Shutterstock

Analyse Melkaanvoer VS

Amerikanen melken in coronacrisis fors door

20 November 2020 - Jorine Cosse

De Amerikaanse melkaanvoer over september en oktober volgt dezelfde lijn als vorig jaar, maar zet wel hoger in. Een enigszins opvallende ontwikkeling aangezien de nog altijd voortdurende coronacrisis er dit voorjaar voor heeft gezorgd dat de zuivelmarkt geen optimale afzetkanalen kan bieden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over september en oktober loopt de melkaanvoer dus parallel aan die van vorig jaar, alleen dan op een hoger niveau. In september werd er ruim 7,8 miljoen ton geproduceerd, 2,4% meer dan een jaar eerder. In oktober produceerden Amerikaanse melkveehouders 2,5% meer melk dan in oktober 2019 met een totaal van ruim 8 miljoen ton melk. In vergelijking met het 5-jarig gemiddelde loopt de huidige lijn van de melkaanvoer fors hoger.

Corona en melkprijs
Gezien de nog altijd voort voortdurende coronacrisis, is het opvallend dat de melkproductie zo fors toeneemt. Dit voorjaar moest een groot aantal melkveehouders de melk nog weg laten lopen, omdat er geen verwerkingscapaciteit beschikbaar was. Op dit moment is de zuivelmarkt nog steeds niet volledig hersteld. Wat waarschijnlijk wel meewerkt is dat de VS niet volledig op slot zit, iets wat de meeste Staten niet nog eens willen.

Hoewel de melkprijs niet op zijn best is, is de prijs waarschijnlijk wel een reden om de productie op te schroeven. Melkveehouders die voor de Klasse III melkprijs produceren zitten het meest gunstig qua prijs. Zij beuren in oktober omgerekend €40,46 per 100 kilo melk, een stijging van ruim 31% ten opzichte van september. De melkveehouders met Klasse II moeten het doen met slechts €25,52 per 100 kilo melk en de Klasse IV zit daar nog weer onder met €25,22 per 100 kilo melk. Beide prijzen zitten in oktober weer in de lift.

Meer koeien, meer melk
Naast de toegenomen melkaanvoer is ook de melkveestapel in de VS opgeschaald. In oktober telde de 24 grootste melkveestaten maar liefst 8,88 miljoen dieren. Dit zijn 62.000 meer dan in oktober 2019 en zelfs 17.000 meer dan in september van dit jaar. Het totaal van melkvee in alle staten ligt met 9,39 miljoen koeien zo'n 43.000 dieren hoger dan in oktober 2019.

Met meer koeien is het logisch dat de melkaanvoer toeneemt. Bijkomend is nog dat deze melkkoeien gemiddeld per koe ook meer melk zijn gaan geven. In de 24 grote melkveestaten lag de gemiddelde productie per koe in oktober op ruim 900 kilo, zo'n 15 kilo meer dan in het jaar ervoor.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden