LTO

Interview Wil Meulenbroeks

'Impact corona op melkvee-sector komt nog'

20 Maart 2020 - Chanti Oussoren - 19 reacties

Wil Meulenbroeks, voorzitter van LTO-melkveehouderij, over de effecten van het coronavirus op de zuivelmarkt. "De problemen in de melkveehouderij komen later tot stand, maar houden daardoor waarschijnlijk ook langer aan."

Verwacht u dat de melkveehouderij hard geraakt wordt door de coronacrisis?
"Ook de melkveehouderij zal geraakt worden. Dat is nu al te merken aan de melkprijs die onder druk staat. Onze sector wordt echter anders geraakt dan bijvoorbeeld de sierteeltsector. Daar wordt met dagverse producten gewerkt die nu nauwelijks af te zetten zijn. In de melkveehouderij ligt dit anders. Dit omdat de verwerking nu nog geen grote problemen heeft en de producten langer houdbaar zijn."

"De problemen komen later tot stand, maar houden daardoor mogelijk ook mogelijk langer aan. Wanneer het virus is afgezwakt, dan staan er waarschijnlijk nog veel zuivelproducten in de opslag. En dat drukt vervolgens de prijs. Dit is een verschil met de sierteeltsector. Als belangenbehartiger houden wij hier zeker rekening mee."

Is er nu al sprake van onrust op de zuivelmarkt?
"Al een aantal weken staan de prijzen van zuivelproducten, zoals melkpoeders en boter, onder druk. Dit als reactie op de situatie in China, waar het coronavirus als eerste de kop op stak. Daarnaast zijn transport over zee en grensafsluitingen binnen Europa een groot probleem. Daar komt nog bij dat er momenteel sprake is van een 'olie-oorlog' tussen Rusland en Saoedi Arabië."

Het is lastig voor een melkveehouder om op de crisis in te spelen

Wil Meulenbroeks

"De prijzen van graan en zuivel zijn sterk gerelateerd aan de olieprijs, die zwaar onder druk staat. Dit komt er dus nog eens extra overheen. Het is heel lastig voor melkveehouders om je hierop voor te bereiden, gezien zij  immers geen directe grip hebben op de melkprijs. Wij kijken als belangenbehartiger wel naar hoe we invloed kunnen uitoefenen op de melkprijs en hoe er sturing kan worden gegeven aan de markt of een melkstroom."

Consumenten hamsteren massaal. Kan de zuivelsector deze piekvraag aan?
"In de afgelopen week is er inderdaad volop gehamsterd. Dit wordt wellicht minder nu consumenten extra voedsel hebben ingeslagen. Toch kan de zuivelketen voorzien van voldoende productie. Wel was het qua logistiek lastig om de schappen gevuld te houden, maar er zijn geen tekorten. De zuivelketen doet er alles aan om de fabieken draaiende te houden en dat lukt tot nu toe aardig."

Bent u bang dat de melkcollectie bij melkveehouders in gevaar komt?
"Het is van belang dat de melkstromen blijven draaien en dat de grenzen open blijven. Vanuit de belangenbehartiging en zuivelorganisaties worden heel veel scenario’s berekend en protocollen opgesteld, voor het geval dat. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe de melkcollectie door kan gaan, mocht een verwerker uitvallen." 

Er is maandagavond een pakket met steunmaatregelen bekendgemaakt door het kabinet. Bent u tevreden hiermee?
"In principe zijn wij voor op de korte termijn tevreden. Er moet alleen wel aandacht blijven voor de problemen die mogelijk ontstaan in de nasleep van de crisis. Vanuit onze vakgroep wordt er vooral ingezet op hoe er met de naweeën van het virus zal worden omgegaan. De problemen zijn waarschijnlijk niet verdwenen, wanneer het leven normaliseerd. Binnen LTO is er 2 keer in de week overleg over de situatie, daarin hebben we contact met onze ketenpartners.  Daarnaast wordt er ook overlegd op Europees niveau met de boerenorganisatie Copa Cogeca. Want sommige maatregelen kun je alleen in Brussel afspreken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Abonnee
mt 20 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886298/impact-corona-op-melkvee-sector-komt-nog]'Impact corona op melkvee-sector komt nog'[/url]

Je kan wel zien bij wie hij aan tafel zit...man man de vertolker van het rabo vergif!
Van der wind 20 Maart 2020
Wat een drama van die lto man
Laat hen aub uitspreken dat het een schande is dat de melkprijs daalt terwijl er een tekort is
Glas bij hen is altoos halfleeg
Ze hebbe niks geleerd laatse jaar
Joep 20 Maart 2020
Wel appart dat voer duurder en zuivel goedkoper wordt
schoenmakers 1 20 Maart 2020
winkelschappen leeg, producenten prijzen omlaag, klinkt niet zo logisch
Geertruida 20 Maart 2020
Reageerders; nog naweeën van het Carolavirus zeker? Maar nu moeten we maar even ophouden met zwarte pieten, we hebben alle belangenbehartigers (álle zeg ik) nog hard nodig. Uw boodschap kan ook op een effectievere manier geuit worden, wel een beetje klaar met LTO-bashen, sorry.
H. Levers 20 Maart 2020
Geertruida, goed opgemerkt. De tijd is er nu rijp voor dat alle organisaties die van zich zelf vinden dat ze agrarische belangen behartigen de hand uit steken naar elkaar en vervolgens gaan bouwen aan een organisatie waar we samen vertrouwen in hebben. Dit zal niet zonder pijn gaan, want alleen gaat sneller maar samen komen we verder!
Gijs 20 Maart 2020
God dank dat de melkboeren nog geen miljardensteun nodig hebben. De bloementelers hebben eigenlijk ook niks nodig: genoeg vet op de heupen van de voorbije 7 goede jaren
Derk 21 Maart 2020
Belangenbehartigers zijn een grote schande vooral LTO die hebben zelfs nog meer regels aangedragen en ontvangen zelfs flinke som aan geld van eu en Nederlandse overheid , maar nu kunnen zij die slecht betalende melkfabrieken meer laten betalen nee en financiële steun direct in hand van boer nee Campina laat eerst melkprijs zakken dan partner aware en dan aantal fabrieken die ook alleen maar aan zichzelf denken .
Thomas 21 Maart 2020
Iedereen kan begrijpen dat deze situatie ons nog erg lang blijft achtervolgen. Overheden gaan de steun ook weer stoppen. Daarom zijn de netwerken die de landbouw heeft nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Zonder samen werken overleven veel boerenbedrijven dit niet.
joep 21 Maart 2020
misschien beter dan een langzame dood sterven
joep 21 Maart 2020
misschien beter dan een langzame dood sterven
Gijs 21 Maart 2020
Wij boeren zitten op rozen: vet op de botten en kostenreductie is goed mogelijk. Bovendien gaan de prijzen omhoog, alhoewel door de vele doden, de vraag vermindert..
Derk 22 Maart 2020
Wat gijs wat jij zegt is voor meesten absoluut geen iseu t is diepdroecig dat iedereen dik geld aan ons verdienen en wij g2en bal eerder. Nog schuld ze zouden met an allen schop o der de komt
Waardeloze zooi



Ps 23 Maart 2020
Deze man praat als wiens brood men eet wiens woord men spreekt!
kees 24 Maart 2020
Die heeft een beste sloot bier op.
gekke henkie 24 Maart 2020
dan maar wat minder verdienen, mijn hart gaat uit naar die ernstige zieken en stervende mensen

wat is geld dan nog waard, het kan je leven niet eens redden
schoenmakers1 26 Maart 2020
Geertruida, lto geen belangenbehartiger, maar een zakken vuller, ik heb zelf bij de heer meulenbroeks op school gezeten, later hem ook nog vaak tegen gekomen, maar enkel zijn eigen belang is voor hem belangrijk, het is gewoon een mispunt voor de samenleving
Jb 26 Maart 2020
Gaat schouten nog wat goed maken voor ons na jaren knoeien en klopten denk het niet wat denken jullie oja we moeten het hebben van het collectief daar mag LTO bij aanschuiven en naar het fdf luisteren
Geertje 28 Maart 2020
LTO moet mond houden en braaf naar FDF luisteren , LTO is nooit een belangenbehartiger geweest.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden