Shutterstock

Inside Voer

Voermarkt dobbert in rustig vaarwater

14 Juli 2020 - Jorine Cosse

De regen zorgt voor rust en daardoor niet voor levendige en rumoerige handel. Producten vinden hun weg naar de veehouders, maar van stress is vrijwel geen sprake meer, aldus de handelaren. Er doen zich in week 29 dan ook geen prijsveranderingen voor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is voor veel producten voornamelijk wachten op de nieuwe oogst, zoals die van stro en verschillende soorten graszaadhooi. Het laatste is vrijwel niet verkrijgbaar, prijzen kunnen de handelaren dan ook niet geven. Van zowel tarwe- als gerstestro zijn er nog wel vrachten beschikbaar. Deze worden doorgaans geleverd voor €110 per ton (franco boerderij). Voor de nieuwe oogst wordt een minimale opbrengst verwacht, het is dan ook nog maar afwachten wat dit voor de prijs gaat betekenen.

Achter het net vissen
Hoewel de regen dus rust heeft ingebracht, heeft het niet voor extra aanvoer van gras- en maïskuilen gezorgd. Beide zijn schaars verkrijgbaar en betreffen over het algemene de nattere najaarskuilen. Voor kuilen van goede kwaliteit, mochten deze beschikbaar komen, betaalt de veehouder bij het gras al snel €60 per ton en voor maïs €70 per ton. Beide prijzen blijven hiermee ongewijzigd.

Voor zowel gras als maïs geldt dat het vrij lastig is om de hand te leggen op een vracht van het product. Ook de kwaliteit varieert enorm, de prijs is vooral gericht op kuilen van betere kwaliteit: hoog VEM voor maïs en een goed drogestofgehalte voor gras. Voor gras geldt uiteraard dat veel veehouders de nieuwe snedes zelf in de kuil houden om de rantsoenvoorraad aan te vullen. De kans dat veehouders bij handelaren achter het net vissen is bij beide producten dan ook aanwezig. Inmiddels beginnen enkele veehouders aan het maaien van de derde snede. 

Datzelfde geldt voor voeraardappelen. Nu merken de handelaren wel dat de vraag wat afneemt, gezien de gemiddelde prijs van €40 per ton (franco boerderij), maar het aanbod is ook allesbehalve ruim. Zo nu en dan komt er iets vrij, maar dat is over het algemeen ook direct verkocht.

Bierbostel
Ook voor bierbostel geldt dat de prijs ongewijzigd blijft op €2,65 voor het zuiden en €2,80 in het noorden. Gemiddeld gaan de vrachten weg voor €2,70 per procent droge stof. Inmiddels wordt de markt wel wat woeliger. De handelaren merken op dat er her en der meer vraag kom naar het product en ook hier en daar een extra vracht verkocht wordt. Het aanbod is daarnaast voldoende, maar mag nog wel wat verder aantrekken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden