MilkWays

Nieuws Milkways

Met vloeibare melk de wereldmarkt op

7 Januari 2021 - Wouter Baan

Het Nederlandse bedrijf Milkways heeft een manier gevonden om vloeibare melk over langere afstand te transporteren. Op deze manier kunnen landen, waar de melkproductie klimatologisch gezien niet efficiënt is, toch toegang krijgen tot verse melk. "Het klimaat is hierbij gebaat."

Nu wordt melk veelal in verwerkte fabricaten als melkpoeder op de wereldmarkt afgezet, maar dat kan volgens Milkways ook anders. Het bedrijf heeft een techniek ontwikkeld waarbij vloeibare melk in gekoelde bulkcontainers wordt getransporteerd, zonder dat smaak en kwaliteit verloren gaan. De gepatenteerde techniek is gebaseerd op het transporteren van sinaasappelsap over langere afstand.

Ondertussen zijn de eerste testvolumes al vanuit Nederland naar Saoedi-Arabië getransporteerd, waarbij 250 ton melk van 40 dagen oud ter plekke is verwerkt tot zuivelproducten. Meerdere onderzoekpanels (onder meer NIZO) concludeerden naderhand dat er geen smaak en kwaliteitsverschil was ten opzichte van producten van dagverse melk, zo claimt Milkways. 

Koe in natuurlijke habitat
Volgens Diederik Brasser, CEO van MilkWays, is het veel efficiënter en duurzamer om melk te produceren in landen met een mild klimaat, zoals dat onder meer in Noordwest-Europa het geval is. "Onze insteek is om koeien melk te laten produceren in de natuurlijke habitat, zowel uit kosten- als dierwelzijnsoogpunt is dat het meest interessant. Vervolgens kan de vloeibare melk naar overzeese afzetgebieden worden verscheept om daar verwerkt te worden tot verse zuivelproducten."

Het bedrijf denkt daarbij aan landen in Azië en het Midden-Oosten waar de zuivelconsumptie snel toeneemt, maar het houden van koeien meestal niet efficiënt is. "Voor de productie van 1 liter melk is in die landen al snel 1.000 liter water nodig, voornamelijk voor de productie van (ruw)voer", weet Brasser. De CEO baseert zich op een onderzoek van de FAO dat aantoont dat de CO2-uitstoot per liter melk in Zuid-Azië 3,8 kilo bedraagt, terwijl dat in de EU en Nieuw-Zeeland 1,5 kilo is.

5 miljoen ton CO2-reductie
Milkways kreeg kortgeleden een subsidie van €7 miljoen van de Europese Unie om het systeem verder te ontwikkelen. Het bedrijf streeft ernaar om jaarlijks 10 miljoen ton vloeibare melk te transporteren. Naar eigen zeggen levert dit een CO2-reductie op van 5 miljoen ton. Daarbij gebruikt een supply chain voor vloeibare melk 60% minder energie dan een melkpoeder keten. Weliswaar wordt er meer volume vervoerd, maar het droogproces van melkpoeder gebruikt veel energie.

Milkways is momenteel in gesprek met investeerders in Europa en Azië om de implementatie van het systeem te versnellen. De verwachtingen zijn hooggespannen. Het bedrijf kreeg kortgeleden een mooie recensie van de Australische minister van landbouw die de technologie aanprees in zijn land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden