Shutterstock

Inside Melk

Vier redenen waarom druk op spotmelk toeneemt

26 Maart 2020 - Wouter Baan

Nederlandse verwerkers bieden momenteel nauwelijks spotmelk aan en verwerken de aanvoer grotendeels zelf. Ondanks dat de zuivelfabricaatnoteringen naar beneden hollen, kan de Nederlandse spotmelkprijs nog altijd in de benen blijven ruim boven de €30. Wel lijkt het een kwestie van tijd tot de druk groter wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zijn chaotische tijden voor veel verwerkers. De afzet richting het foodservice-kanaal is vanwege de ‘lockdown’ grotendeels stilgevallen. De retail daarentegen vraagt om grote volumes verse zuivelproducten. Naar verluidt was de afzet naar supermarkten de aflopen weken 30 tot 40% hoger dan normaal. Ondertussen zwakt de piekvraag wel weer wat af, nu blijkt dat supermarkten 'gewoon' openblijven en hamsteren niet noodzakelijk is.

Nauwelijks handel in spotmelk
Opvallend is dat spotmelk al een tijdje nauwelijks wordt verhandeld, zo geven handelaren en verwerkers aan. De aanvoer blijft bij de (Nederlandse) verwerkers veelal in eigen fabriek om de snel gestegen retailvraag in te lossen. De extra volumes die door sommige partijen worden gezocht, zijn vaak niet beschikbaar. De DCA-spotmelknotering blijft deze week opnieuw stabiel op €33 per 100 kilo. De vraag is hoelang deze situatie zo blijft. Er spelen namelijk een viertal redenen waarom de prijsdruk waarschijnlijk toeneemt. 

1. De retail-vraag zwakt waarschijnlijk af, nu consumenten in de afgelopen weken ruim hebben ingeslagen. Dan is het aannemelijk dat verwerkers met overschotten komen te zitten en rauwe melk op de spotmelk gaan aanbieden. Rauwe melk verkopen rekent in het valorisatieproces soms beter dan boter, kaas of melkpoeder produceren. 

2. De melkaanvoer in Noordwest-Europa neemt de komende weken rap toe. Zeker nu het weideseizoen kortgeleden van start is gegaan.

3. Daarbij wordt er in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Polen aanzienlijk meer gemolken dan vorig jaar. De Duitse aanvoer lag de afgelopen weken zo’n 1 á 2% voor op vorig jaar. De Franse en Poolse 'surplus' is ondertussen al duidelijk merkbaar in Europa, gezien uit die landen relatief goedkope volumes worden aangeboden.  

4. Nog een reden is de uitval van een verwerkingsdag rondom Pasen. Historisch gezien geeft dat druk op de spotmelkprijzen. Over ruim 3  weken is het al zover. 

Melkpoederprijs vindt bodem
Kortom: het lijkt een kwestie van tijd wanneer de aangeboden volumes rauwe melk op de spotmarkt gaan toenemen. Ondertussen lijkt de rust op de poedermarkt, na de kaalslag in de afgelopen weken, af te nemen. De prijs van magere melkpoeder stabiliseert kort boven €2.000 per ton. De kaas- en boterprijzen staan nog wel onder druk. 

Klik hier om de DCA-noteringen van deze week te bekijken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden