FrieslandCampina

Nieuws Reorganisatie

FrieslandCampina gaat compleet op de schop

15 December 2020 - Wouter Baan - 8 reacties

FrieslandCampina voert het bezuinigingsplan versneld door. Nadat in de afgelopen weken diverse fabriekssluitingen zijn aangekondigd, gaat volgend jaar ook de bedrijfsstructuur van het zuivelconcern flink op de schop gaat. Ook wordt het aantal districten van de ledenraad teruggebracht en is de duurzaamheidsstrategie aangepast.

Het was vandaag (dinsdag 15 december) D-day bij FrieslandCampina. Zo kwam de ledenraad bij elkaar om zich te buigen over nieuwe voorstellen, terwijl het voltallige personeel door topman Hein Schumacher geflankeerd door CFO Jaska de Bakker is bijgepraat over een interne reorganisatie en de vernieuwde duurzaamheidstrategie.

Afgeslankte ledenraad
De ledenraad stemde in met wijzigingen over de inspraak. De gedachte hierachter dat de leden-melkveehouders en het zuivelconcern beter met elkaar gaan communiceren. Het ledenraad gaat afgeslankt verder. Het aantal districten gaat terug van 21 naar 14. Het aantal ledenraadsleden slinkt per saldo met 70 tot 140. De coöperatie ;hoopt daardoor de leden meer bij de besluitvorming binnen het zuivelconcern te betrekken.

Vanuit de ledenraad komen tevens afgevaardigden in 4 nieuwe klankbordgroepen te zitten. Deze groepen gaan zich bezig houden met thema's als ledenbinding, dier en natuur, dagelijks bestuur en waardecreatie. Frans Keurentjes, voorzitter van de coöperatie, is content met de aanpassingen: "Dit is de uitkomst van een zorgvuldige en constructieve dialoog tussen leden, districtsraadsleden en het coöperatiebestuur die we in 2019 zijn gestart."

Nieuwe businessunits
Om efficiënter te werken en kosten te drukken, wordt FrieslandCampina in 2021 opgesplitst in twee onderdelen: 'FrieslandCampina Professional' en 'FrieslandCampina Trading'. Het eerste onderdeel richt zich op de zogeheten b2b-markten, waaronder out-of-home en foodservice. De nieuwe tradingtak is de opvolger van FrieslandCampina Ingredients, maar dan zonder 'Food & Beverage' die in professional-tak wordt ondergebracht. Voor de diervoederactiviteiten van de huidige Ingredients-divisie wordt naar een partner gezocht. 

Daarnaast gaan de hoogwaardige  b2b-activiteiten van Dairy Essentials (kaas, boter en melkpoeder) eveneens naar FrieslandCampina Professional. Zijerveld Kaas in Bodegraven, dat nu nog onder Dairy Essentials valt, zal worden samengevoegd met de andere kaasactiviteiten van de onderneming in de Business Group Consumer Dairy

De opdracht die de nieuwe tradingtak meekrijg, is om bulkzuivel winstgevend te verhandelen. Dat was in het verleden nogal eens een struikelblok. Met de wijzigingen in de organisatie, die in juni 2021 formeel ingaan, verdwijnen 55 banen. Al met al streeft FrieslandCampina ernaar om 1.000 banen te schrappen en zodoende jaarlijks €100 miljoen te besparen. Dit doel is in november al aangekondigd.

Aangepaste duurzaamheidsstrategie
Ook maakte FrieslandCampina een facelift van de duurzaamheidsstrategie, bekend van het thema: 'Nourishing a Better Planet'. Kortweg omvat de strategie 6 ambities. Met stip op 1 staat: betere voeding betaalbaar voor iedereen, gevolgd door betere inkomsten voor de melkveehouders. Ook het bevorderen van klimaat, biodiversiteit en circulariteit hebben een prominente plek in de plannen. FrieslandCampina noemt de lancering van de PlanetProof-melkstroom een paar geleden als voorbeeld hoe het in de toekomst moet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
Fortissimo 15 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10890395/frieslandcampina-gaat-compleet-op-de-schop]FrieslandCampina gaat compleet op de schop[/url]
Ze vergeten de 7e en belangrijkste duurzaamheidseis: Een kostendekkende melkprijs voor de eigenaren. Verder mis ik de opschoning van de RvC. Compleet onzichtbare groep mensen die het ontstaan van de chaos snurkend heeft laten passeren.
Abonnee
jeepee 16 December 2020
volgens mij moeten ze de eerste 2 doelen omdraaien. Eerst een betere melkprijs voor de boeren en dan een betere voeding, voor zover de kwaliteit hiervan nog beter kan.
Abonnee
Dirk 16 December 2020
eerste 2 doelen omdraaien? goed dat jij geen ceo van RFC bent.
Dan kunnen we helft van de koetjes wel opruimen of naar Anker gaan.
Niet zo pienter hoor.
Abonnee
jan4072 16 December 2020
De trading tak moet bulkzuivel winstgevend maken. Prima. Maar ook nog met 55 mensen minder. Vraag ik mij af die die 55 tot nu toe gedaan hebben behalve kostprijs verhogend werk?
Henk. 17 December 2020
Hopelijk begint het RFC met :

1). Stop met het gelul over biologisch, want de huidige veehouderij
is al zo ongeveer biologisch.! (In gras worden geen chemische
middelen gebruikt, en mais zou met alleen schoffelen
toekunnen.!)
2). Stop met de zgn samenwerking met natuurmonumenten.!
3). Stop met Hester May (natuur-friek.!), verwijder haar uit het
bestuur.!
4). Realiseer zsm een betere melkprijs voor de jonge boer.!

Ik wens RFC veel sterkte.!

Groet, Henk.
Abonnee
plantuitje 17 December 2020
je kunt er beter gaan werken 100 miljoen besparen met 1000 werknemers is een gemiddeld salaris van 100.000 per man bijna geen boer die dit verdienen kan
Claas 18 December 2020
Als je een betere melkprijs wil dan zul je ook aanbodgericht moeten sturen. Het is niet zo moeilijk om de bulkzuivel winstgevend te maken. Het enige wat ze hoeven te doen is niet meer bulk verwerken dan ze verkopen kunnen. De melk die niet verwerkt kan worden hoeft dan ook niet opgehaald te worden.
Zokanhetook 19 December 2020
Je zal er maar voor staan bij Friesland Campina, een deel van de leden zet het personeel weg als zand in de molen strooiende zakkenvullers. Wij leveren nog vier keer BIO aan Campina en zijn dan vertrokken, niet vanwege het bestuur maar meer vanwege het negatieve sentiment onder de collega's. Wij passen er duidelijk niet meer tussen. Henk zou ik aanraden om eens de voorwaarden van de SKAL website te downloaden en een kwartaaltje echt biologisch te boeren/voeren. Kijken of je daarna nog steeds vindt dat je bijna BIO bent en hoe je koeien er aan toe zijn. Je krachtvoer en bij producten moeten ook gifvrij zijn geproduceerd bijvoorbeeld. Je foodprint gaat verder dan je eigen erf.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden