Shutterstock

Nieuws NVWA

NVWA moet inzicht geven in opbouw tarieven

20 Mei 2021 - Stef Wissink

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet inzicht geven in de tarieven die zij hanteert bij de exportkeuring van levend vee. Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een zaak die in 2018 was aangespannen door Vee&Logistiek Nederland. De vee-exporteurs zijn content met deze gerechtelijke uitspraak.

Volgens het CBb is het voor exporteurs belangrijk om te weten hoe de tarieven zijn opgebouwd. Om te kunnen concurreren mogen de tarieven niet hoger zijn dan nodig is en moeten ze bovendien voldoen aan Europese regels. Op dit moment is er onvoldoende inzicht in de opbouw en de hoogte van de kosten.

Naast de kritiek van vee exporteurs heerst er ook in de varkenshouderij al lang onvrede over de hoge kosten. De Producenten Organisatie Varkenshouderij riep leden in het verleden op om bezwaar te maken tegen de hoge keuringskosten van de NVWA. Een uur keuren van bijvoorbeeld slachtvarkens voor export kost om en nabij de €300, en dat zijn volgens partijen uit de sector tarieven die niet in redelijkheid te onderbouwen zijn.

Slachterijen maakten ook bezwaar
Ook vanuit de slachtwereld werden in het verleden al bezwaren gemaakt tegen de NVWA-tarieven, zo meldt Vee&Logistiek Nederland. Ook hier volgde een positieve uitspraak van het CBb, mede door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie die daar aan vooraf ging. Voor beide gegronde bezwaren geldt dezelfde redenering van het CBb: als er onvoldoende inzicht is in de opbouw van de tarieven valt niet te beoordelen of deze voldoen aan de Europese regels.

Ook politiek kijkt al langer kritisch mee met NVWA
Vorige week vertelde de huidige voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, Helma Lodders, al aan Boerenbusiness zich in in haar functie als Tweede Kamerlid regelmatig druk te hebben gemaakt over de hoge tarieven van de controle instantie: "Het is oneerlijk om de kosten van een inefficient overheidsorgaan simpelweg door te schuiven aan ondernemers." 

Vee&Logistiek Nederland is blij met de uitspraak en spreekt van een succes. Minister Schouten moet nu binnen 12 weken nieuwe beslissingen nemen op bezwaren die exporteurs al jaren tegen de NVWA-tarieven hebben gemaakt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden