Eigen foto

Ruwvoertour Week 18

Wat heeft de regen voor effect op gras en maïs?

4 Mei 2021 - Erik van der Deure

Waar afgelopen weken veel bedrijvigheid was op de gras- en maïspercelen van de Ruwvoertour, ligt nu alles weer een beetje stil. De regenval zet door en de temperaturen blijven koud. Wat heeft dit tot nu toe kille voorjaar tot gevolg?

Tussen de deelnemers van de Boerenbusiness Ruwvoertour zit veel variatie in de regen die is gevallen. Waar ze in het noorden richting de 40 milimeter gaan, komen ze in het zuidoosten niet verder dan 5 milimeter. Zo ook bij melkveehouder Bert Wissels uit Hengelo (Gelderland). "Hier kunnen we wel wat regen gebruiken. Met het maïsland klaarmaken en zaaien begon het al aardig te stuiven."

Voorspelling regenval komende 7 dagen                                        Bron: Sencrop

Afhankelijk van wat er nog gaat vallen aan regen en de berijdbaarheid van de percelen, wordt half mei maïs zaaien geen uitzondering. Zeker in het noorden van het land. Op de wat koudere gronden trekt het maïs zaaien waarschijnlijk in de loop van volgende week pas aan. ''De maïs die nog moet worden gezaaid, loopt geen grote achterstand op. Als de temperatuur erbij komt, kan het met 7 á 10 dagen boven staan'', vult Ludwig Oevermans, ruwvoerspecialist Noord-Nederland van Limagrain aan. 

Koude zet door
De helft van de deelnemers heeft de maïs al in de grond zitten. De andere helft heeft gewacht met zaaien, in de afwachting van hogere temperaturen.  Met een stijging rond 9 mei is daar ook alle mee gezegd. Hierna vlakt de temperatuur volgens de huidige verwachtingen snel af naar 10 tot 15 graden. 

Inmiddels heeft de eerste deelnemer van de Ruwvoertour de eerste snede in de kuil zitten. Afhankelijk van het weer volgt de Limburgse melkveehouder Silvain Kusters al snel. Als het weer het toe laat, hoopt hij begin volgende week (week 19) te maaien. "Bij de 1e snede vind ik het niet zo erg als die wat langer is. Die gaat toch al snel richting de 4.000 kilo.''

Weersverwachting komende 7 dagen                                          Bron: KNMI
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden