Shutterstock

Business Zuivel

Global Dairy Trade toont grootste stijging sinds 2016

8 Juli 2020 - Wouter Baan

De Global Dairy Trade in Nieuw-Zeeland, georganiseerd door zuivelcoöperatie Fonterra, heeft gisteren (7 juli) de grootste stijging in zo'n 4 jaar tijd laten zien. De opleving is opvallend en kwam bovendien onverwacht. 

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van volle melkpoeder, het belangrijkste zuivel-exportproduct voor Nieuw-Zeeland, steeg met maar liefst 14% tot $3.208 per ton. Dit is het hoogste niveau sinds januari. De prijs van magere melkpoeder trok met 3,5% aan tot $2.694. Geen hele grote stijging, maar wel een mooie koerswinst waarmee weer een stukje van de coronaschade is goedgemaakt. Begin dit jaar stond de notering nog boven de grens van $3.000. Dit betekent dat er nog wel een weg te gaan is om in de buurt te komen van pre-corona niveaus. 

Dat de gemiddelde prijs op de veiling met 8,3% (de grootste stijging sinds 2016) is gestegen, suggereert dat ook andere fabricaten een stijging lieten zien. De prijs van boter en cheddar plusten beide met een slordige 3% tot respectievelijk $3.762 en $3.717 per ton.

Chinese koopinteresse?
Waar de grote opleving voor volle melkpoeder aan te danken is, is lastig te zeggen. De melkproductie in Nieuw-Zeeland begeeft zich in juni en juli in een dal wat de beschikbaarheid beperkt. Daarbij wijst de opleving op aantrekkende Chinese koopinteresse, al is dat een aanname. In elk geval is de veilinguitslag wel de gewenste prikkel waar de stabiele zuivelmarkt op zat te wachten. Of dit ook reactie teweegbrengt in Europa zal later deze week duidelijk worden.  

De ASB Bank in Nieuw-Zeeland ziet de prijsopleving als een positief signaal voor hogere melkprijzen. Temeer omdat volle melkpoeder zwaar weegt voor de grondstofwaarde van melk. De prognose die de bank voor seizoen 2020- 2021 eerder al heeft afgegeven, ligt tussen een range van $6,50 tot $7,50 per kilo milk solids. Dit is aanzienlijk hoger dan de prognose van Fonterra die tussen de $5,40 en $6,90 ligt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden