Shutterstock

Nieuws Verkiezingen

Alle stemmen geteld, BBB houdt zetel

23 Maart 2021 - Linda van Eekeres

Met de gemeente Den Haag (inclusief de Nederlandse stemmers in het buitenland) zijn nu alle stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen geteld. Voor Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) doen de stemmen van het laatste hoofdstembureau niets af aan de uitslag. Zij behoudt haar zetel.

Ook aan de rest van de uitslag verandert niets in deze laatste prognose. Er kon nog een laatste restzetel verschuiven van FvD naar de VVD, maar dat lijkt niet gebeurd. Gisteren (maandag 22 maart) moest de uitslag na de telling van 19 van de 20 kieskringen worden bijgesteld. D66 kreeg één zetel meer ten koste van de VVD. De twee grootste partijen komen nu uit op 24 (D66) en 34 zetels (VVD). CDA blijft op 15 zetels.

Dat de VVD nu 34 zetels heeft gehaald, betekent dat de beoogde landbouwwoordvoerder Jan Klink die op nummer 35 staat, niet op 31 maart wordt beëdigd. Wel zal hij in een later stadium waarschijnlijk een paar plekken naar boven opschuiven, als Rutte bijvoorbeeld premier wordt en anderen VVD-kamerleden minister. Als anderen op een lagere plek niet met voorkeursstemmen zijn gekozen, komt hij op een later moment alsnog in de Kamer.

Vrijdag definitieve uitslag en stemmen per kandidaat
De uitslag is pas vrijdag definitief. Dan stelt de Kiesraad de uitslag officieel vast. Ook het aantal stemmen per individuele kandidaat wordt dan bekend gemaakt. Veel kandidaten zijn zelf al aan het rekenen geslagen met de uitslagen van verschillende gemeenten. Jan Cees Vogelaar, de landbouwman van JA21 en CDA'er Eline Vedder ook en beiden verwachten niet dat ze voldoende stemmen hebben gehaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden