Eigen foto

Nieuws Fosfaatrechten

'RVO helpt dierenactivisten handje met fosfaatrechten'

10 Januari 2020 - Redactie Boerenbusiness - 28 reacties

Farmers Defence Force (FDF) laat juristen uitzoeken of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zo maar openbaar mag maken hoeveel fosfaatrechten elk bedrijf heeft. Ook Agractie Nederland heeft bij RVO aan de bel getrokken. "Een grove schending van de privacy en een enorm veiligheidsrisico."

Dit vindt ook FDF-voorzitter Mark van den Oever: "RVO helpt dierenactivisten even een handje in hun pogingen boeren het leven zuur te maken." Hij laat de volgers van FDF weten begin volgende week met meer informatie te komen of het publiceren van de fosfaatrechten juridisch kan worden aangevochten. De agrarisch ondernemers kregen deze week een brief van RVO in de bus dat de overheidsdienst medio deze maand aangeeft hoeveel fosfaatrechten elk bedrijf heeft. Dit is RVO naar eigen zeggen verplicht conform de Meststoffenwet.

AVG-proof
Volgens de overheidsdienst is de publicatie in lijn met de regels die zijn gesteld voor de privacy (AVG). Dit betekent dat waarschijnlijk niet alle bedrijfsgegevens in te zien zijn, al bestaat hierover veel onduidelijkheid. Een eerder webpagina op RVO.nl waar praktisch alle bedrijfs- en persoonsgegevens als 'verzameldoel' voor publicatie werden genoemd, blijkt volgens Agractie opeens te zijn verwijderd. 

Maar met enkel al de bedrijfsnaam en een gebiedsomschrijving (bijvoorbeeld de naam van de provincie) kan Google snel zijn werk doen, zo merken boeren op social media op. Agractie meldt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en indien nodig actie te ondernemen.

Kamerdebat
Ook de toon van de brief schiet bij veel boeren en FDF in het verkeerde keelgat en dan met name dat klinisch wordt medegedeeld dat bezwaar maken tegen het besluit niet mogelijk is. "Dat bepaalt RVO niet. Bezwaar kan FDF op meerdere manieren duidelijk maken. FDF heeft één koers: een rechte, en op ramkoers indien nodig", schrijft Van den Oever.

Inmiddels hebben diverse Kamerleden ook hun ongenoegen geuit over het besluit. SGP'er Roelof Bisschop noemt de maatregel 'bizar'. CDA-Kamerlid Jaco Geurts roept landbouwminister Carola Schouten op de gegevens niet openbaar te maken totdat de Tweede Kamer hierover heeft gedebatteerd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
28 reacties
Melkveehouder extensief 11 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885267/rvo-helpt-dierenactivisten-handje-met-fosfaatrechten]'RVO helpt dierenactivisten handje met fosfaatrechten'[/url]
Laat die ramkoers maar komen,want RVO heeft overal lak aan.
En weer laat LTO niks horen.Ik vraag me af hoelang dat clubje nog blijft bestaan?
tot hier en niet verder 11 Januari 2020
de grootste dieren activisten zitten bij de nwva, en laten die nu overal inzage in hebben
jef 11 Januari 2020
TJA, WAAR IS LTO EIGENLIJK?????????
peter 11 Januari 2020
Fosfaatrechten zie ik niet als staatssteun ,want er was voorheen het melk quotum!

Wat voor doel dient het als het openbaar wordt???? (wie wordt hier beter van of slechter!??? )

Huursubsidie is wel een vorm van staats steun net als hypotheekrente aftrek.

Wordt de huursubsidie per individu ook openbaar gemaakt????...en
Wordt de hypotheekrente aftrek ook openbaar gemaakt? Hoeveel een individu (naam en adres) per jaar aftrekt??? en hoeveel belastingvoordeel hij geniet per jaar!!!!!???
Vraagteken 11 Januari 2020
Hier word je toch bang van! Wat gaat publicatie van fosfaatrechten voor gehele landbouwsector betekenen?
Een ieders privacy lijkt belangrijk te zijn. Behalve van agrariërs?
gerard 11 Januari 2020
laten ze dan de lonen van kabinet en reisgeld enz ook even allemaal bekend maken incl. wacht geld wie dat allemaal hebben en hoeveel.
en LTO waar zijn die .komen weer na de tijd
Geertje 11 Januari 2020
Vraag maar niet waar LTO blijft die liggen te slapen die zijn er niet als belangenbehartiger.
economniet 11 Januari 2020
hoeveel staatsteun gaat naar andere sectoren en bedrijven?
wie controleert die staatsteun verlener?
omdat de primaire sector van A tot Z en van zaadje tot carbonaatje,
begeleid en gecontroleerd en gecertificeerd is; is het mogelijk deze
transparante veelal kleine producenten , per dag te volgen en te controleren.
Doordat deze goede en betrouwbare i en r systemen hebben
is deze sector met een druk op de knop inzichtelijk voor heel de overheid.
Zou daarom deze zelfde overheid de fosfaatrechten van deze sector aan iedereen willen laten zien?
ANNIE 11 Januari 2020
HEEL BIJZONDER..
MELKQUOTUM NIET MEER NODIG
FOSFAATRECHTEN, TOE GEWEZEN DOOR OVERHEID, ZIJN STAATSSTEUN ..

STAATSSTEUN,LEES FOSFAATRECHTEN, WORD ONDERPAND BANK WANT IMMERS WIL MEN DIE TEN GELDE MAKEN ZAL ER EERST TOESTEMMING MOETEN WORDEN GEGEVEN DOOR DE HYPOTHEEK GEVER...

BEN BEBIEUWD WAT DE BANKEN ER VAN VINDEN T IS HUN ONDERPAND
Ton Westgeest 11 Januari 2020
Hoe zit het eigenlijk met de privacy? Als de burger zijn eigen dossier opvraagt bij de belastingdienst krijgt hij het zwartgelakt.
Bij de RVO willen ze nu praktisch alle bedrijfs- en persoonsgegevens als ‘verzameldoel’ voor publicatie openbaar maken….zoals fosfaatrechten, Kamer van Koophandel gegevens, banknummers en burgerservicenummers van de agrariërs. Onder het mom van staatssteun moeten die gepubliceerd worden!!!!
Ten eerste: fosfaatrechten zijn niet verzonnen door de boeren maar door de politiek.!
Ten tweede: gaan ze ook publiceren wie, hoeveel en hoelang iemand huursubsidie, hypotheekrente aftrek, wachtgeld, kinderopvang en andere toelagen krijgt???
Ten derde: volgens de overheidsdienst is de publicatie in lijn met de regels die zijn gesteld voor de privacy (AVG). Dit betekent dan waarschijnlijk dat boeren helemaal geen privacy hebben volgens de politiek!!!
In Frankrijk hebben ze een team opgericht tegen agrarisch terrorisme, hier in Nederland maken ze het de agrarische terroristen wel heel makkelijk om hun terrorisme uit te dragen!!!
Als er straks narigheid van komt, waar is die domme overheid dan…..????
Dan hebben ze met hun selectieve geheugen weer geen actieve herinneringen!!!
ps 11 Januari 2020
Mogelijk dat RVO dat bewust probeert te publiceren dan kan jan en alleman een procedure kan nu allemaal nog met pro deo advocaat beginnen en dan kan de staat goedkoper bestemmingsplan wijzigen als de boer uitgerookt is met indirecte staatssteun!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wim 11 Januari 2020
Jammer maar de boeren hebben slechte belangenbehartigers in de vorm van LTO. De wijsneus Calon zit daar vooral voor het vergadercircuit en de centen. Stuur die vent naar huis en zet daar een persoon neer die de eenheid binnen landbouwland weer kan herstellen.
Wat daarbij de gemeenschappelijke noemer zou moeten zijn? Minder regels. Controleer en steek in op voedselveiligheid, op diergezondheid en op beperking milieubelasting en hou op met al die onzin waar boeren gek van worden.
boer 11 Januari 2020
Waarom nou gelijk op LTO schelden?
Ik snap het niet dat jullie denken dat ze geen inspanning leveren.

Vanuit LTO is er navraag gedaan bij LNV wat betreft de openbaarmaking:
- Aantal fosfaatrechten, naam bedrijf en provincie wordt op RVO site gepubliceerd (dus geen adressen of bedragen);
- Het betreft initieel toegekende fosfaatrechten (dus geen rechten die nadien zijn aangekocht of verkocht);
- De verplichting dit te doen staat in artikel 23 lid 8 van de Meststoffenwet, onder verwijzing naar verplichtingen Europese Staatssteunrichtsnoeren;
- AVG toets is gedaan, met inachtneming van wettelijke grondslag en niet meer te publiceren dan strikt noodzakelijk;
- Feitelijk had binnen 6 maanden na publicatie van de Wet deze publicatie/openbaarmaking moeten plaatsvinden, maar vanwege het grote aantal bezwaren en beroepen (die nu, na herbeoordeling, grotendeels zijn afgerond) heeft RVO dit dus uitgesteld tot nu.

LNV (en dus niet RVO) concludeert dus dat dit niet de schoonheidsprijs verdient en was zelf ook verrast, maar stel ook dat het ‘onvermijdelijk’ is. Als LTO zijn we verre van gelukkig met deze situatie en zijn hierover dus in gesprek met LNV.

Geertje 11 Januari 2020
LTO geen belangenbehartiger zijn ze functioneren op subsidiegelden en ze hebben heel weinig leden,Calon zit er alleen omdat het een leuk betaalde baan is.
???!!! 11 Januari 2020
LTO is een belangenbehartiger van de politiek om de boer in een dwangbuis te houden. zoveel is duidelijk na alle acties afgelopen tijden.

Er is maar één belangenbehartiger namens de landbouw, dat is landbouwcollectief.

Janus van de lange Dirk. 11 Januari 2020
ach, iedereen weet toch dat LTO op sterven na dood is.
en dat is maar goed ook.
lto maakte meer kapot dan je lief was.
Willie 12 Januari 2020
Aan allemaal.. ik ben geen complotdenker …maar het zet toch aan het denken dat…. naar de gemeenteverkiezingen ……. waar de vroegere partij voor de Agrarische sector de grootste was (of was ….) tijdens de verdeling van de gemeentelijke zetels… wel heel makkelijk.. (of bewust) portefeuilles heeft weg geven aan de linkse opponenten die de agrarische sector gewoon gehalveerd of helemaal weg willen hebben ..kijk ook is in je eigen gemeente of je parallellen ziet….. en ben niet verbaast over de mogelijke uitkomst

Het is gewoon een georganiseerde hetze aan het worden om de boerenleven en agrarische sector de nek om te draaien en die kleine ..... geïnfiltreerde minderheid gaat het ook nog lukken als we niet snel om een andere manier gaan reageren
Mariët 12 Januari 2020
Fosfaatrechten valt niet onder subsidie omdat de boeren geen geld van de overheid kregen maar rechten die dan onderling verhandeld kunnen worden. Dus schuiven met geld binnen de sector waarbij er een gedeelte afgeroomd wordt dat naar de overheid gaat. Dus omgekeerde staatssteun. Of zie ik dat verkeerd?
schoenmakers 1 12 Januari 2020
Zo is het helemaal Mariet, het is alleen een subsidie voor de stoppers, voor de blijvers is het weer een extra kostenpost die nergens is terug te verdienen
boer 12 Januari 2020
geen lto geen belangenbehartiger. Met alleen schreeuwen redt je het niet. Calon mag misschien niet altijd handig zijn in zijn uitspraak maar jij als beste stuurman aan wal weet het natuurlijk beter. het landbouwcollectief is geweldig mooi maar ook daar zie je dat de lto de kar trekt omdat ze expertise in huis hebben van medewerkers. en de rest van het collectief knikt ja aub want wij kunnen het niet en hebben de centen niet want mijn contributie is een tientje per jaar goedkoper. geen een andere club is zo sterk gelaagdheid opgebouwd.
tot hier en niet verder 12 Januari 2020
ik durf toch gerust te stellen, met lto geen belangenbehartiging, ze hebben jaren het alleen recht gehad, en waar staan we nou, Jesse Klaver heeft in een ding gelijk, het landbouwsysteem is failliet omdat lto het zo ver heeft laten komen, ga nou niet net doen of wat het laatste half jaar gebeurd is door lto komt, je kunt beter stellen dat het ondanks de lto gebeurd is
Abonnee
Ook een boerin 12 Januari 2020
Frans Timmermans verkondigde destijds dat hij in het Europese Parlement zou strijden voor minder regels. Helemaal niets van gemerkt. En ondertussen is hij een zware lobby aan het voeren tegen de Nederlandse landbouw. Dat verloochent zijn eigen land. Wat gaan we daar allemaal nog van merken?
info 12 Januari 2020
Die Timmermans heeft op een heel smerige manier ons de ogen dicht gedaan met zijn mooie campagne voor zichzelf niet best.
Dan jullie reactie waarin lto wordt genoemd ik vind dat niet relevant het gaat immers over de RVO gegevens van onze bedrijven die te grabbel worden gegeven moest niet kunnen door een overheid. Als ik mijn gegevens aan een ander wil laten zien ben ik zelf verantwoordelijk voor en niet RVO.
Linden 13 Januari 2020
Europese staatssteun richtsnoeren, wat een kolder de fosfaatrechten staan toch voor koeien en jongvee die we al hadden. Met vermindering van koeien die al afgepakt zijn als je niet grondgebonden was en weer duur terug kon kopen. Overigens zonder land aankoop verplichting. Gewoon weer een discriminerende maatregel, zie de genoemde staatssteunen vorige schrijvers
graanteler 15 Januari 2020
LTO Nederland is een kansloos clubje wat alleen nog maar de veehouders helpt.
Jannie 15 Januari 2020
Jullie zijn goed in het beschuldigen van anderen, altijd lto, overheid, rechtse Schouten, linksen, rechtse Rutte. Dat doen kinderen ook, wordt toch eens volwassen, zo los je niks op. Wij hebben de boel verkloot, ik ook met mijn 158 schatten van koeien. De veevoederfabrikant heb ik de oren gewassen: waarom niet eerder gekomen met beter veevoer. De WUR ook, nu pas komen ze met verbeteren. De leveranciers van voer en machines die hebben dikke winsten, wel over onze graatmagere ruggen. Lekker goedkoop: "wij zijn trots op boeren". Uitbuiters
tot hier en niet verder 15 Januari 2020
De regering is goed in de landbouw overal de schuld van geven, hier heeft lto volop voor gezorgd, als bij jou nog niet je ogen open zijn, fijn voor jou dat je in een droom leeft, maar de vergelijking met 40-45 is nog steeds actueel
schoenmakers 1 15 Januari 2020
Beste Jannie, wat stel jij voor hoe we verder moeten, je wilt toch niet de richting in dat we als landbouw weer moeten inleveren, we hebben al zoveel gedaan, dit omdat we niet naar andere wezen, en de machthebbers wel naar ons!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden