Shutterstock

Nieuws Energie

Stroomprijzen fluctueren door het weer

22 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Prijzen op de energiemarkten wisselen sterk op het moment. Waar de oliemarkt stabiliseert, zien we de prijs van stroom van dag tot dag erg schommelen. De politiek zorgt voor extra onzekerheid op de energiemarkt door discussie over de aanleg van Nord Stream 2.

De prijs van een vat Brent ruwe olie blijft deze week rond de $55 dollar schommelen. De markt lijkt daarmee de productieafspraken van de Opec+ verwerkt te hebben. Opvallend is dat de prijs van diesel iets is gezakt. Voor een bulklevering vanaf 4000 liter wordt vrijdag 22 januari €96,59 per 100 liter gevraagd. Dat is ruim €2 minder per 100 liter dan maandag.

Elektriciteit

Op de Epex markt zijn grote verschillen tussen de dagen te zien. Waar vorige week vrijdag 15 januari de prijs piekte op €72,78 per MW/h zakte de prijs afgelopen donderdag 21 januari naar €43,30 per MW/h. De windstille en koude dagen vorige week zorgden voor de prijspiek. Het winderige en zachtere weer deze week zorgde voor een prijsdaling. Het weer blijkt daarmee een grote invloed te hebben op de stroomprijs.

De week op week Over The Counter Elektra maandcontracten voor februari en maart 2021 noteren circa 5% lager. De contracten voor de latere maanden van 2021 zijn circa 3% lager, meldt Agro-Energie.

Groene waterstoffabriek in Hamburg

Vattenvall, Shell, Mitsubishi Heavy Industries en het gemeentelijke stadswarmte bedrijf Warme Hamburg hebben vandaag (22 januari) plannen gepresenteerd voor de bouw van een 100 MW waterstoffabriek in Hamburg. In 2025 zou de fabriek operationeel moeten zijn. Het is dan 1 van de grootste waterstof fabrieken van Europa. De nieuwe fabriek moet op de plaats komen van Vattenvalls kolencentrale die eind 2020 buiten bedrijf is gesteld na slechts 5 jaar in gebruik te zijn geweest. Voor de stroomvoorziening van de fabriek wordt zo veel mogelijk gebruikt gemaakt van de bestaande infrastructuur en de energie moet van wind en zon komen.

Politiek invloed

Over de aanleg van het laatst stuk van de Nord Stream 2 is veel onzekerheid. Met de nieuwe leiding moet de leveringscapaciteit tussen Rusland en Duitsland verdubbeld worden. Dat zou voor meer zekerheid op de Europese energiemarkt moeten zorgen.

De eerder aangekondigde sancties van de VS zijn deze week ingegaan. Ieder bedrijf dat gelieerd is aan de aanleg van de pijpleiding kan strafmaatregelen van de VS tegemoet zien. Omdat de maatregelen door zowel de Democraten als door de Republikeinen in het Congres gesteund worden, zal het beleid waarschijnlijk niet veranderen onder de nieuwe Amerikaanse president Biden. De Nederlandse baggerbedrijven en Allseas, Boskalis en Van Oord trokken zich om deze reden al eerder terug.

Nu roept ook het Europese parlement op om per direct met de aanleg te stoppen. Dit als reactie op de arrestatie van oppositieleider Aleksej Navalny. Het stilleggen van het project zou een belangrijk economisch pressiemiddel zijn om het Kremlin er toe te bewegen Navalny vrij te laten. Duitsland gaat uiteindelijk over de aanleg van Nord Stream 2 en Bondskanselier Merkel heeft gezegd voor de aanleg te blijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden