Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Halfjaarcijfers

Danone verkoopt meer zuivel in coronatijd

31 Juli 2020 - Wouter Baan

De resultaten van het Franse voedingsconcern Danone zijn licht aangetast door de coronacrisis. Uit de halfjaarcijfers valt op te maken dat melkproducten tijdens deze coronacrisis gretiger aftrek vinden dan water.

De omzet liep in de eerste 6 maanden van dit jaar met €500 miljoen terug tot €12,2 miljard. Hiervan bleef onder de streep €1,02 miljard over, circa €20 miljoen minder dan in de zelfde periode vorig jaar. De mindere resultaten waren al aangekondigd. Eind februari gaf de tweede grootste melkverwerker van Frankrijk al een winstwaarschuwing af. Dit als gevolg het coronavirus wat in China toen al volop speelde en daarna ook in Europa in alle hevigheid oplaaide.

Zuivelafzet stijgt
Wanneer we inzoomen op de cijfers blijkt dat de omzet in zuivelproducten (inclusief plantaardig) met 3% is toegenomen. Bovendien bleef de marge van circa 9% min of meer intact. Zuivel is verreweg de belangrijkste tak van het voedingsconcern en beslaat ongeveer vier/vijfde van de omzet. De afzet binnen Europa en de VS groeide gestaag verder, in Afrika liep de omzet wel terug door de corona-maatregelen. Verder doet plantaardige zuivel het goed met dubbele groeicijfers.

De omzet van 'specialized nutrition' (waaronder babymelkpoeder) pluste 2,7%, de marge steeg tot een record van 26,4%. Dit dankzij een interne reorganisatie. In het tweede kwartaal zakte de omzet overigens wel terug, vergeleken met vorig jaar. De afzet naar China bleef stabiel, al werd daar wel minder babymelkpoeder verkocht door de sluiting van de grens met Hongkong. Iets waar ook FrieslandCampina last van had in de afgelopen maanden.

Waterverkopen hard omlaag
Daar waar zuivelafzet overall gezien prima overeind bleef, verdampte bijna 20% van de waterverkopen. De marge zakte bovendien, wat een mes zet in de winst. De verminderde dorst komt door de lockdowns in veel landen. Danone-water wordt vooral buitenshuis gedronken. Vanwege de onzekere wereldeconomie en de volatiele marktbewegingen waagt het Franse voedingsconcern zich niet aan een verwachting voor de tweede helft van 2020.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Danone na veel gedoe eindelijk weg uit Rusland

Nieuws melk

Danone doet bio-zuivel in VS van de hand

Nieuws Halfjaarcijfers

Russische inpikpraktijken smet op resultaat Danone

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden