Shutterstock

Inside Melk

Nederlandse melkaanvoer loopt na coronadip weer uit

11 Augustus 2020 - Wouter Baan

Na een dip door de coronacrisis is de Nederlandse melkaanvoer weer aan het opkrabbelen. In Europees verband behoort Nederland tot de groeilanden, al is de verwachting dat de Europese productie in de tweede helft van 2020...  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een gemiddeld vetpercentage van 4,25 bedroeg de Nederlandse melkaanvoer afgelopen maand 1,174 miljoen ton, dit is 1,15% meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee loopt de productie verder uit. In juni lag de aanvoer 0,95% voor op vorig jaar en in mei was dit een voorsprong van 0,55%. In de maanden daarvoor was de groei veel groter, maar de coronacrisis zette een rem op de productie. De vrees was even dat de melkprijzen door de grens van €30 zouden gaan, maar zover is het niet gekomen.

Juli was koele maand
De dagproductie bedroeg afgelopen maand 37.895 ton, tegenover 38.495 ton in juni. Daarmee is de dalende seizoenproductie in de cijfers zichtbaar. In augustus kan de dalende seizoensproductie weleens versneld tot uiting komen in de aanvoercijfers. Tot nu toe verloopt de laatste zomermaand tropisch warm met een officiële hittegolf. Dit zet op veel melkveebedrijven de productie een tandje terug. Juli was juist een koele maand, waarbij de gemiddelde temperatuur bijna 1 graad lager lag dan normaal. 

Nederland behoort tot groeilanden
In Europees opzicht behoort Nederland tot de groeilanden, net als België, Duitsland, Ierland, Polen en Italië. In de eerste 5 maanden van dit jaar lag de Europese aanvoer 1,9% hoger dan vorig jaar op 68,8 miljoen ton. De verwachting van de Europese Commissie is dat de melkproductie terug zakt in het derde en vierde kwartaal, aanvankelijk werden nog groeicijfers verwacht. Vanwege de sterke groei in de eerste maanden van dit jaar verwacht Brussel dat de aanvoer over heel 2020 0,7% hoger uitkomt dan vorig jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden