Nieuws Stikstofcrisis

'Fosfaatrechten ontwaarden door stikstof'

30 Juni 2020 - Erik Colenbrander

De agrarische sector verdient royale compensatie omdat de EU milieudoelen ruimschoots zijn gehaald, maar een deel van de fosfaatrechten en fosfaatproductieruimte dreigt te ontwaarden door de stikstofwetgeving.  

Dat zegt kandidaat Kamerlid Femke Wiersma van de BoerBurgerBeweging, nu uit de definitieve stikstof-en fosfaatcijfers van het CBS over het jaar 2019 blijkt hoeveel inspanningen de veehouderij geleverd heeft.

Vergeleken met 2018 daalde de stikstofuitscheiding met 2,8 procent en de fosfaatuitscheiding nam tegelijkertijd met 4,0 procent af. De jongveestapel daalde met 8%. De uitscheiding van stikstof en fosfaat komt hiermee verder onder het plafond dat voor deze stoffen door de Europese Unie is vastgesteld. Dit meldt het CBS op basis van definitieve cijfers.

 Vliegtuigen voor koeien
"We voldoen aan alle plafonds", zegt Femke Wiersma. "Er zijn grote inspanningen geleverd voor het reduceren na de overschrijding van het fosfaatplafond. Straks kunnen melkveehouders hun fosfaatrechten niet meer gebruiken, omdat ze stikstof moeten inleveren. Terwijl de sector wettelijk gezien de afspraken na komt. Dit moet royaal worden gecompenseerd want het is onbehoorlijk en onbetrouwbaar bestuur. Het kan toch niet waar zijn dat koeien het veld moeten ruimen voor vliegtuigen?"

Wiersma rekent er niet op dat de minister de aangekondigde aanpassing van de fosfaat excretieforfaits voortvarend gaat aanpassen. Formeel heeft de minister het standpunt ingenomen dat de excretieforfaits worden aangepast als het aantal fosfaatrechten door afroming is gedaald onder het fosfaatrechtenplafond. Zover is het nog niet. 

"Het verschil tussen de werkelijke fosfaatproductie (per koe) en het huidige aantal fosfaatrechten (per koe) zou het in het voordeel van de melkveehouderijsector tot extra 'milieugebruiksruimte' moeten leiden. Maar gezien de stikstofproblematiek zal de regering niet staan te springen extra fosfaatproductie toe te staan", zegt de voormalige Boer Zoekt Vrouw personality. "Ook daarvoor dient te worden gecompenseerd, gezien alle verrichte inspanningen."

BBB campagne
De beleidsmedewerker van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en Vereniging voor Behoud Boer & Milieu roert zich omdat ze voor de BoerBurgerBeweging (BBB) de Tweede Kamer in wil. In mei maakte deze beweging 12 namen bekend van personen die zich kandidaat hebben gesteld voor lidmaatschap van de Tweede Kamer voor de BoerBurgerBeweging, als politieke partij. Oprichter en landbouwjournalist Caroline van der Plas heeft zich ook kandidaat gesteld. Deze zomer wordt bekend wie de lijsttrekker wordt, evenals de gedetailleerde inhoud van het verkiezingsprogramma. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden