstof besparen via krachtvoer is erg oud nieuws! Wie kan de mengvoer industrie een flinke draai om de oren geven? Dit wordt al jaren tegen gehouden door deze tak in de veehouderij. Stikstof (soja) in het voer is DE grote N aanvoer, maar ook een onderdeel van het verdien model om al die dure dames en heren die werkzaam zijn in deze sector te kunnen betalen!!
peter 13 November 2019
Er is geen stikstof probleem, de overheid wil op deze manier dat de huizen prijzen duurder MOETEN worden! Als de huizen duurder worden worden de banken sterker en de economie robuuster!

De snelheid omlaag naar 100 zorgt ervoor dat er meer BOETE geld in de kassa van de "legale maffia" in den haag komt!

Dit alles MOET burger, mkb, bouw en boer niet meer accepteren en NIEUWE verkiezingen eisen!!!

bblogic 13 November 2019
Als de overheid echt de natuur wil herstellen dan kunnen ze de natura2000 gebieden beter bemesten met stikstof. Dat is de snelste manier om deze door roofbouw ontstane gebieden weer te herstellen tot wat het lang geleden ooit was: beuken en eikenbossen.
Echter dit willen ze niet omdat deze verarmde gebieden inmiddels plantjes bevatten die zich alleen daar thuis voelen. Bio diversiteit dus. De overheid wil dus geen herstel van de natuur, maar het handhaven van uit roofbouw ontstane schijnnatuur. Deze lieden zijn compleet de weg kwijt.
Mozes 17 November 2019
Ik mag hopen dat dit geen reële vraag is, maar toch:

Wat is de grondslag van de stikstofnorm, welk enorm gevaar kunnen wij voorkomen?

Iedere werkende Nederlander lost dagelijks zijn problemen op om geld te verdienen voor Den Haag, zij hebben geen lobbyisten van banken met landen zonder eigen vermogen die boerengrond willen gebruiken als Bouwgrond.

Moeilijk?
Ton Westgeest 17 November 2019
Zo wil het kabinet stikstof reduceren.....

De Amercentrale, die eigenlijk in het natura2000 gebied ligt, krijgt nog ff gauw vergunning..... voor uitbreiding van de uitstoot!!!!

Provincie Brabant heeft op 7 mei, vlak voor de PAS uitspraak, 82.664 kg ammoniak en 1,6 miljoen kg NOx vergund aan de Amercentrale.

Dat is een toename zo groot als de totale uitstoot van 400 melkveebedrijven.

Kijk zo doet de overheid dat!!!
regelbedenker 17 November 2019
regels zijn er enkel om de ene te bevoordelen en de ander kapot te maken, er is al eeuwen niks veranderd, wat een corrupte bende
Piet 17 November 2019
CO₂-compensatie mijnheer?

dit land is ziek
???!!! 17 November 2019
niet meer naar den haag, maar voedsel slechts verstrekken aan ziekenhuizen.
de bevolking op rantsoen, zodat NL alvast kan merken hoe dat kan gaan wanneer de laatste boer weggepest is.
Mark Rutte gaat gelijk krijgen, dit is zijn grootste (laatste) crisis.
Spreken we af dat we NOOIT meer CDA/VVD stemmen?!
Ton Westgeest 17 November 2019
Nee Piet geen Co2 compensatie.....

De overheid heeft iets anders bedacht 5,7 miljard subsidie voor de Amercentrale om bomen te kappen in Oost Europa, Zuid- en Noord Amerika voor biomassa.

Die worden daar machinaal gekapt, machinaal vermalen, geperst in een soort krachtvoer brokje, in schepen geladen, overgevaren met vervuilde stookolie, hier verbrand waar duizenden tonnen CO2 vrijkomen. Wat nou stikstof, wat nou CO2!!!!!!!!!

Hoe is het mogelijk dat we bomen verbranden en dus in de atmosfeer blazen, waar honderden jaren CO2 in opgeslagen zit, die nu ook geen CO2 meer op kunnen nemen en dat allemaal met Subsidie????

En waarom????? Omdat het, net als de vliegtuigen boven de 915 meter hoogte niet meetellen voor de stikstof uitstoot, de biomassa niet meetelt voor de klimaatdoelstellingen............
Ton Westgeest 19 November 2019
https://petities.nl/petitions/verzoek-tot-het-ontslaan-van-het-huidige-kabinet?locale=nl

Wegens incompetentie....
tot hier en niet verder 19 November 2019
Rutte is vandaag aangeschoven omdat bij het voetbal gediscrimineerd wordt, hij zou ook eens moeten optreden tegen het jarenlange discrimineren van de werkende
Daantje 5 December 2019
Je kan je beter afvragen waarom de boeren jarenlang naar het bestuur van het eigen LTO en andere boerenorganisaties hebben geluisterd en lieden zoals Bleker, aan wie ze het te danken hebben dat ze nu in het schuitje zitten waar ze mee geconfronteerd worden.

Ik vind het uitermate vreemd dat boeren zelf willens en wetens niet lijken te willen zien dat een land wat er nog alleen maar mono groen en grijs en bij tijd en wijlen oranje van het gif uitziet, steeds minder biodiversiteit bevat en dat je kan protesteren wat je wilt maar dat je daarmee de feiten van de veel stikstofdepositie niet kan veranderen als je niet actief maatregelen neemt.

In plaats van boos te zijn op provinciebesturen zou het véél logischer zijn geweest als men boos zou zijn op de besturen uit eigen gelederen die willen en wetens de valse voorlichting blijven volhouden.
schoenmakers 1 5 December 2019
je kan je afvragen waarom lto altijd alleen maar een boodschap van de regering naar de leden gebracht heeft, door het slappe optreden van lto zitten we nu in de situatie dat de boeren de problemen die heel Nederland bedenkt op moet lossen, de natuurgebieden zijn zo dood als een pier, de landbouwgrond in nog het enige waar in Nederland iets wil leven, vergelijk het maar of dat je een taart mag eten, de landbouwgrond, of op een strootje bijten, de natuurgebieden, het is veel te ver doorgeschoten, het wordt hoog tijd dat het boerenverstand zegevierd, de afbraak van Nederland is veel te ver doorgeschoten
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden