Eigen foto

Nieuws Stikstofcrisis

Minister bestookt met Kamervragen kort geding

31 Juli 2020 - Erik Colenbrander - 14 reacties

Zowel het Forum voor Democratie als de VVD en het CDA hebben Kamervragen gesteld over het kort geding dat gisteren (30 juli) in Den Haag diende omdat deugdelijke onderbouwing van de ministeriële voermaatregel ontbreekt, volgens de stichtingen STAF en Stikstofclaim.

De politieke partijen in de Tweede Kamer willen weten van de minister of het klopt dat de onderbouwing van de ministeriële voermaatregel in 'het hoofd van 1 ambtenaar zit', die op vakantie is en het ook niet gedocumenteerd heeft. Ook vragen ze de minister of ze snapt dat het voor mensen zeer vreemd overkomt dat er geen onderbouwing beschikbaar is voor de ministeriële voermaatregel en dat melkveehouders daardoor het gevoel hebben niet serieus te worden genomen.  

Wanneer duidelijkheid?
CDA en VVD willen weten wat de gevolgen zijn voor de door hun ingediende en aangenomen motie over de ministeriële voermaatregel als de ambtenaar die op vakantie is, de onderbouwing niet blijkt te kunnen reproduceren. Ook willen ze weten wanneer hier duidelijkheid over komt. In totaal stellen CDA en VVD het ongebruikelijk grote aantal van 13 vragen aan de minister, die zelf ook op vakantie is.

Forum vragen
Het Forum voor Democratie spitst de vragen toe op de reden waarom in de ministeriële voermaatregel is gekozen voor 9 verschillende bedrijfstypen, afhankelijk van grondsoort en melkproductie per hectare, en waar om de uitzonderingsregeling een streep trekt bij 155 gram ruw eiwit per kilo drogestof. Wat is daarvan de onderbouwing?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
hans 31 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888562/minister-bestookt-met-kamervragen-kort-geding]Minister bestookt met Kamervragen kort geding [/url]
Van CDAVVD allemaal slechts voor de buhne.
Hun plan om de boeren te decimeren gaat gewoon door.
Niet voor niets dat zij niet de min. v Landbouw wilden leveren.
En boeren blijven trouw aan deze clubs.
Ernstige mate van het Syndroom van Stokholm.
CU is te beperkt, onervaren en goedgelovig, Meisje Schouten is met open ogen in het wespennest gestapt.
schoenmakers 1 31 Juli 2020
Maar dat meisje doen toch wel heel braaf wat haar is opgedragen, als ze inderdaad iets met het wespennest had, zou ze wel harder weglopen van haar leugens
Abonnee
Ook een boerin 1 Augustus 2020
@hans: Meisje Schouten? Hebben we het hier dan ook over de jongetjes Rutte, of De Jonge? Kan het wat minder denigrerend?
Los hiervan zou Schouten, indien zij veel op had met de agrariërs, toch zelf andere keuzes kunnen maken. Heb meer het gevoel dat zij met CU en dit beleid de kiezers bij GroenLinks wil kapen.
Er zijn in het verleden ministers weggestuurd om een bonnetje. Hoeveel krediet heeft zij eigenlijk nog?
Abonnee
Floor de Jong Bergambacht 1 Augustus 2020
Zolang de landelijke pers dit NIET groot oppikt komt LNV er gewoon mee weg...

Gijs 1 Augustus 2020
Het Ministerie werd mevrouw Schouten door VVD en CDA door de strot geduwd; deze partijen wilden 'schone handen' houden (met Hans eens!) Laf, om nu voor de bühne dit type niet-toekomstgerichte vragen te stellen. Lafbekken, nu de minister met een welverdiende vakantie is.

Ook laf van de veevoederindustrie, de boerenstand voor hun karretje te spannen, door het kortgeding te sponsoren en zelf buiten beeld te blijven.
Er is een groot ammoniakprobleem dat de veehouderij moet oplossen. Het eiwitgehalte in krachtvoer moet structureel naar beneden, uiteindelijk naar bijvoorbeeld 100 gram maximaal ruw eiwit per kilo drogestof. Niet maar een paar maanden.
Het is een schande dat de veevoederindustrie er alles aan doet om krachtvoer te promoten ten koste van ruwvoer en gras. Het komt overeen met het vetmesten (volproppen tot kokhalzen toe) van ganzen in Frankrijk om 'foie gras' te krijgen. Onethisch!

Het echte probleem is de lage melkprijs op de 'wereldmarkt' om mee te kunnen dingen met de werldmarkt. Voor het bestaansrecht en duurzaamheid van (melk-)boeren is dit niet vol te houden, in Nederland en de EU. Er moet daarom een alleszins redelijke hoge minimumprijs (tenminste 0,50 euro) voor melk komen en EU-importheffingen voor melk en melkpoeder van buiten de EU. Natuurlijk gekoppeld aan volumebeheersing en milieubescherming. Bestaansrecht moet het uitgangspunt worden, dan kunnen die honderden vormen van subsidies, die 100-den miljarden in de EU kosten komen te vervallen.

Denken in regels en subsidies onderwerpt ons nog meer aan regels en subsidies (zoethoudertjes) en een bureaucratie van 10.000-den ambtenaren in de EU en 1000-den lobbyisten. die daar meegemoeid zijn en 10-tallen miljarden kosten. Als boeren moet je niet kissebissen over een randverschijnsel, zoals ammoniak. Aan de politiek moet zij een heldere boodschap meegeven, zeker in verkiezingstijd: melkprijs moet fors omhoog in de EU en de EU-markt beschermen, bestaansrecht bieden en milieuproblemen oplossen. Met de besparingen van de subsidiebureaucratie kun je de transitie betalen. Wie kan daar op tegen zijn? Hup, aan het werk kortzichtige politici van VVD en CDA. En handen thuis van mevrouw Schouten.
Jan kievit 1 Augustus 2020
Als de overheid en eu27 er alles aan doen omje bedrijf op te heffen ga je natuurlijk met alle hulpmiddelen die er beschikbaar zijn er voor 100% tegen in paarden wagen minster schouten terug naar het aanrecht in rotterdam en christen unie 1 zetelje bij de verkiezingen in mrt 2021 .hopelijk komt erdan een minister die iets weet van de dierhouderij
Abonnee
Fortissimo 1 Augustus 2020
CU is gewoon extreemlinks op landbouwgebied. Schouten handelt naar haar eigen principes.
Abonnee
Vrij grof 1 Augustus 2020
Gijs, er is geen amoniak probleem, er is een natura 2000 probleem en de landbouw is de dupe omdat er wat plantjes zijn die ik overigens niet in beeld heb hoe of wat ze zijn die niet zo van stikstof houden en er Word dan direct georakeld dat het zo slecht gaat met de natuur, bullshit is het.
Overal om mij heen ziet het prachtig groen en gezond, het word ons allemaal aangepraat en we gaan het onderhand nog geloven ook.
Abonnee
jan cees vogelaar 2 Augustus 2020
gijs
je praat onzin
veehouderij heeft circa 64% reductie ammoniak emissie bereikt sinds 1990 en zit in aandeel stikstof depositie op natuur ver onder de 30%
de rest is afkomstig van toegenomen verkeer en industrie scheepvaart luchtvaart en buitenland.
dat rivm in haar modellen de veehouderij nog zo groot heeft komt omdat ze met sterk achterlopende cijfers . de meest recente getallen zijn van 2016/2017.
daarnaast is in de veehouderij iedere kip kalf big en koe in beeld en dus de emissie geregistreerd bij de industrie is naar inschatting 40% niet geregistreerd

dan is er nog de discussie over de grote onjuistheden van de gebruikte rekenmodellen zelf

al met al wordt de veehouderij geslachtofferd door Schouten om ruimte te maken voor groei van andere takken van sport zoals verkeer zandvoort GP en luchtvaart

dat jij gijs de pest hebt aan veehouders en veehouderij ga je gang

maar kom niet met loze argumenten
Abonnee
Fortissimo 2 Augustus 2020
CU is gewoon extreemlinks op landbouwgebied. Schouten handelt naar haar eigen principes.
Abonnee
Tjerk 2 Augustus 2020
Kan Gijs zijn account niet verwijdert worden , heeft duidelijk niets met boeren en ook geen verstand van boeren zaken
Charel 2 Augustus 2020
Schouten is eigenzinnig, zoals die gehele partij van haar. Het hele legertje ambtenaren zijn groene ayatollahs.
Gijs 2 Augustus 2020
# jan cees vogelaar. Kom eens met goede cijfers en relevante argumenten. Je eerdere berekeningen en beschuldigingen sloegen ook nergens op. Hiermee zijn de boeren niet gediend; niet op de korte en ook niet op de langere termijn.
Nogal wat commentaren bestaan alleen uit gescheld; hier is het bestaansrecht van boeren niet meegediend. Ik vraag mij zelfs af of zij, inclusief Vogelaar de laatste 24 uur wel in de melkstal zijn geweest en of zij de kunst van melken met de hand nog wel verstaan.
hans 2 Augustus 2020
Gijs,

"# jan cees vogelaar. Kom eens met goede cijfers en relevante argumenten. Je eerdere berekeningen en beschuldigingen sloegen ook nergens op."

noem jij dan eens waar we relevante, betrouwbare, concrete cijfers aangaande Stikstof uitstoot en neerslag van verschillende economische aktiviteiten kunnen vinden?
(En kom niet met die "schattingen en berekeningen met tot 100% marge" van de WUR.)

Iemand afzeiken zonder argumenten zoals jij doet is zo gemakkelijk.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Achtergrond Stikstofstemming

Smoesjes van Christianne, Renure-kroontje voor Piet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden