www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Nieuws Coöperatie

Bezorgde leden stellen eisen aan FrieslandCampina

6 November 2019 - Redactie Boerenbusiness - 28 reacties

Een groep leden-melkveehouders van FrieslandCampina heeft zich verenigd in het collectief 'Bezorgde Friesland Campina Boeren' (BFCB). In een brief aan alle coöperatieleden stelt het verbond 8 eisen aan FrieslandCampina. Deze bezorgde boeren roepen de andere leden op de brief te ondertekenen om zo verandering in gang te kunnen zetten.

De petitie is een nieuwe stap in de groeiende onvrede onder leden van FrieslandCampina over het beleid van het zuivelconcern. Dit kwam onder andere naar voren bij ledenbijeenkomsten die de coöperatie organiseert. Ook is het hoofdkantoor van FrieslandCampina 2 geleden bezet geweest door boze boeren, die (met succes) eisten dat het concern deelname aan een door de zuivelsector bedacht stikstofplan op zou zeggen.

De bezorgde boeren eisen dat voorstellen voor het 'Melkgeld Reglement 2020' worden afgeschaft, dat de programma's 'KoeKompas', 'KoeAlert' en 'KoeMonitor' van tafel gaan en dat er een duidelijk inzicht komt in de kostenstructuur van FrieslandCampina. Ook de coöperatiestructuur moet worden aangepast, waarbij leden weer stemrecht krijgen en niet louter de ledenraad. Ook moet de coöperatie zich niet bemoeien met politiek (een verwijzing naar onder meer het stikstofplan), maar zich focussen op het verwaarden van de melk.

Stoppen met Natuurmonumenten
De leden eisen eveneens het vertrek van Hester Maij, de nieuwe directeur public & quality affairs bij FrieslandCampina. Zij heeft volgens deze leden een te 'groene' signatuur, want Maij is lid van de Commissie Remkes en is volgens de groep boeren ook betrokken geweest bij het aanwijzen van de Natura2000-gebieden in Nederland. Ook moet FrieslandCampina de samenwerking met Natuurmonumenten stoppen.

Tot slot eisen de bezorgde boeren dat FrieslandCampina de vergadering van het bestuur met de districtsraden op 17 december uitstelt. Op deze vergadering worden de knopen doorgehakt van voorstellen die op de ledenbijeenkomsten zijn besproken, zoals het Melkgeld Reglement. De BFCB wil eerst een duidelijk antwoord op de eisen en dat kan volgens het collectief niet voor 17 december.

Ongehoord zijn
Daarnaast geven de bezorgde boeren, en daarmee ook de kern van hun eisen samenvattend, hun mede-leden mee dat zij al jarenlang het gevoel hebben dat we bij FrieslandCampina ongehoord zijn. Volgens deze groep heeft de directie geen gevoel wat er op melkveebedrijven speelt. "Jullie horen tenslotte voor ons te werken en wij niet voor jullie." Met het credo 'Samen Sterk!' willen de boeren verandering afdwingen.

Een woordvoerder van FrieslandCampina laat desgevraagd weten niet op Boerenbusiness publiekelijk te willen reageren op de brief van de bezorgde boeren. "De in de brief genoemde punten worden samen met allerlei andere zaken besproken tijdens de ledenbijeenkomsten die in het hele land op tientallen plaatsen worden gehouden. Tijdens deze besloten bijeenkomsten wordt de dialoog tussen bestuur, ledenraadsleden en leden gevoerd."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
28 reacties
ps 6 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884566/bezorgde-leden-stellen-eisen-aan-frieslandcampina]Bezorgde leden stellen eisen aan FrieslandCampina[/url]
Het is niet onterecht dat ledeneigenaren vragen om te Stoppen met WNF en Natuurmonumenten
en eveneens het vertrek van Hester Maij
Trotseboer 6 November 2019
In mijn gezin bespreken we meningsverschillen aan de keukentafel
FC is opgericht door mijn voorouders bespreken we dingen op coöperatieve wijze intern
Hier zijn mijn inziens heethoofden in hun eigen belang onze eigen coöperatie naar de klote aan het helpen
Stop daarmee per direct zou ik zeggen en ga anders zelf in de ledenraad zitten
Pure eigen in portemonnee kakkers
De botermijn 6 November 2019
Helemaal met de trotseboer eens
Boerin 6 November 2019
@trotseboer: helemaal mee eens! Brutalen hebben de halve wereld, is tegenwoordig de policy. Tijd dat we allemaal weer eens normaal gaan doen en beseffen wat we hebben. Jarenlang een melkprijs ontvangen waren alle niet Campina melkveehouders van dromen en het enige dat ze kunnen nu het allemaal wat meer energie vergt als kleine kinderen gaan zeuren. Ik hoop dat RFC zijn rug recht houdt. Wie het er niet mee eens is, gaat maar elders kijken!
Bart Henstra 6 November 2019
Trotseboer. Ik snap je reactie maar als je niet gehoord word is dit de enige manier. Het wordt tijd dat leden zelf kunnen stemmen via een beveiligde omgeving. Hiermee kan een eind gemaakt worden aan het gevoel, dat ook bij mij heerst, dat er niet genoeg wordt geluisterd naar de leden. FC verkondigd nu hun kijkrichtingen en stuurt de discussie kun kant op en tegengeluiden worden vakkundig genegeerd- klein gemaakt. Samen staan we sterker.
Jan 6 November 2019
Beste Trotse Boer,

Ik was vroeger ook een trotse boer, Tot ze mij die trots op een arrogante, onbeschofte wijze hebben afgenomen.
In mijn dossier staat dat ik een conflict heb gehad. Als dat dan zo mocht zijn, zet er dan ook een redenen bij. Maar dan wordt er een bandje afgespeeld: "Daar kunnen wij ons niet in vinden".
Kreeg bezoek van een ledenadviseur, die had kritiek en dat mag. Heb hem aangegeven dat we onverwachts een dochter waren verloren, dat toen ons dat overkwam wij wisten dat mijn vader die toen ook nog werkzaam was, een hartoperatie moest ondergaan en dat we 3.5 maand een bedrijfsverzorger op het bedrijf hadden gehad. En dat we langzamerhand de draad weer probeerden op te pakken.
Wat er toen kwam is niet te filmen. Die ledenadviseur heeft staan schelden, staan vloeken en ik weet niet wat hij mij allemaal nog gewenst heeft. Maar zijn laatste zin staat in mijn netvlies gebrandt.
"Boeren zijn goed in het bedenken van smoesjes en uitwegen".

Een paar jaar later vertelde een andere ledenadviseur mij, dat ze verplicht waren door de concern-directie om zo naar de melkveehouders toe te reageren om zo de boeren te demotiveren en
te fustreren dat veehouders zouden stoppen met melken.

MIJN TROTS IS MIJ ONTNOMEN.
Ton 6 November 2019
@trotse boer. Meningsverschillen horen inderdaad intern besproken te worden. Maarrrr.... dan moet je daar de kans voor krijgen. En daar wringt het. De ledenraad is het hoogste orgaan binnen onze coöperatie. Maar het vreemde is dat deze anoniem mogen stemmen en hiermee het bestuur als uitvoerende partij op een manier adviseren die voor de leden niet inzichtelijk hoeft te worden gemaakt.
Vervolgens worden door het bestuur besluiten uitgevoerd (binnenhalen NM, versturen brief aan Ministerie) waar de leden het niet mee eens zijn/niet van op de hoogte zijn. Vind jij dat dan normaal bestuur?

De vraag die blijft hangen is: waarom willen ledenraadsleden (als hoogste orgaan) zich kunnen verschuilen als deze de leden vertegenwoordigen? Misschien kunnen ze dat eens uitleggen aan hun achterban.
Ard Eshuis 6 November 2019
We gaan het zien, ik denk dat er behoorlijk wat ondertekende brieven bij deze club binnen gaan komen. Dat is een signaal wat de coöperatie niet naast zich neer mag leggen!
Trotseboer 6 November 2019
@ard volgens mij is of er wel of niets mee gebeurt aan de coöperatie en daar zijn spelregels afgesproken
Prima om de spelregels te veranderen in overleg met elkaar
Maar niet middels de macht van de grote mond
Dit soort thema’s horen thuis intern en democratisch opgelost en niet zo
En de wereld is niet zo zwart wit meestal zoals geschetst
Individuele wroeging is ook geen goede basis voor gezond denken.
Als je de spelregels niet zint dan kun je kiezen betere voorstellen te maken of te vertrekken, bijv naar een particulier en heb je helemaal niets te zeggen
Of ga zelf besturen ( ooit zelf gedaan met plezier) en ben t ook niet perse eens met alles wat is voorgesteld, maar we zijn met tig duizend en blij met de inzet van bestuurders
Zoals amateur voetbal
Ga je schelden op de scheidsrechter van de zijlijn of zelf fluiten op je vrije dag. Straks fluit er niemand meer en dus wedstrijd afgelast


Jan 6 November 2019
Er wordt altijd nog gesproken over cooperatie, maar volgens mij is RFC een N.V. of heb ik het nou helemaal fout.
peter 6 November 2019
@trotse boer, ik vind net als de WUR in haar onderzoek dat multinationals te veel marktmacht hebben en boeren te weinig en een te slecht verdienmodel.

Als meerderheid leden vinden geen 1 cent korting, minder regels, dan zal de ledenraad deze boodschap moeten brengen en niks anders! en als de coöperatie dan verlies draait dan is het gerechtvaardigd om personeel te ontslaan.

er is de afgelopen 5jaar bij RFC 1 miljard euro verdampt oftewel bij 12000leden 83000euro per lid!! tel dit van je melkgeld prijs af en je weet of ze behoren tot de beste betalende partij!!!!
Bob 6 November 2019
RFC bestuur en ledenraad is één grote arrogante organisatie aan het worden,die niet luisteren naar hun leden.
Zij hebben het samen met de direktie uit de hand laten lopen
Bart Henstra 6 November 2019
@trotseboer. Je begrijpt de emotie niet. Veel leden voelen zich niet gehoord. Hoe moeten we dan spelregels in overleg aanpassen. Juist via sociale media. Als je zelf bestuurder bent geweest dan weet je vast wel dat er soms ook vriendjes politiek wordt bedreven. Anoniem stemmen. Waarom trouwens anoniem reageren?
Bart Henstra 6 November 2019
@trotseboer. Je begrijpt de emotie niet. Veel leden voelen zich niet gehoord. Hoe moeten we dan spelregels in overleg aanpassen. Juist via sociale media. Als je zelf bestuurder bent geweest dan weet je vast wel dat er soms ook vriendjes politiek wordt bedreven. Anoniem stemmen. Waarom trouwens anoniem reageren?
peter 6 November 2019
trotseboer . onder leiding van wie is het fosfaat reductie plan er door gedrukt . er is nooit iets aan de leden gevraagd . en de ledenraad zijn allemaal ja knikkers en als je wilt stemmen mag dat niet van de ledenraad . dus wat voor zin heeft het om nog naar de vergadering te gaan trotseboer en ja noem eens 3 voorstellen die niet zijn door gegaan
Trotseboer 6 November 2019
Er over nagedacht dat als we derogatie verliezen in een klap stikstof dossier is opgelost en tjeerd de groot zijn zin heeft gekregen
LTO heeft duizenden boeren bijeengebracht om overheid te vragen derogatie te redden
Vergeten zeker
Staat overigens los van gedram in eisen die nu gesteld zijn
peter 7 November 2019
@trotseboer, RFC heeft teveel melk zeggen ze zelf! dus stop maar met derogatie JIJ bent tegen jezelf alleen snap je het zelf nog niet
peter 7 November 2019
trotseboer volgens mijn ben jij een bestuurder . een denk je allen maar aan hoe vul ik mijn kontzak met geld van de leden
Trotseboer 7 November 2019
Neen geen bestuurder ( meer)
We zullen zien wie er gelijk krijgt
Vorige week nog in Duitsland groep boeren gesproken waarvan hun coöperatie vorig jaar failliet ging
1000 boeren werd melk niet opgehaald meer en overheid kwam er aan te pas om ze plekje te laten geven bij verwerkers
Kijk iets verder dan je erf
En nogmaals
Intern gooien met servies en niet op straat
Arnaud 7 November 2019
Trotseboer schreef:
Neen geen bestuurder ( meer)
We zullen zien wie er gelijk krijgt
Vorige week nog in Duitsland groep boeren gesproken waarvan hun coöperatie vorig jaar failliet ging
1000 boeren werd melk niet opgehaald meer en overheid kwam er aan te pas om ze plekje te laten geven bij verwerkers
Kijk iets verder dan je erf
En nogmaals
Intern gooien met servies en niet op straat
De BMG waar jij waarschijnlijk over praat (neem ik maar even aan) was vooral een private melkhandelaar met een klein eigen melkfabriekje, dat fabriekje stelde niet zo veel voor qua volume. ze leverden vooral op contract aan andere fabrieken.

die 1 miljard kg melk die hun verhandelde, en verwerkten is ter vergelijking bijna net zo veel als DOC kaas doet.

wij leverden helaas ook aan hun, dit geintje heeft flink geld gekost Maar dat de overheid er aan te pas kwam heb ik niet gehoord.

moraal van dit verhaal, een Stabiele melkverwerker zoals RFC is heel wat waard, maar ze moeten wel voor de boeren werken, naar hun leden luisteren
Andre 7 November 2019
@trotseboer,

Als ledenraad zijn werk goed doet en luistert naar de leden (geen 1 cent korting, minder regels en reorganisatie van personeel Amersfoort).

Dan blijven leden gemotiveerd om te boeren anders gaan er nog meer stoppen! Wie van de jeugd laat zich in Nederland nog als slaaf misbruiken??

Dan is RFC alsnog failliet ze hebben immers geen geld om de helft van de leden uit te betalen!!!! Zoals NZO oplichterTjeerd de Groot graag wil halveren!!!
Jankievit 7 November 2019
Natuurmonumenten is de spreekbuis van greenpeace ao en cooperaties die hun bestaan hebben in de landbouwsector moeten dit zien als ver van bed show .milieu clubs willeen alleen maar de sector slachten
Trotseboer 7 November 2019
Beste collega’s
Kijk nu naar Telegraaf
We helpen onze eigen coöperatie naar de klote
Die medewerkers vinden wel een nieuwe baan
Wij moeten we afzet voor de melk
Het is echt pure emotie en verkeerde plek
Ik hoop dat de zwijgende meerderheid van zich laat horen
We gaan een tegen petitie starten tegen de domme petitie
begin maar 7 November 2019
.
Trotseboer 7 November 2019

In het oude Griekenland was Socrates gekend voor zijn integriteit en zijn wijsheid. Op een dag kwam Socrates een man tegen, die hem aansprak met de woorden: "Weet je wat ik juist gehoord heb over een vriend van jou?" "Een momentje", zei Socrates. "Voor je me van alles gaat vertellen over mijn vriend, wil ik jou enkele vragen stellen. Ik noem het de drie-filter-test." De man vroeg Socrates wat hij daar mee bedoelde.

Socrates legde hem uit wat de drie-filter-test inhoudt. De eerste filter gaat over waarheid. Hij vroeg de man, of hij 100% zeker wist, dat wat hij zou vertellen de waarheid was.... "Nee," zei de man "dat weet ik niet 100% zeker, ik heb het van horen zeggen..." "Ok," zei Socrates "dus je bent niet zeker of het waar is. Maar laat ik je de tweede filter vertellen. De tweede filter is die van de goedheid. Wat jij me wilt vertellen over mijn vriend. Is dat iets goeds?" Opnieuw moest de man daar negatief op antwoorden...

"Ok," zei Socrates "dus je wilt me iets vertellen over een vriend van mij, waarover je niet zeker weet of het waar is en het is ook geen goed nieuws. Maar laat me je vertellen over de derde filter. Is het in mijn voordeel dat ik dit nieuws hoor? Kan ik er iets mee doen dat voor mij van belang kan zijn?" "Niet echt," antwoordde de man beschaamd...

"Wel," concludeerde Socrates "je wilt me iets vertellen over mijn vriend, waarvan je niet zeker weet of het waar is, waarvan je weet dat het negatief is en voor mij van geen belang.. Waarom wil je het mij dan eigenlijk vertellen???"

Dit is de reden waarom Socrates zo hoog stond aangeschreven...Het is een goede les voor ons allemaal. Denk na voor je spreekt.
Abonnee
betweter 7 November 2019
alsof ze filters hadden in die tijd
wat een geneuzel
tot hier en niet verder 7 November 2019
filter 1, is het waar wat de beslissers bij FC zeggen? Nee
filter 2, is het goed voor de boeren wat ze bij FC allemaal beslissen over de rug van de boeren? Nee
filter 3, het is niet in het voordeel van de boeren, dus wat moeten we nog naar de beslissers luisteren?
Deutz 7 November 2019
Trotseboer. Had jij toevallig de stal goed vol op 2 juli 2015.

Denk dat bestuur en ledenraad eerlijk alles had verteld de laatste jaren.
Borculo
China
Pakistan
Planetproof
Dan hadden veel boeren daar begrip voor gehad.
Maar nu brengen ze het bijna of de boeren de schuld zijn.
Ze vertrouwen de boeren en het personeel in de fabriek niet meer.
De beterweters in dat glazen huis in Amersfoort dirigeren.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden