Shutterstock

Nieuws Faillisementen VS

Fors meer boeren failliet in VS

3 Februari 2020 - Chanti Oussoren - 5 reacties

Het aantal failliete boerenbedrijven In de VS is het afgelopen jaar sterk gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Het aantal faillissementen komt op het hoogste niveau uit sinds 2011. De handelsoorlog met China is een van de redenen. 

Volgens de vrijgegeven data van de U.S. Courts blijkt dat het aantal failliete familiebedrijven in de agrarische sector in 2019 is gestegen met 20% tot 595. Dit is het hoogste aantal sinds 2011 toen 637 boerenbedrijven de handdoek in de ring moesten gooien. In 2019 waren er gemiddeld 2.95 faillissementen per 10 000 bedrijven. Dit ligt net onder het gemiddelde van 2011, waar het toen 2.99 faillissementen was. In totaal zijn er net iets meer dan twee miljoen agrarische bedrijven in de VS. Ter vergelijking: In Nederland gingen de laatste jaren minder dan 1 op de 1.000 boerenbedrijven failliet. 

De staat Wisconsin telde in 2019 het hoogste aantal bedrijven welke failliet zijn gegaan, namelijk 57 bedrijven. Dit betrof voornamelijk melkveebedrijven. Vervolgens lag in Georgia het hoogste aantal faillissementen. In die staat sneuvelden 41 boerenbedrijven.

Handelsoorlog met China
Het grote aantal faillissementen was te verwachten, zo meldt de U.S. Courts. Dit komt mede door de grote stijging in de bedrijfsschulden en tegenwind op het handelsfront met China. Een aantal jaar geleden was China een belangrijke handelspartner, waar zij voor meer dan $20 miljard aan landbouwgrondstoffen en producten kochten per jaar.

Door de handelsoorlog is de relatie afgekoeld: In 2019 is dit slechts r$7.8 miljard geweest. Deze enorme daling is van grote invloed geweest op de boereninkomen. Ook speelden de weersomstandigheden een grote rol. Er zijn onder andere overstromingen geweest en bosbranden. Ook het natte voorjaar pakte negatief uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
fons michielsen 4 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885753/fors-meer-boeren-failliet-in-vs]Fors meer boeren failliet in VS[/url]
Hier wordt met 2 verschillende maten gemeten. 2.95 op de 10000 is minder dan 1 op de 1000(minder dan 10 op de 10000) (Ned) . Dus hier zou het slechter gaan.
Kjol 4 Februari 2020
In de USA is failliet gaan ook compleet anders dan hier, daar is geen schuldsanering en kun je relatief eenvoudig direct weer opnieuw starten. Je levert de sleutel in bij de bank en vertrekt.
economniet 4 Februari 2020
is Kjol wel ervaringsdeskundige ?
Roy 5 Februari 2020
Je kunt beter geen ervaringsdeskundige zijn in dit! Maar in de VS heb je verschillende faillissement hoofdstukken. Volgens mij heeft de schrijver het over 1 van deze hoofdstukken. Dit is appels met peren vergelijken.....slechte vergelijking! Ik heb geen ervaring trouwens
Agricola 25 Februari 2020
En nòg massaal op Trump stemmen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden