Shutterstock

Nieuws Dagvaarding FDF

'CBL baseert dagvaarding op nepnieuws'

16 December 2019 - Anne Jan Doorn - 12 reacties

Volgens Farmers Defence Force (FDF) is de brancheorganisatie voor de supermarkten (CBL) er onterecht vanuit gegaan dat er woensdag 18 december distributiecentra worden geblokkeerd. Volgens de advocaat van de actiegroep baseert het CBL zich op nepnieuws.

Het CBL eist bij de rechter om een algemeen verbod op een blokkade van distributiecentra en een dwangsom. "Wanneer Farmers Defence Force het algemene verbod overtreed, dan moet er een dwangsom van €5 miljoen opgelegd worden", aldus de advocaat van de brancheorganisatie. Volgens het CBL is er geen probleem tussen de actiegroep en de supermarkten, waardoor eventuele schade onterecht is.

Farmers Defence Forse verweerde zich door te stellen dat de eis van het CBL gebaseerd is op nepnieuws. De advocaat verzekert namens de groep dat er geen wetsovertredingen gaan plaatsvinden. "De privéterreinen van supermarkten zullen niet betreden worden", aldus de advocaat. FDF heeft enkel bekendgemaakt dat er 'dynamische acties' volgen.

Geen duidelijkheid verschaffen
Op de vraag van de rechter of het hinderen van de distributiecentra een onderdeel is van de acties, geeft FDF aan dat er geen sprake zal zijn van blokkades. Volgens Farmers Defence Force is de eis van het CBL dan ook niet terecht, omdat deze niet gebaseerd is op een werkelijke dreiging. De rechter meldde daarentegen dat ze zich kan voorstellen dat het CBL zich bedreigd voelt.

Daarnaast is de rechter van mening dat het doel van de acties duidelijk moet worden gemaakt. "Dat hebben we gedaan middels een convenant", beweert de actiegroep. Daarin wordt geëist dat er een 'fairtrade-concept' moet komen voor boeren. Daarnaast wil het dat er een onafhankelijke berekeningssystematiek komt, zodat boeren gegarandeerd hun kostprijs verdienen.

Marges openbaar maken
Farmers Defence Force wil ook dat supermarkten hun marges openbaar maken en dat de producten uit Nederland de voorkeur moeten krijgen in de Nederlandse supermarkt. Tot slot eisen zij dat de betalingstermijn van supermarkten korter wordt dan de 90 dagen. De actiegroep stelt dan ook dat de acties gericht zijn tegen de supermarkten. "Door de stikstofcrisis is de situatie voor boeren nijpender geworden, maar het CBL is tevens voor een deel verantwoordelijk voor de problemen."

De rechter doet dinsdag 17 december om 11:00 uur schriftelijk uitspraak over de zaak tussen het CBL en Farmers Defence Force.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Jaap 16 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885049/cbl-baseert-dagvaarding-op-nepnieuws]'CBL baseert dagvaarding op nepnieuws'[/url]
Ketendenken boeren naar de slachtbank !!
Abonnee
Dirk 16 December 2019
cbl wil op voorhand de boeren monddood maken.
en met al het kapitaal dat er achter zit gaat ze dat zeker lukken.
Let maar eens op wie er gelijk gaat krijgen.
schoenmakers 1 16 December 2019
CBL heeft schijnbaar door de deur van Groningen erbij te halen willen aantonen hoe hard FDF is, was dat geen actie van lto?
ps 16 December 2019
Samen geketend ten onder, zou dat nou net de bedoeling niet zijn!!!!!!!!!
Blue 16 December 2019
Wat een schijnheilig geklets van het FDF. Een paar dagen geleden nog naar aanleiding van de oproep om geen distributie-centra te blokkeren:

' FDF laat in een persbericht weten door te gaan met de acties. "De supermarktgiganten, die al jaren parasiteren op boeren, hun inkomens en hun inspanningen willen ons weer de mond snoeren." '

Daarbij hielden ze expliciet de optie open om distributie-centra te blokkeren. Dan kan je nu niet opeens schijnheilig gaan roepen dat het nepnieuws is. Ze hebben het notabene zelf in omloop gebracht.

Echt een stel idioten dat de boerenzaak alleen maar schade berokkend.
wijk 16 December 2019
Bleu is blijkbaar niet aanwezig geweest in Lelystad. FDF kwam goed voor de dag en het convenant wat is voor gelegd werd mooi opgepakt door de rechter en bracht het CBL in een lastige positie
Arnaud 16 December 2019
Bleu snapt blijbaar niet dat al deze aandacht er op gericht is, de dikke vette marges ter discussie te stellen die de supermarkt ketens over de rug van de boeren verdienen.
goeie zaak!
schoenmakers 1 16 December 2019
ps schreef:
Samen geketend ten onder, zou dat nou net de bedoeling niet zijn!!!!!!!!!
Ik denk niet dat lto en FDF toen al iets samen hadden (als het landbouwcollectief)?
Blue 16 December 2019
Blue snapt uitstekend dat de FDF zich (nog maar net op tijd) heeft gerealiseerd dat ze zich gigantisch in de vingers aan het snijden waren met hun halve gare acties en uitspraken. Blue snapt ook dat ze zich eruit willen kletsen.

En Blue snapt ook dat niemand je gelooft als je het die jezelf naar buiten gebrachte beeld bestempeld als 'nepnieuws'.
schoenmakers 1 16 December 2019
Bleu vroeg in zijn jonge jaren een groen fietsje, hij kreeg een blauwe, dat trauma is hij nooit ten boven gekomen
Burger voelt zich bedonderd 16 December 2019
Ik denk dat bleu net z'n zakkenvuller is die in z'n eer wordt aangetast,
De boeren moeten nu gewoon doorgaan,de burger wordt ook door het CBL te pakken genomen, en dat proberen ze op de boeren af te schuiven.
Als het CBL netjes naar de boeren waren geweest, dan waren al die zorgen niet nodig.
Blue 17 December 2019
@schoenmakers 1: Eigenlijk was het een rood fietsje

@Burger voelt zich bedonderd: Als je m'n andere posts op dit forum had gelezen zou je weten dat ik de boerenprotesten volkomen gerechtvaardigd vindt. Ik ben alleen fel tegen de idioterie van het FDF die de boerenzaak alleen maar schade berokkend door de rest van nederland tegen ons in het harnas te jagen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden