Shutterstock

Nieuws Stikstofbeleid

Stikstofruimte veehouderij ontfutseld

27 Maart 2020 - Erik Colenbrander - 35 reacties

Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen depositieruimte, die boeren door stikstofmaatregelen creëren, verschuiven naar andere sectoren zoals woningbouw en infrastructuur. Dit is het gevolg van de Spoedwet aanpak stikstof, die deze week in de Staatscourant is gepubliceerd.

Jurist Franca Damen bestudeerde de wettekst en trekt deze conclusie:

"Als deze maatregelen worden opgelegd kunnen gemeenten, provincies en waterschappen verzoeken de depositieruimte - die door genomen bronmaatregelen ontstaat - op te laten nemen in het stikstofregister. Dit stikstofregister is bestemd voor woningbouw en infrastructuur. Met als gevolg dat boeren niet meer zelf gebruik kunnen maken van de depositieruimte die zij hebben gecreëerd, want het stikstofregister mag alleen worden gebruikt voor de woningbouw en de infrastructuur."

Bronmaatregelen
Maximaal 70% van de daling die door bronmaatregelen worden bereikt mag in het stikstofregister worden opgenomen (mits handhaafbaar en met zekerheid nauwkeurig vast te stellen). De overige minimale 30% zorgt voor de noodzakelijke bescherming van de natuur, die de rechter voorschrijft.

Bronmaatregelen zijn:

  • De verlaging van de maximum snelheid op snelwegen overdag
  • Regels over de samenstelling van veevoer
  • Warme sanering van de varkenshouderij

Fokverbod en nieuwe maatregelen
Volgens Damen bevat de regeling géén nieuwe bevoegdheden voor gemeenten, provincies en waterschappen, zoals een fokverbod. Wel bevat de regeling een paragraaf die gebaseerd is op de Subsidieregeling Saneringsregeling Varkenshouderij, waarmee bedrijven die deelnemen aan deze saneringsregeling een herstart onmogelijk wordt gemaakt.

Volgens Damen kan de overheid (landelijk, provinciaal, gemeentelijk en waterschappen) echter wel degelijk nieuwe maatregelen opleggen om er voor te zorgen dat de stikstofdepositie omlaag gaat. 

Landbouwcollectief genegeerd
"Uit de Staatscourant-publicatie blijkt dat de overheid de voorstellen van het Landbouwcollectief heeft genegeerd. Die zijn immers gebaseerd op vrijwilligheid. Ook is het een harde eis van het Landbouwcollectief dat de stikstofdepositieruimte - die ontstaat door nieuwe bronmaatregelen in de veehouderij - blijft", zegt voorzitter John Spithoven van de Stichting Stikstofclaim. "Door de coronacrisis is er helemaal geen sprake meer van een stikstofprobleem. Waarom heeft de overheid dit nu deze week, midden in de coronacrisis, toch doorgezet?"

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
35 reacties
Ton Westgeest 27 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886428/stikstofruimte-veehouderij-ontfutseld]Stikstofruimte veehouderij ontfutseld[/url]
Als je het nog niet wilde geloven kun je er nu niet meer omheen......Hoe de overheid en de tweede kamer de agrarische sector in het pak naait!!

De hoeveelheid NO2, de vorm van stikstof die vooral wordt uitgestoten door verkeer en industrie is drastisch gedaald door dat het auto en vliegverkeer dat door de corona crisis, is verminderd en aan de grond blijft...

In de agrarische sector is niets veranderd, dus kan je nu goed zien waar het kwaad zit......

En dan ook in deze crisis gauw nog even een paar wetjes erdoor drukken!!!!
vanaf hier niet verder 27 Maart 2020
gisteren staken de ministers de landbouw een hart onder de riem, vandaag een dolk in de rug, het kan allemaal in deze oplichters regering
wingerd 27 Maart 2020
het weer is onberekenbaar maar politiek onbetrouwbaar.
wingerd 27 Maart 2020
het weer is onberekenbaar maar politiek onbetrouwbaar.
Koeieflats 27 Maart 2020
Ze willen van de landbouw af. zou duidelijk als 1 1 = 2 Schiphol valt door de mand in de Corona crisis en nu handelen ze vliegens vlug. (kleine woordspeling) Kort om niets onbetrouwbaarder dan de overheid.
Gerrit. 27 Maart 2020
Wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen.
Sorry boeren, het is niet anders!
Fijn weekend allemaal.
Woedend 27 Maart 2020
Lariekoek, leugens om de boeren de nek om te draaien. Is nu toch bewezen, minder vliegverkeer en iets minder autoverkeer en de lucht is schoon. Boeren moeten gewoon door gaan...... Vuillakken zijn het. Landverraders.
Gerrit 27 Maart 2020
1000000ton friete piepers boven de markt!!!

Boeren kunnen zo het Zuiderzeemuseum in!
Kom ze nog een keer bezoeken!
de Sjaak 27 Maart 2020
dan is het in ieder geval duidelijk: de landbouw moet stoppen maatregelen te nemen om de uitstoot te beperken, 1 omdat gebleken is dat anderen de uitstoot genereren dan landbouw en 2 omdat dan deze ruimte niet gebruikt kan worden voor woningbouw oid!
... 27 Maart 2020
Nederlanders,
let een beetje op elkaar...
beste 28 Maart 2020
vandaag iedereen stoppen met melk leveren vlees kijk zie je wel weer in nood wordt er dingen door gedrukt zoals we weten en we leren het gewoon niet kwaad moet je met kwaad bestrijden en dat is de burger honger laten lijden doen we dat niet gaan we als schoot hond als makken schapen door worden we leeg geroofd je ziet het resultaat? ik zou zeggen Landbouwcollectief roep iedereen op om vandaag 2 weken te stoppen met produceren alleen al omdat de melkprijs vlees prijs alles zakt en in de winkel hebben ze nog nooit zo'n beste omzet stoppen met leveren we vragen uitkering aan bij de overheid als inkomsten derving door de corona dat we inkomsten mis lopen? zo gaat het inprensiepe met andere sectoren wel en waar blijft onze bransch organisaties liggen die te pitten of hoe zit het
Karel 28 Maart 2020
Het beste is dat corona nog even aanhoudt en niemand steun van de overheid ( ook de werknemers geen salaris) dan lost het stikstof probleem vanzelf op.
Geertje 28 Maart 2020
Een voordeel van deze coronacrisis is dat ze door de mand vallen, de lucht is schoon en de boeren hebben gewoon hun ding gedaan.
Jb 28 Maart 2020
We kunnen de melk weg laten lopen bijvullen in supermarkten wordt dan lastig
Abonnee
mt 28 Maart 2020

Dat is de enigste manier om de daad bij het woord te voegen.....Iedereen alles en alle produkten thuis houden, en dat gaat een keer gebeuren, want voelen, dat zullen ze een keer.

Dit KAN zo niet doorgaan...
huug 28 Maart 2020
tuig van het eerste soort daar in het westen, dit noemen ze leiders ,Nederland totaal naar de afgrond leiden , dit noemen we een plaat voor de kop hebben en LTO heeft hier zekers vingers in pap gehad bah
tot hier en niet verder 28 Maart 2020
En dat mag je het ook nog niet met de vervolging van bepaalde bevolkingsgroepen in 40-45 vergelijken, ik zie heel veel parallellen
hosternokke 28 Maart 2020
Het virus zal welig tieren door de Haagse kliek dat de goede gespaard mogen worden
Abonnee
mt 28 Maart 2020

En ze pakken me niets zo maar af, nooit niet!

We zijn allemaal te lief
Kjol 28 Maart 2020
Was het niet de LTO die pleitte en verkondigde dat boeren geen stikstofrechten buiten de sector mochten verkopen? Ze hebben hun zin gekregen, nu gaat de stikstofruimte gratis naar de woningbouw en industrie.
Vraagteken 28 Maart 2020
welke varkenshouder gaat nu nog met de warme sanering meedoen?
Boer Piet 28 Maart 2020
Wat een stemmingmakerij in de reacties.
Het is al van begin af aan duidelijk benoemd dat de stikstofreductie bedoeld is om andere activiteiten zoals woningebouwd mogelijk te maken,. Dat was ook al zo bij de PAS waarbij de reductie van de veehouderij voor de helft gebruikt zou worden voor andere sectoren
bertje6 28 Maart 2020
Wat een goor stelletje oplichters, allemaal nekken moet je ze, dat moet ons land besturen, ik zeg iedereen stoppen met produceren, dan ligt dit kut land zo op zijn oor
Abonnee
mt 28 Maart 2020

We melken allemaal liever meer koeien dan de buurman!

En ze leasen alles nog bij elkaar ook!! Dom volk die boeren
John 28 Maart 2020
En volgend jaar weer Rutte stemmen
Alex 28 Maart 2020
@Ton W. Je haalt tegen door elkaar: NO2 slaat nauwelijks in natuurgebieden neer dan ammoniak en is dus minder schadelijk. Beetje flauw om nepnieuws rond te bazuinen. En je fans wauwelen je na; niet geremd door veel kennis. Ammoniak komt spoedig als een boemerang terug; ee is vaak ook nog eens vaak de oorzaak van humane ziekten: geiten, varkens, kippen. Ga je mond spoelen en ruim de mest e.d. eens netjes op.
Alex 28 Maart 2020
@Ton W. Je haalt zaken door elkaar: NO2 slaat nauwelijks in natuurgebieden neer en ammoniak juist veel en is dus minder schadelijk. Beetje flauw om nepnieuws rond te bazuinen. En je fans wauwelen je na; niet geremd door veel kennis. Ammoniak komt spoedig als een boemerang terug; ee is vaak ook nog eens vaak de oorzaak van humane ziekten: geiten, varkens, kippen. Ga je mond spoelen en ruim de mest e.d. eens netjes op.
Abonnee
Vrij grof 28 Maart 2020
En Alex, hoe ruimen wij de mest op van onze 17 miljoen inwoners??
regelbedenker 28 Maart 2020
Die laten we eerst zoveel mogelijk de lucht in vliegen, en daarna gewoon in de beek laten lopen, probleem opgelost
Alex 28 Maart 2020
Weet je, er verschil tussen stront en stront, maar het probleem ammoniak zit in de pis. Jij en ik doen dat in een pisbak met water en koeienzeik is veelal niet gemengd met water; dat krijg je ammoniak. Maar dat heb je al op school geleerd..
schoenmakers1 28 Maart 2020
ik ben op school alleen gehersenspoeld, leren ben ik pas gaan doen toen ik aan het werk ging, en zag wat de waarheid is
Jos 29 Maart 2020
De landbouw wordt ingeleverd voor andere sectoren nh3 voor nox ik ben niet zo gelovig maar nu geloof ik dat daar wel iemand is die het bewijs levert dat de landbouw geen schuld heeft aan de stikstof crises dit is geen toeval dat gelovigge Carola hier mee kan leven
Wullem 29 Maart 2020
Landbouw mag hofleverancier worden van gratis stikstof,heel goed bedacht door mark en zijn plunder bende
Abonnee
plantuitje 29 Maart 2020
de landbouw zorgt voor 2 derde van alle uit stoot hoorde ik een paar maanden geleden nu er weinig gevlogen en gereden word is de uitstoot ineens 60 % gedaald hoe kan dit in de landbouw en veehouderij is niets veranderd ieder doet zijn werk net als anders. Zij alle cijfers dan toch gemanipuleerd benieuwd hoe Klaver en Jetten hier tegenaan kijken ik heb er nu mijn twijfels over. De cijfers die nu naar buiten komen geven in ieder geval de waarheid aan.
Jan kievit 29 Maart 2020
In min beleving is mijn vertrouwen gedaald tot -50graden in het rivm deze mensen zijn de hoofdadviseurs van het kabinet voor het corona virus . Het nauwkeurig meten van stikstof kan de rivm niet nu ned niet meer vliegt of rijd donderen de stikstof uitstoot naar beneden terwijl de melkveehouder zijn koeien melkt en akkerbouwer zijn land klaarmaakt voor de oogst van 2020 gezondheids dienst voor dieren heeft 65 jaar ervaring met varkens pest mond en klauwzeer en de vogelgriep
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden