Shutterstock

Nieuws Politiek

Ook Eerste Kamer neemt Stikstofwet aan

9 Maart 2021 - Redactie Boerenbusiness

De Eerste Kamer heeft de stikstofwet vanmiddag (9 maart) aangenomen. Van de partijen in de senaat stemden VVD, CDA, SP, SGP, 50Plus, Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF), D66 en ChristenUnie voor. Tegen de 'Wet Stikstofreductie en natuurverbetering' stemden de Fractie Otten, FvD, Fractie-Nanninga, GroenLinks, PVV, PvdD en PvdA.

De wet beoogt dat de stikstofuitstoot en -neerslag in 2030 dusdanig laag is dat de helft van de Natura 2000-natuurgebieden onder de kritische depositiewaarde (KDW) zit. Er komt met de wet tot 2030 bijna 3 miljard euro beschikbaar voor natuurherstel en -versterking en circa 2 miljard euro voor maatregelen.

Voor de landbouw betekent dit een omslag naar kringlooplandbouw. Er komen middelen voor investeringen in duurzame stallen, minder eiwit in veevoer en betere mestaanwending. Er komt een Omschakelprogramma duurzame landbouw van 175 miljoen euro om boeren te helpen deze stappen te zetten. Voor boeren die vrijwillig willen stoppen komt ook geld beschikbaar.

PAS-melders
In de Stikstofwet is verankerd dat PAS-melders en meldingsvrije activiteiten gelegaliseerd worden. Schouten antwoordde voor de stemming op de vraag van Niko Koffeman (PvdD) wanneer de locaties van PAS-melders openbaar worden gemaakt, dat ze dat op zijn vroegst op 22 maart gaat doen, omdat er nog mogelijkheid is om bezwaar te maken.

2 moties van Marjolein Faber-Van de Klashorst (PVV) over het openbaar maken van de onderbouwing van de totstandkoming van de Standard Data Forms werden verworpen. Demissionair landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) ontraadde de motie en zei hierover: "We delen alles wat we hebben."

De Stikstofwet werd 17 december 2020 aangenomen door de Tweede Kamer.  In de Tweede Kamer stemden Voor: SP, Krol, 50Plus, D66, VVD, SGP, CDA en de ChristenUnie. En tegen: PvdA, PvdD, FvD, DENK, PVV, GroenLinks, Van Kooten-Arissen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden