Shutterstock

Nieuws Banken

Klimaatfonds landbouw financiert verduurzaming

3 Mei 2021 - Linda van Eekeres - 4 reacties

Het Nationaal Groenfonds, Rabobank en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) lanceren een klimaatfonds voor de landbouw. Dit fonds gaat projecten financieren die bijdragen aan het halen van de doelen uit het Klimaatakkoord. Rabobank en NWB Bank steken €70 miljoen in het fonds, dat als doel heeft de CO2-uitstoot met 2 Megaton terug te dringen.

Het Klimaatfonds financiert bedrijven die zich inzetten voor duurzame landbouw en landgebruik en zo uitstoot reduceren op hun bedrijf. Hierbij kan het gaan om het beperken van methaan- en ammoniakuitstoot, duurzame energieoplossingen en het vastleggen van CO2, aldus de initiatiefnemers in een persbericht. "Zo kan een project gericht op het voorkomen van inklinking in het veenweidegebied er onder vallen, maar ook agrarische innovaties die een forse besparing van CO2-uitstoot opleveren."

Vanaf mei financieringsaanvraag
Het Klimaatfonds voor de landbouw gaat begin mei 2021 officieel van start. Vanaf die datum kunnen bedrijven die een financieringsaanvraag bij het Klimaatfonds willen doen contact opnemen met het Nationaal Groenfonds. Op basis van hun businessplan en de te verwachten emissiereductie en/of -opslag wordt bekeken of zij in aanmerking komen voor financiering.

Commitment financiële sector
Lidwin van Velden, CEO van NWB Bank zegt in de verklaring: "De financiële sector heeft in 2019 haar commitment afgegeven aan het Klimaatakkoord. De financiering van dit Klimaatfonds voor de landbouw is een mooi voorbeeld van hoe wij als NWB Bank invulling geven aan dit commitment en een bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van onder andere CO2." 

Rabobank-CEO Wiebe Draijer laat weten: "We geloven in de kracht van samenwerking om meer mogelijk te maken. Het Klimaatfonds is daar een mooi voorbeeld van. Het biedt ondernemers de mogelijkheid om de verduurzaming van hun bedrijf te financieren en zo bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelen."

Cees Veerman: Belangrijk middel
Cees Veerman, voorzitter van het Nationaal Groenfonds zegt: "Om het Nederland van morgen leefbaar te houden, staan we als samenleving voor grote uitdagingen op het gebied van duurzame energie, landbouw en circulaire economie. Onder andere methaan- en CO2-uitstoot moeten drastisch teruggebracht worden, om de biodiversiteit een kans op herstel te geven. Het Klimaatfonds voor de landbouw is een belangrijk middel om hier een bijdrage aan te leveren. Daarbij zullen we steeds kritisch kijken met welke projecten we de grootste groene impact kunnen behalen per beschikbare euro."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Henk. 4 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10892065/klimaatfonds-landbouw-financiert-verduurzaming]Klimaatfonds landbouw financiert verduurzaming[/url]
Even uitleg : Ik heb zelf in Rusland gezeten, met goede ervaringen over corruptie, maar aan de Oekraiëne heb ik zeer slechte ervaringen overgehouden, kortom dit is het meest corrupte land in de wereld.! En daarom omdat deze Rabo Bank in de Oekraiëne maar wat aanrotzooit met investering in mestkuikenstallen die aan geen enkele eis omtrent milieu of klimaat of menselijke verhoudingen hoeven te voldoen.! En omdat een Barbara Baarsma zo publieksgeil is dat ze constant op de tv is, en zich over landbouw uitlaat, waar ze geen enkel verstand van heeft..! *DUS EEN RABO BANK DIE ZICH VOORSTELT ALS DUURZAAM IS COMPLEET BELACHELIJK.!
Abonnee
Kjol 5 Mei 2021
Helemaal mee eens!
Oogkleppen 5 Mei 2021
Ik sluit me hierbij aan de RABOBANK is de regie in allerlei opzichten volledig kwijt in de landbouw wereld.
Deskundigheid is er niet meer in het verleden waren er adviseurs die nog aan een half woord genoeg hadden om te weten hoe de vork in de steel zat. Je mag tegenwoordig blij zijn dat je nog iemand aan de telefoon krijgt die nog iets van de landbouw afweet.
De lokale kantoren zijn inmiddels al in geen velden meer te bekennen.

Iet snel oplossen is er niet meer bij het is stroperigheid troef geworden dit geld overigens voor meerdere (grote)bedrijven en instanties waar wij noodgedwongen mee te maken hebben.

De RABO vervreemd zich steeds meer van de landbouw het zal wel te maken hebben met de snel veranderende wereld maar zorgelijk is het voor de toekomst.
gerard 5 Mei 2021
ben geen fen van de rabo maar er zit een bij foob &agri directie die ver staat haar vak wel c van h heet ze vul zelf maar aan
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden