Shutterstock

Inside Voer

Eiwitvraag houdt bierbostelprijs hoog

1 December 2020 - Jorine Cosse

Deze week blijft de voermarkt in rustig vaarwater verkeren. Enkel de hoge bierbostelprijs trekt de aandacht. De overige prijzen blijven stabiel, op een kleine correctie van de maïsprijs na. Wat zijn de vooruitzichten?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net als vorige week noteert de bierbostelprijs torenhoog op €2,90 per procent droge stof. Dat is voor de tweede week op rij een recordprijs. Deze wordt deels opgedreven door weinig aanbod en in verhouding veel vraag. Daarbij is er ook veel vraag naar eiwitrijke producten, dit is terug te zien in de prijzen van onder andere soja. Daarbij is bierbostel onder andere geschikt om te voeren bij een iet wat vochtige najaarskuil met weinig ruwe as.

Wat betreft graskuilen, de natte najaarskuilen domineren de markt. Kuilen met de juiste percentages en een optimaal drogestofgehalte zijn amper te vinden. Voor een relatief goede kuil betaalt de veehouder gemiddeld €65 per ton, terwijl echt goede kuilen wel richting de €70 per ton kunnen gaan door het beperkte aanbod.

Kleine correctie
De enige prijs die deze week anders noteert is die van snijmaïs. In de DCA notering wordt de prijs met €5 teruggebracht naar €70 per ton, om de prijs weer gelijk te trekken met de prijzen uit de markt. Deze prijs geldt voor een degelijke maïskuil met gewenste waarden en een goed drogestofgehalte. Op het moment zijn maïskuilen nog altijd moeilijk te vinden, aldus de handelaren. Nu is het wel zo dat de vraag ook tam is.

Verder blijven de prijzen en vraag en aanbod van de andere producten stabiel. Voor voeraardappelen wordt nog altijd een prijs van €40 per ton gehanteerd. Er is nog steeds weinig product beschikbaar, al schikt de vraag zich daar ook naar. Weidehooi blijft hoog geprijsd op €200 per ton en ook de graszaadhooien blijven stabiel op €150 voor roodzwenk en veldbeemd en €140 voor rietzwenk en Engels raaigras.

Stabiele stromarkt
Opvallend is dat de markt voor stro ook nog altijd stabiel blijft. Veel handelaren denken dat de prijs in ieder geval voor de aankomende maand niet meer gaat stijgen. Her en der klinken geluiden dat er in Frankrijk nog wel voldoende stro beschikbaar is, maar dat het nog vastgehouden wordt. Voor nu is er voldoende stro beschikbaar, de prijs blijft staan op €135 per ton voor zowel tarwe- als gerstestro.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden