Eigen foto

Ruwvoertour Gras - Week 23

Hectische dagen in het gras achter de rug

7 Juni 2021 - Erik van der Deure - 1 reactie

De loonwerkers en melkveehouders zijn er samen in geslaagd om in een week tijd de eerste snede en een deel van de tweede onder het plastic te krijgen. De toch wel zware eerste snede heeft veel tijd in beslag genomen en de kuilplaten zijn nu dan ook goed gevuld.

Nu we een week gevorderd zijn in juni, kan er bijna worden gezegd dat de hele eerste snede van het land is. Alleen in het noorden staat nog ongeveer 10% van de eerste snede, volgens Leo Tjoonk, teamleider ruwvoer van Agrifirm. Deze percelen waren simpelweg te nat om het gras zonder schade aan de percelen naar huis te halen.   

Hoge opbrengsten
De graslandpercelen kleuren wit, want 6.000 kilo droge stof van een hectare is op veel plekken geen uitzondering op de regel. Op een aantal percelen kon er door het platliggende gras helaas niet boven de 7 à 8 cm worden gemaaid. ''Voor de percelen die er wit onder vandaan komen en soms zelfs onder het groeipunt zijn gemaaid, is het advies om het mest uitrijden een weekje uit te stellen, zodat het gras even kan herstellen'', vult Tjoonk aan. Wel kan ervoor worden gekozen om de kunstmest alvast toe te dienen om het gras toch een goede start mee te geven. 

De voederwaardes van de geoogste percelen vallen over het algemeen niet tegen. ''Gemiddeld zit de VEM nog ruim boven de 900, alleen laat het ruw eiwitgehalte veel te wensen over. Waar op sommige plekken voor 3.500 tot 4.000 kilo droge stof is bemest, wordt 6.000 kilo geoogst en zien we ruw eiwitgehaltes van rond de 120 voorbijkomen, vertelt Tjoonk. 

Tweede snede weer in aantocht
Voor de melkveehouders die rond Hemelvaartsdag hebben gemaaid, staat de tweede snede ook alweer bijna voor de deur. Dit geldt ook voor de Boerenbusiness Ruwvoertour deelnemers, zoals Silvain Kusters uit Guttecoven (Limburg) en Frank Rooker uit Aartswoud (Noord-Holland). Het seizoen is door de koude start over het algemeen een stukje opgeschoven, dit is ook terug te zien aan de doorschietdatum. ''Voor de late rassen van het Engels raaigras ligt de doorschietdatum rond 6 juni. Dit schuift waarschijnlijk een paar dagen op en daarom is het advies om deze week te maaien, aldus Tjoonk. 

Voor de melkveehouders die vorige week hebben gemaaid, is het advies om de tweede snede ook niet te lang te laten staan. Doordat het groeiseizoen wat is opgeschoven en op veel plekken het gras nog niet is doorgeschoten, gaat het dat wel doen in de tweede snede. Voor de melkveehouders die recent hebben gemaaid is een periode van 3 weken waarschijnlijk het langst haalbare om de kwaliteit te waarborgen.

Verlies accepteren
Met de bloei erin groeit het niet veel meer en gaat de kwaliteit hard achteruit. Meer dan 2.000 kilo droge stof voor tweede snede gaat dan ook lastig worden gehaald voor deze lichting melkveehouders. ''Het verlies accepteren, de pijlen richten op de derde snede en een goede uitstoeling zijn belangrijker'', vult Tjoonk aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Tinus 8 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/ruwvoertour/artikel/10892642/hectische-dagen-in-het-gras-achter-de-rug]Hectische dagen in het gras achter de rug[/url]
Niet waar, zuidoost Friesland en kop van Overijssel is men nog bezig met de 1e snede.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden