Eigen foto

Ruwvoertour Week 25

Hagelstenen als golfballen en regen voor een maand

21 Juni 2021 - Erik van der Deure

Het ging afgelopen weekend flink tekeer in Nederland. Waar het begon in de kop van Noord-Holland, trok het verder richting het noordoosten en kreeg later ook de westkant er flink van langs. Wolkbreuken van meer dan 40mm in één uur tijd en hagelstenen in Groningen en Drenthe tot wel 5 centimeter groot. 

Verschillende delen van het land hebben in een paar uur tijd regen gehad, wat goed is voor een maand lang. Waar vrijdagmorgen het zuiden en zuidwestelijke deel van het land het voor de kiezen kreeg, was vrijdagavond met name het noordoosten aan de beurt. Wim Bos, mekveehouder in Zuidbroek en deelnemer aan de Boerenbusiness Ruwvoertour, kreeg in een paar uur tijd bijna 47 mm om zijn oren. Achteraf was de 47 mm peanuts vergeleken met wat er gevallen is in de kop van Noord-Holland, waar op sommige plekken bijna 170mm regen viel binnen 48 uur. Het weekend stond dan ook in het teken van geulen spitten en water wegpompen. 

Foto's van ondergelopen percelen en sloten die even hoog stonden als het maaiveld, waren helaas geen uitzondering. Voor de Ruwvoertour- deelnemers is de last gelukkig beperkt gebleven en hebben de zuiderlingen er tot maandag (week 25) zelfs weinig van meegekregen. Dat het noodweer erg gebiedsafhankelijk heeft plaatsgevonden is dan ook geen geheim.

Neerslagkaart Nederland 18-06 / 21-06                                               Bron: Sencrop

Schade voor deelnemers blijft uit
Bij Wim Bos, die te maken kreeg met een hevige hagelbui, was aan de maïspercelen nauwelijks tot geen schade te zien. Bij de Noord-Hollandse melkveehouder Frank Rooker uit Aartswoud is in 2 dagen tijd rond de 50 mm gevallen. Hij heeft de hevigste buien kunnen ontwijken. ''Met de regen die hier gevallen is, komen we aardig weg. Nog geen 20 kilometer hier vandaan is vele malen meer gevallen", vult Rooker aan. Bij de Limburgse melkveehouder Silvain Kusters zitten ze juist om water verlegen en hebben tot nu toe nog nauwelijks regen gehad. ''Boeren hier uit de buurt zijn volop aan het beregenen in bijvoorbeeld de erwten", vertelt Kusters. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden