Shutterstock

Inside Mest

Handel in VVO's loopt vlot voor de tijd van het jaar

23 November 2020 - Chanti Oussoren

Het einde van 2020 nadert en doorgaans komt de de handel in vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO's) meer in trek. Hoe verloopt de handel dit jaar en wat wordt er verwacht van de prijzen richting de jaarwisseling?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Momenteel worden er veel VVO's verhandeld, zo bevestigen commissionairs. De handel verloopt vlotter dan rond dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft alles te maken met het huidige aanbod en het daarbij behorende prijsniveau. Naar verluidt is er momenteel veel aanbod op de markt en liggen de prijzen fors lager dan eerdere jaren.

De verwerkingsplicht verschilt per regio. In het zuiden van het land moet 59% van het fosfaatoverschot, dat niet op eigen grond kan worden geplaatst, verplicht worden verwerkt. Voor het oosten is dit percentage 52% en voor de overige regio's ligt het percentage op 10%

DCA-notering lager dan anders
De DCA-notering voor VVO's daalde deze week met €0,02 tot €0,66 per kilo fosfaat. Het prijsniveau ligt 28% onder het niveau van vorig jaar. Vergeleken met het 5-jarig gemiddelde is een afname van 49,2% zichtbaar.

Normaliter vinden de prijsschommelingen van VVO's pas plaats in de laatste weken van het jaar, maar dit jaar is dat niet het geval. Al sinds medio 2020 zijn de prijzen stabiel of dalend. 

Nog een paar weken te gaan
Omdat de prijzen momenteel dusdanig laag zijn, sluiten veel veehouders eerder dan normaal gesproken VVO's af,  met de gedachte 'dan is het maar alvast achter de rug'. Het seizoen heeft echter nog een paar weken te gaan. Commissionairs verwachten dat het prijsniveau niet verder zal dalen, zoals normaal gesproken wel het geval is. Dit omdat de huidige prijzen al fors lager liggen dan eerdere jaren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden